Στο πλαίσιο της ανάδειξης της σημασίας αλλά και της προβολής της τοπικής ιστορίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου Λασιθίου κατά την τελευταία του συνεδρίαση, προχώρησε στην λήψη μιας σημαντικής απόφασης. Εγκρίνοντας ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου κ. Γεωργίου Μηλιαρά αποφάσισε, να εορτάζεται κάθε χρόνο, ως επίσημη γιορτή, η επέτειος της ιστορικής μάχης του Λασιθίου (21-30 Μαΐου 1867).

Κατά την εισήγηση του θέματος ο κ. Μηλιαράς τόνισε ότι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αοτελεί ιερό χρέος, τονίζοντας ότι τα γεγονότα της μεγάλης μάχης του Λασιθίου έχουν περιγραφεί απ’ όλους τους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την Μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα βιβλιογραφικά στοιχεία που συλλέχτηκαν, με την αμέριστη βοήθεια του συντοπίτη μας ιστοριοδίφη κ. Γιάννη Καραβαλάκη, με τις αναφορές στα οποία τεκμηριώνεται η σπουδαιότητα του γεγονότος της μάχης του Λασιθίου. «Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε ιερό χρέος μεταξύ των άλλων να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας, να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν στο βωμό του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας και να κάνουμε ευρύτερα γνωστά σπουδαία ιστορικά γεγονότα που αφορούν το Λασίθι μας, υποχρεώσεις άλλωστε για τις οποίες η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αναλάβει προεκλογική δέσμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Δήμαρχος παρουσίασε τις διαθέσιμες βιβλιογραφικές πηγές που είναι γνωστές, μετά την πρώτη διερεύνηση του θέματος, και ζήτησε εάν κάποιος κατέχει περισσότερα βιβλιογραφικά ή άλλα στοιχεία, να τα καταθέσει προς αξιοποίηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση και αποφάσισε:

α)Την ανάδειξη της μεγάλης μάχης του Λασιθίου ως σημαντικού γεγονότος για την περιοχή και την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού της επετείου, με ευθύνη του Δήμου.
β) Ο εορτασμός να γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα του Αγ. Κωνσταντίνου, στο Δημ. Διαμέρισμα Αγ. Κωνσταντίνου, επειδή το χωριό αυτό είναι το πλησιέστερο στην Ι. Μ. Κρουσταλένιας που ήταν η έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής κατά το δεκαήμερο που κράτησε η Μάχη, σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές.
γ)Την ίδια ημέρα πανηγυρίζει ο ομώνυμος ναός του Αγ. Κωνσταντίνου και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος παρουσιάζει εξαιρετική δράση καθώς και άλλοι επιφανείς Αγιοκωνσταντινιώτες με τρόπο που να εξασφαλίζεται η υποστήριξη της οργάνωσης της επετειακής εορτής.
δ)Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έγγραφα, παραστάσεις και ότι άλλο απαιτεί ο Νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι οδηγίες του Υπουργείου, για την καθιέρωσης της επετείου.
 
Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Η Δεκαήμερη Μάχη του Λασιθίου (20 έως 30 Μαΐου 1867), χαρακτηρίστηκε από τον Κ. Σφακιανάκη, σαν το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης 1866-69, μετά το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Όπως αναφέρει σε είμενα του ο κ. Καραβαλάκης, «Η μάχη αυτή που αποκλήθηκε από νεώτερους ιστορικούς ως η Γιγαντομαχία του Λασιθίου συγκινεί και αγγίζει ιδιαίτερα τους Λασιθιώτες, γιατί, έλαβε χώρα στον τόπο που γεννηθήκαμε, τα δε πεδία συγκρούσεων δεν είναι κάποια άγνωστα απόμακρα μέρη, αλλά χώρο ιεροί και οικείοι σε μας, από τα παιδικά μας χρόνια. Σ’ αυτήν την μάχη δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους δυνάστες κάποιοι ανώνυμοι μισθοφόροι, αλλά οι πρόγονοι μας, κάτοικοι της περιοχής, που το αίμα τους έχει ποτίσει την Λασιθιώτικη γη.
Η Γιγαντομαχία αυτή του Λασιθίου, εκτός από το μέγα πλήθος ανθρώπινων θυμάτων, προκάλεσε στον τόπο μεγάλες καταστροφές, αμυδρή εικόνα των οποίων μας δίνει η Έκθεση Ωμοτήτων, που συντάχθηκε αμέσως μετά, πιθανότατα με πρωτοβουλία της Εκκλησίας. Ο απόηχος των ιστορικών αυτών γεγονότων, έστω και αδύναμο, φθάνει έως και την εποχή μας και μας γεμίζει θαυμασμό και υπερηφάνεια. Αλλά, αφαιρουμένου του υποκειμενικού στοιχείου και από γενικότερη άποψη θεωρούμενη η Μάχη του Λασιθίου υπήρξε ένα πολύ σημαντικό πολεμικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά εδώ οι Επαναστάτες (γύρω στους 3000 μαχητς) αντιμετώπισαν υπό συνθήκες κανονικής μάχης και επί ένα δεκαήμερο υπερδεκαπλάσιες Τουρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις στις οποίες σε πολλές περιπτώσεις παρ’ ολίγο να επιβληθούν.
Στη Μάχη αυτή συνέβη ένα άλλο συγκινητικό ανθρώπινο γεγονός. Η Μοίρα, με κάποιο πείεργο παιχνίδι της, έφερε αντιμέτωπους δύο αδέρφια στην ίδια την γενέθλια γη. Ο ένας με το μέρος των δυναστών, επικεφαλής μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, που ήρθε στην Κρήτη για να βοηθήσει στην κατάπνιξη της Επανάστασης και ο άλλος με το μέρος των αγωνιζομένων για την ελευθερία των, μεγάλος αρωγός του Αγώνα και δραστήριο μέλος της Επιτροπής που τον κατηύθυνε από τον Αθήνα.
Η Δεκαήμερη Μάχη του Λασιθίου, το μεγάλο αυτό πολεμικό γεγονός, σχεδόν υποβαθμισμένο, πέρασε στα «ψιλά» της ιστορίας, με ευθύνη όχι μόνο κάποιων προκατειλημμένων υγγραφέων αλλά και ημών των ιδίων, που αδιαφορούμε για την τοπική μας ιστορία, αγνοώντας τα σημαντικότερα γεγονότα της.
Η απονομή του οφειλόμενου φόρου τιμής σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν και σ’ αυτούς που έπεσαν στην Μεγάλη Μάχη (ντόπιους μαχητές, Έλληνες και ξένους εθελοντές), αποτελεί υποχρέωση και χρέος για τους επιγενομένους», επισημαίνει ο κ. Καραβαλάκης.
 
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos