ποιος άνοιξε και όργωσε;
ποιος άνοιξε και όργωσε;

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Δερμιτζάκης και Πάρις Παυλάκης καθώς και ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Θραψανιώτης ο απερχόμενος πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κριτσάς Δημήτρης Βάρδας ο νέος πρόεδρος Μανώλης Πάγκαλος, ο πρώην Κοινοτάρχης Γιάννης Σιγανός, ανέβηκαν στο Οροπέδιο Καθαρού τη Πέμπτη (16/11) και επιθερησαν τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή «Ανάσκαμα» τον οποίο «ανέσκαψαν» με το αλέτρι οι ασυνείδητοι βέβηλοι του νεκροταφείου προϊστορικών ιπποπόταμων.

Άναυδος έμεινε ο καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης μπροστά στη θέα της άροσης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο κ. Δερμιτζάκης που είχε πριν από 8 χρόνια προηγηθεί της ανασκαφής στον συγκεκριμένο χώρο και η οποία είχε δώσει αρκετά σημαντικά ευρήματα από οστά και χαυλιόδοντας προϊστορικών ζώων δήλωσε ότι για να κατανοηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς ρέπει να επαναληφθεί η ανασκαφή. Εκτιμώντας σε πρώτη φάση το μέγεθος της ζημιάς ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάρις Παυλάκης δήλωσε «εκτιμούμε ότι θα έχουν σπάσει και διαλυθεί απολιθώματα και αυτό είναι κρίμα αλλά δεν μπορώ να πω σε πόσο μεγάλο βαθμό» Ο κ. Παυλάκης ωστόσο δήλωσε ότι υπάρχουν πιθανότητες η ζημιά να έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένα σημεία και ότι μόνο μια εκ νέου ανασκαφή μπορεί να δήξει το μέγεθος της καταστροφής.

ο καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης, προσπαθεί να κατανοήσει το μέγεθος της ζημιάς
ο καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης, προσπαθεί να κατανοήσει το μέγεθος της ζημιάς

Απορίας άξιον μένει πως ό χειριστής του σκαφτικού μηχανήματος δεν αναγνώρισε το ειδικό γεωύφασμα που κάλυπτε το χώρο που ήταν σκεπασμένα τα ευρήματα και προχώρησε οργώνοντας το «χωράφι» για να φυτέψει η κυρία που κατέλαβε το χώρο βίκο προκειμένου να ταΐσει τα πρόβατα της. Επίσης απορίας άξιον παραμένει το γεγονός τι ανάγκη υπήρχε να σπαρθεί το συγκεκριμένο χωράφι, 1,5 περίπο στρέμμα, εμφανώς δε περιφραγμένο.

ο Πάρις Παυλάκης
ο Πάρις Παυλάκης

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, το Οροπέδιο Καθαρού είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες παλαιοντολογικά περιοχές της Ευρώπης, αφού υπάρχει πληθώρα ευρημάτων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, οστά προϊστορικών ελεφάντων και ρινόκερων από το Οροπέδιο του Καθαρού στην Κριτσά κοσμούν τα μουσεία της Αυστρίας της Γερμανίας και του Λονδίνου.

Γιάννης Σιγανός
ο πρώην κοινοτάρχης Κριτσάς Γιάννης Σιγανός

Να υπενθυμίσουμε ότι στα συρτάρια της Νομαρχίας Λασιθίου βρίσκεται η μελέτη που συνέταξε πριν από χρόνια ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός, κατόπιν παραγγελίας της Αναπτυξιακής Λασιθίου, για τη δημιουργία μουσείου παλαιοντολογικών ευρημάτων το οποίο και θα φιλοξενήσει την πληθώρα των απολιθωμάτων του Καθαρού, μελέτη που σύμφωνα με τους φορείς της Κριτσάς πρέπει να προχωρήσει και να αξιοποιηθεί αυτό το σημαντικό κληροδότημα που η φύση απλόχερα άφησε στο Οροπέδιο του Καθαρού στην Κριτσά.

ο Μανώλης θραψανιώτης
ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Θραψανιώτης

Οι καθηγητές, αποχώρησαν από τον χώρο με την υπόσχεση ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου ανασκαφή, συνέταξαν την έκθεση τους και επέστρεψαν στην Αθήνα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos