Η αναζήτηση τρόπου για την χρηματοδότηση μελετών με στόχο την αναστήλωση και επανάχρηση του Λεπροκομείου στην Σπινλόγκα καθώς και δύο ακόμα κτιρίων (ξενώνες) στο νησί,

αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (12/7) στην Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Μιχελογιάννη.

Στην σύσκεψη -η οποία έγινε  παρόντος του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη- συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των αρχαιολογικών υπηρεσιών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, πρόκειται για κτίρια της Βενιζελικής περιόδου -ένα κομμάτι, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε-  λείπει απο το παλίμψηστον της Σπιναλόγκας  όπως μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί. Κτίρια η παρουσία των οποίων -πέραν των τουρκικών και ενετικών κτισμάτων-καταδεικνύουν την συνεχή παρουσία, τις διαφορετικές χρήσεις αλλά και την διαδρομή που εξακολουθεί να ισχύει κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.

αναστήλωση και επανάχρηση του λεπροκομείου
Σπιναλόγκα

Σύμφωνα με την ενημέρωση τα δύο κτίρια των ξενώνων, φέρουν τη σφραγίδα ενός σοβαρού αρχιτέκτονα ο οποίος δούλευε στο γραφείο του le Corbisier, έχουν έντονα στοιχεία της εποχής Bauhaus, ενώ η κατασκευή τους θεωρείται πρωτοπόρα  ιδιαίτερα για την δεκαετία του 30, δεδομένου ότι οι πλάκες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι Zoellnez, μιας ιδιαίτερης τεχνολογίας η οποία χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επισημαίνοντας ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια έχουν απολύτως ταυτόσημες θέσεις για τον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που σχετίζονται με την Σπιναλόγκα, διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί από κοινού κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή και ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου με στόχο την ένταξη του στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos