ΤΕΙ ΚρήτηςΤα εξαιρετικά πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Κρήτης ανάγκασαν αφενός τους σπουδαστικούς συλλόγους και τους συλλόγους των έκτακτων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών να αποφασίσουν κινητοποιήσεις και αφετέρου τις συνελεύσεις τους να αποφασίσουν την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του ιδρύματος και να ζητήσουν συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά θεσμικά και οικονομικά του προβλήματα.


Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστα μαθήματα και οι σχολές υπολειτουργούν. Οι συνδικαλιστικοί φορείς του ιδρύματος και η διοίκηση σε διαδοχικές συσκέψεις κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ. Λύση θα προσέφερε κατ’ αρχήν η έκτακτη επιχορήγηση του ΤΕΙ Κρήτης, που θα επιτρέψει την ομαλή – όσο αυτό είναι δυνατό – έναρξη του εξαμήνου.

Δεύτρον, απαιτείται η αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας των ΤΕΙ με την καταγραφή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και τον ορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την οριστική θεσμοθέτηση του χάρτη επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τρίτον, απαιτείται η τακτοποίηση πλήθους θεμάτων που καθορίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως :

  • ο αριθμός σπουδαστών και αναλογία προς εκπαιδευτικό προσωπικό
  • το πλαίσιο και οι πόροι εκπαίδευσης, η έρευνα στα ΤΕΙ, τα αυτοδύναμα μεταπτυχιακά
  • οικνομικοί πόροι και διαχείριση

Τέταρτον, ζητούν την επίλυση πλήθους αιτημάτων θεσμικού χαρακτήρα που ενδιαφέρουν τις διάφορες κατηγορίες προσωπικού που υπηρετεί στα ΤΕΙ και αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση των ιδρυμάτων. Δεδομένου του ότι το ΤΕΙ Κρήτης αποτελεί ένα ζωντανό εκπαιδευτικό, πνευματικό και αναπτυξιακό κύτταρο του νησιού, απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του.

Η παράταση δε, της υπάρχουσας κατάστασης υποβαθμίζει τις εκπαιδευτικές υποδομές του νησιού μας και δυσχεραίνει τις συνθήκες και την προοπτική του χώρου των ΤΕΙ και των σπουδαζόντων σε αυτά. Ερωτάται η αρμοδία υπουργός:

1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρονίζοντα προβλήματα του ΤΕΙ Κρήτης;

2) Προτίθεστε να ικανοποιήσετε κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τη διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης και να υπάρξει διάλογος με αυτούς σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν σε αυτό;

(Ερώτηση για την υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Γιαννάκου)

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μανώλης Όθωνας Βασίλης Κεγκέρογλου Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη Νίκος Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ Στρατάκης Μάνος Φραγκιαδουλάκης Εμμανουήλ Σκουλάκης Μιχάλης Καρχιμάκης Στυλιανός Μαντζαπετάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos