αναφορές για περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανταπόκριση υπηρεσιών
Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα μας αφορούν όλους

Η εφαρμογή για έξυπνες συσκευές του έργου LIFE Natura Themis συνεχίζει να δέχεται αναφορές/καταγγελίες πολιτών για πιθανές περιβαλλοντικές παραβάσεις σε όλο το νησί. Οι αναφορές, που ξεπερνούν μέχρι σήμερα τις 150 περιπτώσεις, αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στην παράνομη απόρριψη απορριμμάτων και προϊόντων κατεδάφισης σε όλο το νησί, ιδίως κοντά σε ρέματα. Είναι 100% ανώνυμες και συνοδεύονται από αντίστοιχες φωτογραφίες, ενδεικτικές της εκάστοτε παράβασης.

Όλες οι καταγγελίες, αφού ελεγχθούν από τους διαχειριστές της εφαρμογής ως προς την ορθότητα της θέσης του περιστατικού και της ακριβούς αποτύπωσης της πιθανής παράβασης, προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν προχωρήσει στους σχετικούς ελέγχους, έχουν επιβάλλει πρόστιμα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, σύμφωνα με τις απαντήσεις που απεστάλησαν στους διαχειριστές της εφαρμογής.

Ενδεικτικά, σε καταγγελία που αφορούσε σε παράνομη απόθεση απορριμμάτων/προϊόντων εκσκαφής σε περιοχή εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της Θριπτής (Ιανουάριος 2019), η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου εντόπισε τον υπεύθυνο, ο οποίος υποχρεώθηκε σε πλήρη απομάκρυνση των μπάζων και την αποκατάσταση του χώρου ενώ παρόμοια αποτελέσματα είχαμε και σε αναφορά παράνομης απόθεσης απορριμμάτων στην εκβολή ρύακα στο Καλό Χωριό Αγίου Νικολάου (Ιούλιος 2019), οπότε και πάλι η Δ/νση Δασών Λασιθίου εντόπισε τον υπαίτιο ο οποίος υποχρεώθηκε στην απομάκρυνση των υλικών και την αποκατάσταση του χώρου.

Σε περιστατικό υποβάθμισης παράκτιας περιοχής με παράνομη περίφραξη και λειτουργία μάντρας αιγοπροβάτων (Ιούνιος 2019), ο Δήμος Σφακίων προχώρησε σε αφαίρεση της παράνομης περίφραξης, καθαρισμό των εγκοίλων και απομάκρυνση των απορριμμάτων ενώ περιέφραξε ελαιόδεντρα για την προστασία τους από τη βόσκηση.

Άμεση ήταν και η παρέμβαση του Δήμου Χερσονήσου σε καταγγελία απόθεσης προϊόντων κατεδάφισης και άλλων απορριμμάτων μέσα στο φαράγγι της Αμπέλου (Οκτώβριος 2019), από το οποίο διέρχεται ο κύριος όγκος των πλημμυρικών νερών του οροπεδίου Λασιθίου προς το Φράγμα Αποσελέμη. Σε αυτή την περίπτωση, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Χερσονήσου προχώρησε στην απομάκρυνση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του χώρου.

Με τη χρήση της εφαρμογής για έξυπνες συσκευές του LIFE Natura Themis, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν περιστατικά περιβαλλοντικής υποβάθμισης εντελώς ανώνυμα και σε κάποιες περιπτώσεις να επιτύχουν την πλήρη αποκατάσταση της ζημίας. Παρόλα αυτά δεν είναι πάντα εφικτή η παρέμβαση των υπηρεσιών ούτε ο εντοπισμός των υπαιτίων. Είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουμε άμεσα, όχι μόνο ανωνύμως αλλά και επώνυμα.

Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα μας αφορούν όλους, δεν επηρεάζουν μόνο την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, την ποιότητα ζωής μας, τη δημόσια υγεία, τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε και ζούμε, τους πόρους και το φυσικό κεφάλαιο που θα στηρίξει την επιβίωση και των επόμενων γενεών.

Το φωτογραφικό υλικό είναι ενδεικτικό από καταγγελίες ανώνυμων χρηστών, που έχουν ληφθεί από τους διαχειριστές της εφαρμογής LIFE Natura Themis.

Life Natura Themis

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos