αγανακτισμένος αγρότης δείχνει φωτογραφίες από τις ζημιές στα χωράφια του σε σύσκεψη για την αγροτική ασφάλεια στην Ιεράπετρα στις 31/5/2010
αγανακτισμένος αγρότης δείχνει φωτογραφίες από τις ζημιές στα χωράφια του σε σύσκεψη για την αγροτική ασφάλεια στην Ιεράπετρα στις 31/5/2010

Το πρόσφατο περιστατικό κλοπής εβδομήντα έξι (76) περισυνελλεγέντων ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων από τις εγκαταστάσεις του Δήμου Ιεράπετρας

δίνει μια εικόνα του καθεστώτος βόσκησης που επικρατεί στον Δήμο μας. Σε αυτά τα πλαίσια στην Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για την βόσκηση νοιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε δύο σημεία:

  1. Καταδεικνύεται οριστικά ότι ,εξαιτίας της ανοχής και της αδράνειας των αρμοδίων υπηρεσιών, τον νόμο πλέον έχουν πάρει στα χέρια τους οργανωμένες εγκληματικές ομάδες . Θύματα είναι το φυσικό περιβάλλον που καταστρέφεται, οι κάτοικοι που χάνουν τις περιουσίες τους, οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, ολόκληρη η τοπική κοινωνία που βλέπει να απομακρύνονται οι προοπτικές ανάπτυξης.
  2. Αναδεικνύεται η ανάγκη να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι για συνολική λύση των προβλημάτων , με συντονισμό των υπηρεσιών και ρηξικέλευθες λύσεις.  Πρέπει επιτέλους να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για το πιο μέλλον οραματιζόμαστε για τους ορεινούς μας όγκους και τα χωριά της περιοχής, τι είδους κτηνοτροφία θέλουμε, ποιάς μορφής ανάπτυξη επιδιώκουμε.

Στα πλαισια ενός ανοικτού διαλόγου η Επιτροπή έχει καταθέσει τις προτάσεις της για ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών όγκων και της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία) σε διασύνδεση με τον αγροτουρισμό. Πρέπει όμως σε πρώτο στάδιο να εμπεδωθεί η νομιμότητα και στα πλαίσια αυτά:

  • Ζητάμε από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές να δείξουν αποφασιστικότητα και προειδοποιούμε ότι δεν είναι μακριά η ημέρα που θα θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα, Οι μέχρι τώρα εκβιασμοί, οι απειλές, οι βιαιοπραγίες ίσως αποδειχθούν οι προάγγελοι σοβαρότερων γεγονότων.
  • Απο την περιφερειακή ενότητα και την κ Αντιπεριφερειάρχη να εφαρμόσει επιτέλους τον νόμο για αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ώστε να πάψει η ασυδοσία, η ρύπανση των πηγών , η καταστροφή του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων.
  • Απο την αποκεντρωμένη διοίκηση και την Διεύθυνση Δασών να απαγορευσει επιτέλους την ελεύθερη βόσκηση μέσα στα όρια της περιοχής Natura 2000, εκτός απο τις περιοχές εκείνες όπου τυχόν υπάρχουν αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι 000 στρέμματα στον ορεινό όγκο της Θρυπτής έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενη περιοχή χάρις κυρίως στον μοναδικό πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας. Η ίδια απαγόρευση επιβάλλεται να ισχύσει κηρύσσοντας δασωτέες τις υπερβοσκημένες δασικές περιοχές του δήμου μας.
  • Έχουμε επίσης καλέσει τον Δήμο Ιεράπετρας να ζητήσει τα στοιχεία καταγραφής βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο έλεγχος των εκτάσεων αυτών, εκτός από τις καταπατήσεις και τα πλαστά ενοικιαστήρια, θα καταδείξει την διαρκή παρανομία με βοσκοτόπια που επιδοτούνται όντας σε περιοχές όπου απαγορεύεται η ελεύθερη βόσκηση! Αναπόφευκτα κάποια στιγμή το Ελληνικό κράτος θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά αυτά.
  • Είναι καιρός να απαγορευθεί η μεταφορά ζώων του κ Βάρδα στην Θρυπτή την οποία με την υπερβόσκηση έχει μετατρέψει σε κρανίου τόπο (και πιθανόν επιδοτείται γι αυτό). Είναι δε αναγκαίο να ελεγχθεί η δραστηριότητα του και στις υπόλοιπες περιοχές (μία τεράστια έκταση μέχρι και το χωριό του Σταυρού) τις οποίες έχει κυριολεκτικά καταστρέψει. Το ίδιο να συμβεί και με άλλους κτηνοτρόφους (όπως πχ στην περιοχή της Καλαμαύκας) ώστε επιτέλους να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι.
  • Να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες στους “αρμόδιους” εκείνους που αδράνησαν εγκληματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε τέτοια κατάντια το περιβάλλον, η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι περιουσίες μας και έχουν συσσωρευθεί τεράστιοι  κίνδυνοι για την υγεία μας. Προς τον σκοπό αυτό και η Επιτροπή μας θα καταθέσει άμεσα προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη.

Είναι ώριμο πλέον το αίτημα μιας συνάντησης κορυφής των εμπλεκομένων υπηρεσιών ώστε με την συνεργασία τους να δρομολογηθούν μόνιμες λύσεις. Ο αυτόματος πιλότος δεν λειτουργεί πλέον.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos