ΛαγκάδαΜετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο φράγμα Αποσελέμη, η επιτροπή των κατοίκων της Λαγκάδας, κατά του φράγματος, επισκέφτηκε το Νομάρχη Ηρακλείου, Δημήτρη Σαρή, στον οποίο εξέθεσε όλα τα προβλήματα που θα ανακύψουν από ένα, τέτοιου μεγέθους έργο. Λίγο μετά ο νομάρχης σε συνέντευξη του, είπε άλλα, σε σχέση με όσα είχε πει στην επιτροπή.

Γι’ αυτό και οι κάτοικοι, με ανοικτή τους επιστολή καταγγέλουν τη στάση του Νομάρχη Ηρακλείου:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.

Έκπληκτοι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις συζητήσεις που γίνονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το φράγμα Αποσελέμη και τα όσα υποστηρίζει σ’ αυτές ο νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρής,

Μετά την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της Επιτροπής των κατοίκων της Λαγκάδας κατά του φράγματος, ο νομάρχης Ηρακλείου είχε αναλάβει τη δέσμευση με πρωτοβουλία του, να διοργανωθεί σύσκεψη στην οποία θα εκαλούντο εκπρόσωποι όλων των επιστημονικών απόψεων προκειμνου να διαμορφώσει γνώμη σε ότι αφορά στην σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου.

Είχε δεσμευτεί μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι επιστήμονες που τάσσονται κατά του φράγματος παρουσιάσουν ακράδαντα στοιχεία, τότε θα ηγηθεί ο ίδιος του αγώνα για τη ματαίωση του έργου.

Μετά τα όσα συζητήσαμε στο γραφείο του κ. νομάρχη, μείναμε άναυδοι όταν δύο ημέρες αργότερα (και αφού προηγήθηκε πρόσκληση συνεννόησης του με τον υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Θ. Ξανθόπουλο) ακούσαμε τον κ. Σαρή να δηλώνει από ραδιοφώνου ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν τίθεται θέμα για σκοπιμότητα κατασκευής του έργου αλλά με ποιόν τρόπο «θα θεραπευθούν όποιες αρνητικές επιπτώσεις σημειωθούν στην περιοχή».

Επειδή θεωρούμε δεδομένο ότι ο κ. νομάρχης δεν έχει διάθεση να εμπαίξει τους κατοίκους της Λαγκάδας, μπορεί να μας εξγήσει τι μεσολάβησε ώστε να αθετήσει τη μεταξύ μας συμφωνία;

Αυτή η στροφή του κ. νομάρχη μας ανησυχεί έντονα και μας θυμίζει ανάλογη σύσκεψη παρωδία που είχε εμπνευστεί ο ίδιος το 2003 στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. χωρίς να κληθούν οι επιστήμονες που διαφωνούν στο έργο όπως ισχυίζεται σήμερα. Στη σύσκεψη αυτή και από τον επιστημονικό μονόλογο των ακριβοπληρωμένων μελετητών του έργου προέκυψε ότι τελικά το φράγμα θα συγκεντρώσει πολύ λιγότερες ποσότητες νερού απ’ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί, κάτι που εμείς υποστηρίζουμε από τη αρχή. Γιατί δεν ανησύχησε από τότε ο κ. νομάρχης; Αλήθεια τι έκανε μέχρι σήμερα για να ενημερωθεί;

Έκτοτε όμως προέκυψαν και άλλα σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του έργου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μελέτη του Ι.Γ.Μ.Ε. που αποδεικνύει ότι με την ενδεχόμενη κατασκευή του κινδυνεύουν να στερέψουν σημαντικές γεωτρήσεις και άλλες πηγές υδροληψίας πολλών περιοχών όπως των Δήμων Μαλλίων, Χερσονήσου, Γουβών, Καστελλίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου, και Βιάννου. Αλήθεια τι έκανε ο κ. νομάρχης για να ενημερωθεί και γιατί προσπερνά αυτό το σοβαρό θέα;

Δεν έχει προβληματίσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου το γεγονός ότι κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας δεν έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου; Οι μόνοι επιστήμονες που στηρίζουν την κατασκευή του είναι οι μελετητές που έχουν φυσικά οικονομική σχέση με το έργο.

Εμείς θα περιμέναμε από το αιρετό άρχοντα του νομού να ενημερωθεί επιτέλους σε βάθος, ως οφείλει να πράξει, και όχι να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την καλόπιστη συνάντηση του με τους κατοίκους της περιοχής.

Σε τέτοιες μεθοδεύσεις οι κάτοικοι της Λαγκάδας απλά εκφράζουν τη λύπη τους και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να προστατεύσουν τον τόπο τους από άσκοπα έργα με το ψευτοδίλημμα «να μη χαθούν τα λεφτά».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos