Ανοικτή πεζοπορία για όλους στο Κυπαρισσόδασος
το Κυπαρισσόδασος της Κριτσάς

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει ανοικτή πεζοπορία (μέλη, μη μέλη και νέοι ενδιαφερόμενοι όλων των ηλικιών) στο κοντινό αλλά άγνωστο σε πολλούς «Κυπαρισσόδασος της Κριτσάς».

Η διοργάνωση γίνεται με την ευκαιρία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας βουνού, στις 11 Δεκεμβρίου. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη, για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Το «Κυπαρισσόδασος» βρίσκεται δυτικά της Κριτσάς, στις ανατολικές πλαγιές της Τσίβης και σχηματίζεται στα πρανή μιας βαθιάς ρεματιάς την οποία διασχίζει παλιό μονοπάτι που χρονολογείται από τα Μινωϊκά χρόνια και οδηγεί στο Καθαρό. Το “κυπαρίσσι της Κριτσάς” είναι γνωστό και ως”Κυπαρίσσι του Μίνωα”. Τα δέντρα φτάνουν σε ύψος τα 30μ. και έχουν οριζόντια απλωτά κλαδιά και πλούσιο φύλλωμα. Το δάσος είναι το τελευταίο του είδους του στην ανατολική Κρήτη (ακόμη ένα μικρό δάσος συναντάμε στα Λευκά Όρη), καθώς η ανεξέλεγκτη υλοτομία κατέστρεψε σχεδόν όλα τα δάση στο νησί. Ο πυρήνας του δάσους καλύπτεται από κυρίως από κυπαρίσσια, ενώ συναντάμε ακόμα πρίνους, σφεντάμους, λιοπρίνια, αγριελιές και αζιλάκους.

          Η διαδρομή μας ξεκινά από την περιοχή «Φαβετόπρινος», στο σημείο που βρίσκεται το ξύλινο κιόσκι πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο του Καθαρού. Θα περπατήσουμε από παλιό μονοπάτι μέσα στο δάσος απολαμβάνοντας την μαγεία του, μέχρι τη σπηλιά γνωστή σαν «Εγγλέζου Κουφάλα». Απολαμβάνουμε την απεριόριστη θέα και επιστρέφουμε στην αφετηρία από την ίδια διαδρομή.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, η πεζοπορία θα αναβληθεί για την επόμενη Κυριακή. Όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να φροντίσουν για την μετάβαση τους στην αφετηρία με δικό τους μέσον. Επίσης οι γονείς που συνοδεύουν παιδιά αναλαμβάνουν αποκλειστικά την ευθύνη και την επίβλεψη τους.Το πρόγραμμα της πεζοπορίας θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας. Απαραίτητος εξοπλισμός: αδιάβροχα/αντιολισθητικά παπούτσια πεζοπορίας,ζεστό αδιάβροχο/αντιανεμικό μπουφάν, άνετα ρούχα, νερό και ελαφρύ σνακ.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο, από την οδό Καραμανλή 24 (S/M Βασιλόπουλος) στις 9:00 το πρωί της Κυριακής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ: 2-3 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις). Διαδρομή εύκολη πάνω σε παλιά μονοπάτια

ΑΡΧΗΓΟΙ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων (τηλ.6979687576) & Γιώργος Μιχαηλίδης (τηλ. 6946285334)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: στο blog του Συλλόγου pezopories.blogspot.gr

Και όπως είπε ο Fr. Fargnar (Πρόεδρος Ακαδημίας των Επιστημών της Καλιφόρνιας, διεθνούς φήμης ορειβάτης, πρώτος αναβάτης του Ολύμπου): “Στα βουνά βρίσκουμε ικανοποίηση όχι μόνο σωματική, αλλά διανοητική και πνευματική. Η επίσκεψη των βουνών αναζωογονεί τους μυς μας, δυναμώνει την αναπνοή μας και επιστρέφουμε απ’ αυτό φρεσκαρισμένοι και δυναμωμένοι. Υπάρχει όμως κάτι περισσότερο: τα μάτια μας είδαν τόσα ωραία πράγματα και το βλέμμα μας απλώθηκε σε μακρινούς ορίζοντες. Ποιο υπήρξε το αποτέλεσμα; Αποτέλεσμα είναι η ανανέωσή του πνεύματος και η ανάταση της ψυχής. Ύστερα από μια ανάβαση στο βουνό ο κόσμος μας φαίνεται καλύτερος. Υψωνόμαστε πάνω από τις μικρές στερήσεις της ζωής και κερδίζουμε θάρρος ν’ αγωνισθούμε για καλύτερα πράγματα. Απολαμβάνουμε τη συντροφιά ο ένας του άλλου και διψάμε ν’ ανοίξουμε τα μάτια των φίλων μας και να τους πάρουμε στη συντροφιά μας. Από τους πανάρχαιους χρόνους υπήρξαν σύμβολα υψηλών ιδεών.”  

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ   

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos