Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας, υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Γερακιανάκης
Κίνηση Πολιτών Δήμου Ιεράπετρας, υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Γερακιανάκης

Με μεγάλη μου έκπληξη κατά την συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 10 Απριλίου, άκουσα τον κ. Ζαχαρενάκη να κάνει την εισήγηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής του 4ου θέματος, «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάδειξη σημαντικών σημείων στην Ιεράπετρα».

Είναι ένας υποχρεωτικός διαγωνισμός, που απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, για όλα τα σημαντικά έργα που θέλει να προωθήσει κάποιος δήμος και όχι μόνο, όπου προβλέπονται και χρηματικά βραβεία ανάλογα με την κρίση της διοργανώτριας αρχής.

Στην συγκεκριμένη εισήγηση οριζόταν ο αριθμός των βραβείων σε τέσσερα (4) πρώτα, καθώς και το ύψος τους στις 3.000 ευρώ, δηλαδή 12.000 ευρώ στο σύνολο, που είχαν ήδη προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα.

Να σημειώσω ότι από την σύντομη συζήτηση που ακολούθησε αποκόμισα ότι δεν υπήρχε καμία βιασύνη και κανένας σχεδιασμός για να προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και έμεινα άφωνος ακούγοντας δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής αρχής, αρχιτέκτονα στο επάγγελμα να λέει, «τα λεφτά είναι μηδαμινά, είναι αστεία τα λεφτά».

Ακολούθησε ή απαράδεκτη και προκλητική ομόφωνη (η παράταξη της κ. Κοτσιφάκη απουσίαζε) ψήφιση αυτής της πρότασης, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

Αλήθεια, με σεβασμό στους νέους μας αρχιτέκτονες, έχει την δυνατότητα ο δήμος μας να ξοδέψει αυτό το ποσό των 12.000 ευρώ, όταν τρία χρόνια τώρα ακούμε για την κακή οικονομική του κατάσταση;

Όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην δέσμευση του για στήριξη στο κοινωνικό παντοπωλείο, όταν αδυνατεί να συντηρήσει τα οχήματα του και μένουν ακινητοποιημένα, όταν το κέντρο της πόλης αλλά και τα τοπικά μας διαμερίσματα στερούνται καλλωπισμού και μάλιστα ενόψει του Πάσχα και της νέας τουριστικής περιόδου, όταν η πρόβλεψη για την τουριστική διαφήμιση του τόπου μας ήταν μόλις 5.000 ευρώ και έγινε 10.000 μετά από πιέσεις;

Ποια τα υλικά ή ηθικά βραβεία του δήμου μας, για τα παιδιά και τις δασκάλες του 7ου νηπιαγωγείου όταν πήραν το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο, για τα παιδιά των τριτέκνων επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως έκαναν άλλοι δήμοι, για τις πρωτιές συνδημοτών μας;

Εκτός από όλα τα παραπάνω διαπιστώνω και μία παρατυπία, αφού σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, στο άρθρο 11 παράγραφος 3 ορίζεται ακριβώς ο τρόπος προσδιορισμού των βραβείων.

 «3. Η κατανομή των βραβείων στους βραβευθέντες γίνεται βάσει του ακόλουθου πίνακα:

ΠΛΗΘΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ        1        2        3         4        5

3                                          45%   33%   22%

4                                          35%   28%   21%   16%

5                                          28%   24%   20%   16%   12%»

Από την προχειρότητα και την βιασύνη που συντάχτηκε η παραπάνω πρόταση, μόνο προς όφελος του δήμου δεν είναι και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, επιβάλλεται μεγαλύτερος σεβασμός στην διαχείριση των χρημάτων των συνδημοτών μας.

Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η συνετή αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του δήμου και των δημοτών μας, πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο της άσκοπης σπατάλης χρημάτων σε προεκλογικές περιόδους και αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

                                                                         Γερακιανάκης Μανώλης

Υποψήφιος Δήμαρχος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos