Αντιπυρική προστασία Δασών, εξαίρεση Λασιθίου
ουδεμία αντιπυρική προστασία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, με θέμα, Εξαίρεση του Νομού Λασιθίου από χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Αντιπυρική προστασία Δασών, κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όλη η ερώτηση:

Κύριε υπουργέ,

Με την υπ’ αριθ. 139767/2318/25-04-2016, απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας   Δασών & Αγροπεριβάλλοντος, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης – χρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας, από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2016.

Από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του άξονα προτεραιότητας 1 «ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ» και το μέτρο 1 «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ», εξαιρείται ο Νομός Λασιθίου.

Ένα Νομός που πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες στις μετακινήσεις των πυροσβεστικών οχημάτων στο οδικό του δίκτυο (εθνικό, τοπικό, αγροτικό), έχει ξηροθερμικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος καταστροφών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών να είναι μεγαλύτερος από άλλους νομούς της περιφέρειας Κρήτης.

Παράδειγμα η χθεσινή 18-7-2016 μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σελάκανο Ιεράπετρας και η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολή Ιεράπετρας. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά φέτος, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και έγγραφο της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που τονίζει την αναγκαιότητα εκτέλεσης προληπτικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Επίσης με την υπ’ αριθ. 139798/3303/13-06-2016, απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας   Δασών & Αγροπεριβάλλοντος, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης – χρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για την υλοποίηση έργων και εργασιών ανάπτυξης θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων, από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2016.

Από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του άξονα προτεραιότητας 4 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑΣ» και το μέτρο 1 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΗΡΑΜΑΤΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΠΟΝΙΑΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ», εξαιρείται ο Νομός Λασιθίου και συγκεκριμένα, το Κρατικό Εκτροφείο στο νησάκι των Αγίων Πάντων στον Άγιο Νικόλαο. Στο νησάκι αυτό και στο Κρατικό εκτροφείο ενδημεί και αναπαράγεται  ο Κρητικός Αίγαγρος, το χαρακτηριστικότερο είδος της Κρητικής πανίδας. Τονίζεται επίσης, ότι η εξαίρεση του Νομού Λασιθίου από το πρόγραμμα, γίνεται φέτος για πρώτη φορά.

Αντιπυρική προστασία Δασών, με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Ποιος ο λόγος της εξαίρεσης του Νομού Λασιθίου από τις χρηματοδοτήσεις του Πράσινου Ταμείου, για πρώτη φορά το έτος 2016;
  2. Έχει εκπονηθεί και κατατεθεί αρμοδίως το πρόγραμμα έργων και εργασιών έτους 2016, της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου; Αν ναι έχει ληφθεί υπόψη στο σκεπτικό της εξαίρεσης;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο να αποκαταστήσει έστω και τώρα, την εξαίρεση του Νομού Λασιθίου από τις χρηματοδοτήσεις αυτές του Πράσινου Ταμείου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Πλακιωτάκης

Βουλευτής Ν. Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos