ΝερόΟ Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα σχετικά με τη «Διασύνδεση των έργων Αξιοποίησης Υδάτινου Δυναμικού της Νοτιοδυτικής παραλιακής περιοχής του Νομού Λασιθίου».
 
Ο κ. Στρατάκης ζητά κατά την κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτης, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013, να ληφθεί υπόψη και το έργο της ενιαίας διακίνησης και διαχείρισης υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της Νοτιοδυτικής περιοχής του νομού.
 
Στην επιστολή του ο Νομάρχης, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
 
“Η Ν.Α. Λασιθίου προκειμένου να αυξήσει τον όγκο των εκμεταλλεύσιμων υδατικών πόρων αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα του νερού τους, προτίθεται να εκπονήσει Προκαταρκτική Μελέτη ενός συστήματος ενιαίας διακίνησης και διαχείρισης υδατικών πόρων κατά μήκος της παραλιακής περιοχής: Όρια Νομών Ηρακλείου-Λασιθίου-Μύρτος-Ιεράπετρα-Μακρύς Γιαλός.
 
Στο σύστημα αυτό θα διερευνηθεί, από τεχνοοικονομική άποψη, η ένταξη, στον συνολικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης, ων υπό εκμετάλλευση υδροληπτικών έργων, των αντίστοιχων έργων ταμίευσης νερού (Φράγμα Μπραμιανών), αγωγών μεταφοράς νερού, αρδευτικών δικτύων και έργων υπό μελέτη (Φράγματα Λιθινών, Αγίου Ιωάννη, Λιμνοδεξαμενές κ.λ.π.).
 
 Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε όπως, κατά την κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτης, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013, ληφθεί υπόψη και το έργο της ενιαίας διακίνησης και διαχείρισης υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της Νοτιοδυτικής περιοχής του Νομού Λασιθίου.
 
Η υλοποίησή του, ως περιβαλλοντικό έργο και ως αναπόσπαστο της ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Κρήτη, θα συμβάλλει στην αύξηση του εκμεταλλεύσιμου υδατικού δυναμικού της περιοχής, στην βελτίωση της ποιότητας του νεού και στην αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων, με όρους και προδιαγραφές, συμβατές με την οδηγία 2000/60 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.
 
Παράλληλα το .έργο αυτό θα έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στις κοινωνικοοικονομικές δομές του αγροτικού τομέα της περιοχής, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, στην αειφορία υδατικών πόρων, τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στην πλήρη κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των πόλεων, των οικισμών και των σημαντικών τουριστικών εγκαταστάσεων της περιοχής”.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos