Απάντηση Σοφιανού σε Αϊβαλιώτη για Πετρά
μπάζα από την εκσκαφή

Σε χθεσινό του άρθρο ο κ. Γ. Αϊβαλιώτης έθεσε ορισμένα ερωτήματα προς τον κ. Ι. Πλακιωτάκη, βουλευτή Ν. Λασιθίου, που αφορούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω.

  1. Μετά από αίτημά μας ο Δήμος Σητείας απάντησε ότι στην συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με συνημμένο τοπογραφικό, δεν προκύπτει η διάνοιξη κάποιου αγροτικού δρόμου ούτε προέβη σε συντήρησή του ποτέ, όπως θα όφειλε. Επίσης μετά από αίτημά μας ο ιδιοκτήτης του υπό απαλλοτρίωση γηπέδου όπου διεξάγεται η συστηματική ανασκαφή του νεκροταφείου Πετρά απάντησε ότι ουδέποτε η ιδιοκτησία του είχε δουλεία διάβασης από το γήπεδο Πλακιωτάκη αλλά από άλλο γήπεδο το οποίο και μας δήλωσε. Τα δύο έγγραφα βρίσκονται στο αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.
  2. Μετά από αίτησή του ο κ. Ιωσήφ Πλακιωτάκης έλαβε το έγγραφο για τη λήξη των ανασκαφών το 2016 καθώς το 2016 έληγε το 5ετές ανασκαφικό πρόγραμμα στο νεκροταφείο του Πετρά που είχε εγκρίνει το ΥΠΠΟΑ και η ανασκαφέας δεν είχε υποβάλλει μέχρι τότε αίτημα για τη συνέχισή του. Συνεπώς ήταν πλήρως αληθές. Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Νομοθεσία μετά από 5ετές πρόγραμμα ανασκαφών ακολουθεί 5ετές συνήθως πρόγραμμα μελέτης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Μετά από μερικούς μήνες η ανασκαφέας υπέβαλε αίτημα συνέχισης των ανασκαφών και για το λόγο αυτό στείλαμε άλλο έγγραφο με το οποίο ενημερώσαμε τον κ. Ιωσήφ Πλακιωτάκη για τη συνέχιση των ανασκαφών και κατά το 2017 οπότε αυτός επέτρεψε την είσοδο και το 2017.
  3. Διακοπή εργασιών που γίνονται χωρίς την έγκριση και την επίβλεψη της Υπηρεσίας μέσα σε αρχαιολογικό χώρο υποβάλλεται όταν οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά την ολοκλήρωσή τους υποβάλλεται καταγγελία ή μηνυτήρια αναφορά όπως ακριβώς απέστειλε η Υπηρεσία μας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Οι αρχαιότητες και η προστασία τους δεν είναι θέμα για πολιτικές αντιπαραθέσεις ή πολιτική εκμετάλλευση. Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις διασύροντας το Λασίθι και εκθέτοντας σε κίνδυνο την ανασκαφή δημοσιοποιώντας χάρτες και στοιχεία πριν την ολοκλήρωσή της. Ας συλλογιστούν κάποιοι τις ευθύνες τους.

Χρύσα Σοφιανού

Προϊσταμένη της ΕΦΑ Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos