Από τη παρουσίασ

Τσόκας, Παυλόπουλος

(Απρίλιος 2004- Απρίλιος 2007)

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια έργου, συνέπειας, αποτελεσματικότητας, προγραμματισμού και δυναμικής στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ακολουθώντας την Κυβερνητική κατεύθυνση της εθνικής στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Περιφέρεια Κρήτης εφαρμόζει το σχέδιο της, που φέρνει την Κρήτη στην πρωτοπορία.
Με δυναμισμό, αποφασιστικότητα και συνέπεια προωθήσαμε και προωθούμε σειρά έγων και δράσεων, που διασφαλίζουν μια καλύτερη προοπτική, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται. Με τη στήριξη της Κυβέρνησης η Κρήτη αλλάζει. Αποκτά νέα πνοή. Το τοπίο μεταμορφώνεται δραστικά: στις υποδομές, την οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την εργασία, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
Προχωράμε με προγραμματισμό και σχεδιασμό βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας. Η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Και με αυτόν τον στόχο πορεόμαστε ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου . Με βάση τις σταθερές στρατηγικές επιλογές της νέας Διακυβέρνησης για συναίνεση, σύνθεση απόψεων, μετριοπάθεια, νηφαλιότητα, χαμηλούς τόνους, κοινωνική ευαισθησία, σκληρή δουλειά, αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Δεν εφησυχάζουμε.
Προχωράμε δυναμικά. Ακούμε την κοινωνία της Κρήτης και εκφράζουμε τη θέλησή της. Τολμούμε. Προωθούμε τα έργα και τις υποδομές που απαιτούνται προς όφελος όλων. Εντείνουμε τους ρυθμούς. Κλιμακώνουμε τις δράσεις μας. Εργαζόμαστε πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των Κρητικών.
Στην πορεία αυτή ένας μόνο είναι ο αντίπαλος μας: Τα προβλήατα του τόπου και της κοινωνίας. Προβλήματα όμως, που είμαστε αποφασισμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα.Mε στόχο να οδηγηθούμε στο σίγουρο μέλλον. Να κερδίσουμε τις χαμένες ευκαιρίες. Να μπούμε σε μια νέα αναπτυξιακή ποεία. Βάζουμε τις βάσεις για το μέλλον. Ο λόγος μας ισχύει στο ακέραιο. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας με στόχο η Κρήτη να πάρει τη θέση που της αξίζει και να βρίσκεται συνεχώς στην πρωτοπορία.
Εδώ ακόμη θα πρέπει να τονίσομε ότι παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κων/νου Καραμανλή, υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2005 στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η συμφωνία έδρας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών « ENISA ».
Πρόκειται για ένα σημαντικό Οργανισμό, ο οποίος ιδύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αποκέντρωσης των υπηρεσιών της και βελτίωσης της παραγωγικότητας της και θα έχει ως έδρα του το Ηράκλειο.
Επίσης εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο του 2006 το κόσμημα της Κρήτης, το ενυδρείο «Θαλασσόκοσος», που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και θεωρείται το μεγαλύτερο της Μεσογείου.
 
Στη συνέχεια θα ήθελα να αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένες δράσεις που δείχνουν συνοπτικά το κυβερνητικό έργο κατά την τελευταία τριετία: 
Τον Μάρτιο του 2004 το ΠΕΠ Κρήτης – όταν το Πρόγραμμα είχε υπερβεί το ήμισυ της διάρκειάς του, λειτουργούσε δηλαδή ήδη 4 χρόνια – το ποσοστό απορρόφησης ήταν μόλις 23%. Σήμερα, μετά την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, το ποσοστό απορρόφησης έφθασε στο 56%. (Αυγουσος 2007 60%)
Μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ», για την περίοδο 2005-2009 οι α΄βάθμιοι ΟΤΑ της Περιφέρειας Κρήτης χρηματοδοτούνται με το ποσό των 195 εκατ. € προκειμένου να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν έργα -ενέργειες-μελέτες (δημοτικά ή διαδημοτικής εμβέλειας) αναπτυξιακού χαρακτήρα. Να υπενθυμίσομε εδώ, ότι το Πρόγραμμα Ε.Π.Τ.Α. έδινε στην Περιφέρεια Κρήτης συνολικά (για δημοτικά και διαδημοτικά έργα) 150 εκ. ευρώ περίπου για 7 χρόνια, τη στιγμή που το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» τη χρηματοδοτεί, για 5 χρόνια, ε πάνω από 195 εκ. ευρώ, δηλαδή παρατηρείται σημαντική αύξηση πόρων πάνω από 30% και μάλιστα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι πόροι από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , είναι αυτονόητο ότι οι αναπτυξιακοί πόροι της Περιφέρειας Κρήτης πολλαπλασιάζονται.
Τα μεγάλα έργα της Κρήτης ξεκίνησαν και συνεχίζονται με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.
Ήδη για οδικά έργα και υποέργα στο νησί που εκτελούνται η βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης το συνολικό τους ποσό ξεπερνά α 275 εκ. ευρώ . Την ίδια ώρα σε 1.255 ανέρχεται το σύνολο των έργων και των μελετών που πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης κατά την τελευταία 3ετία, συνολικού προϋπολογισμού 1.198.907.742,96 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα το σύνολο των πληρωμών φτάνει στα 400.969.801,33 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 908 έργα και 84 μελέτες συγχρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ, προϋπολογισμού 855 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα έργα και μελέτες οι πιστώσεις προέρχονται αμιγώς από Εθνικούς πόρους.
 
Έγιναν επίσης, ακόμη πολλά:
• Το φράγμα Αποσελέμη με τα δίκτυα μαζί και τις απαλλοτριώσεις προϋπολογισμού 207 εκ. ευρώ ( με την έκπτωση 146,7 εκ) βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και η ολοκλήρωση του αναμένεται το 2010.
• Το φργμα Πλακιώτισσας εντάχθηκε στο τομεακό του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 27 εκ. ευρώ. Δημοπρατήθηκαν τα δίκτυα του Φράγματος Φανερωμένης με 26,7 εκ. ευρώ .
• Εξασφαλίσθηκε το ποσό των 10 εκ. ευρώ για μελέτη της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού έργο το οπίο θα ξεπεράσει τα 130 εκ. ευρώ, ενώ το φράγμα Βαλσαμιώτη εντάχθηκε στο τομεακό του υπουργείου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
• Ο οδικός ¶ξονας Ηράκλειο Μεσαρά με εξασφαλισμένα 110 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί και ήδη εκτελείται το Τμήμα Απομαρμά – Κασέλι και εντός των ημερών υπογράφεται και η σύμβαση για το Τμήμα Αγία Βαρβάρα- Απομαρμά .
• Επίσης στο Λασίθι εκτελούνται μεταξύ άλλων τα οδικά έργα ¶γιος Νικόλαος – Καλό Χωριό με προϋπολογισμό 45,50 εκ. ευρώ καθώς το Αυχήν – Αγκαθιάς – Χαμέζι με 22,01 εκ. ευρώ.
• Στα Χανιά εκτελείται η β΄ φάση των συμπληρωματικών έργων Γαλατάς – Καστέλι.
 
Η Κρήτη έχει μετατραπεί τα τελευταία 3 χρόνια σε ένα απέραντο εργοτάξιο με μια σειρά έργων που αλλάζουν την όψη του νησιού και δηιουργούν τις βάσεις για μια υπερσύγχρονη Περιφέρεια στο κέντρο της Μεσογείου . Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης έχουν ενταχθεί περισσότερα από 3.000 μεγάλα και μικρότερα έργα και υποέργα, πολλά από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί.
 
Δεν αποτελεί υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποτελεί ήδη «βέλτιστη πρακτική» καθώς:
Κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων υλοποιούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Ελλάδας, με βάση τα κριτήρια της Ευρπαϊκής Ένωσης. Έχει ενεργοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των μέτρων, ενώ τα ενταγμένα έργα και υποέργα έχουν ήδη δεσμεύσει πόρους που πλησιάζουν το σύνολο του προϋπολογισμού.
Τα υλοποιούμενα έργα εμφανίζουν μια αρμονική χωροταξική κατανομή, ενθαρρύοντας την ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη. Έχει διασφαλιστεί η ιδανική συνύπαρξη των λεγόμενων «σκληρών» και «μαλακών» παρεμβάσεων.
Είναι πραγματικά δύσκολο να ονοματίσει κάποιος ως «αντιπροσωπευτικά» μερικά μόνο έργα από τα εκατοντάδες που υλοποιθηκαν ή υλοποιούνται στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. Κρήτης 2000-2006.
Το Π.Ε.Π. Κρήτης 2000-2006 αντιμετωπίζει όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις ως ενιαίο σύνολο. Καθένα από τα παραπάνω έργα που υλοποιούνται, μικρό ή μεγάλο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ της ανάπτυξης του νησιού. Ήδη διαγράφεται καθαρά η εικόνα μιας σύγχρονης και δυναμικής Περιφέρειας. Μια εικόνα που θα συμπληρωθεί με την ολοκλήρωση της ισχυρής αυτής αναπτυξιακής παρέμβασης και που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη συνολικά αναβαθμισμένη πορεία του νησιού στον 21ο αιώνα.
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Φώλιας συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την υψηλή απορροφητικότητα και επεσήμανε ότι έχει δεδομένη ιστορία, έχει τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, έχει δώσει δείγματα γραφής θετικά.
Παράλληλα εκτελούνται σημαντικά έργα από τα τομεακά των υπουργείων αλλά και από το πρόγράμμα «ΘΗΣΕΑΣ» του ΥΠΕΣΔΔΑ για τους Δήμους που αλλάζουν όψη σ’ όλο το νησί. Ακόμη, με βήματα σταθερά και καθοριστκά προχωρεί και η αγροτική αναπτυξιακή τροχιά της Κρήτης.
Τα 141 έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της υπαίθρου του νησιού αποτελούν ένα δείγμα των προσπαθειών και της συνέπειας λόγων και πράξεων.
Επίσης ένα έργο πνοής για την Κρήτη, πυ αλλάζει το συγκοινωνιακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς , στάσιμο επί χρόνια , μπήκε σε τροχιά υλοποίησης με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του οδικού τμήματος Απομαρμά – Καστέλι του οδικού άξονα Ηράκλειο – Αγ. Βαρβάρα – Αγ. Δέκα, με προϋπολογισμό 49 εκατ. Ευρώ (16,7 δις δρχ). Στο στάδιο της υλοποίησης μπαίνει άλλο ένα έργο δίδοντας ανάσα στους αγρότες της Μεσαράς. Πρόκειται για την κατασκευή του αγωγού σύνδεσης του Φράγματος Φανερωμένης με τα δίκτυα άρδευσης το οποίο δημοπρατήθηκε στις 3/4/2007 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εξ άλλου το φράγμα της Πλακιώτισσας ξεμπλόκαρε μετά από δεκαετίες αφού εντάχθηκε στο τομεακό του υπουργείου με προϋπολογισμό 24.440.000 ευρώ.
Σε υλοποίηση τίθεται και το έργο για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού προϋπολογισμού 130.000.000 ευρώ αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στο τομεακό του υπουργείου από την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο την πλήρη μελέτη ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ακόμη, πρόσφατα εγκαινιάσθηκε η πρώτη φάση του έργου Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας αι Διάθεσης Λυμάτων Περιοχής Χανίων – Κολυμβαρίου που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής με 10.200.000€, ενώ για την αποπεράτωσή του εξασφαλίσθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους με το ποσό των 6 εκ. ευρώ, ενώ η β΄ φάση από Μάλεμε έως Κολυμβάρι που χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΡ ύψους 8.552,731 ευρώ, αναμένεται, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση του αναδόχου, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2008.
Να τονίσομε επίσης ότι παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο κόμβος Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο, ένα σημαντικό έργο του Βόρειου Οδικού ¶ξονα πυ θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της περιοχής. Είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης με προϋπολογισμό 5.870.000 ευρώ. Επίσης έχει κατασκευαστεί και έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα του Βόρειου Οδικού ¶ξονα ΚΤΕΟ – Γούβες. Έργο επίσης ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης, με προϋπολογισμό 11.735.000,00 ευρώ.
Στο ΠΕΠ Κρήτης εντάχθηκε και το οδικό τμήμα Αεροδρόμιο – ΚΤΕΟ που δημοπρατήθηκε και στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Αυτοκινητόδρομου. Ακόμη ξεκίνησαν δυό μεγάλα οδικά έργα καθοριστικής σημασίας για την Κρήτη και για τον Βόρειο Οδικό ¶ξονα, τα οποία είναι ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Οδικοί ¶ξονες – Λιμένες – Αστική Ανάπλαση, τα οποία ήδη εκτελούνται , με συνολικό προϋπολογισμό 57,25 εκ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή ραμπών εισόδου – εξόδου στη Λεωφόρο Κνωσού και στον Ανισόπεδο κόβο Γιόφυρο καθώς και την κατασκευή του τμήματος της Εθνικής Οδού Αγίου Νικολάου – Καλό Χωριό.
Ακόμη ξεκίνησε η κατασκευή του τμήματος Αυχήν Αγκαθιάς – Χαμέζι και η ολοκλήρωση του τμήματος Χαμέζι – Σητεία. Στο έργο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κατασκευή της μεγαλύτερης κοιλαδογέφυρας της Κρήτης συνολικού μήκους 847μ. καθώς και η πλήρης κατασκευή αρτηρίας μήκους 3,7χλμ. Και να μην παραλειφθεί βέβαια η κατασκευή του δρόμου Ηράκλειο – Βιάννος καθώς και η δημοπράτηση του κόμβου Παλαιοκάστρου.
 
Ιδιαιτέρως επίσης σημαντικό είναι το γεγονός της λειτουργίας της μονάδας του Αθερινόλακου, δίδοντας 102 MV.μεγαβάτ στο σύστημα της ηλεκτρικής επάρκειας του νησιού . Καθοριστικές εξ άλλου παρεμβάσεις γίνονται και στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κρήτης.
Ήδη εκτός από τα εκτελούμενα έργα στα αεροδρόμια Ηρακλείου, Χανίων και Σητείας, και το «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, τέθηκε σε 24ωρη λειτουργία ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου αεροδρομίου στο Καστέλι, στο Νομό Ηρακλείου.
Παράλληλα ενισχύθηκε η Γαύδος και τα έργα που εκτελούνται σ αυτήν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αποκτήσει επιτέλους το νησί τη δυναμική που του αξίζει. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι η Κρήτη σήμερα, είναι η πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας αναφορικά με την υπαγωγή επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, κατακτώντας έτσι μια ακόμη πρωτιά.
Η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζει τη σημασία που έχει για το νησί η ανάπτυξη θεματικών, εναλλακτικών, γενικά νέων μορφών τουρισμού, η οποία όχι μόνο θα βοηθήσει την Κρήτη να παραμείνει σημαντικός πόλος έλξης, παρά τον διαφαινόμενο κορεσμό του κλασικού τουρισμού, αλλά και θα συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξή του.
Προχωρεί σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξει το Κρητικό τουριστικό προϊόν με σειρά προγραμμάτων που στόχο έχουν την τουριστική προβολή του νησιού. Tην ίδια ώρα γίνονται σημαντικές προσπάθειες για το θέμα των απορριμμάτων, με χαρακτηριστικό το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης των απορριμμάτων στην Κορακιά Ακρωτηρίου.
Πρόκειται για ένα απο τα σημαντικότερα έργα της Κρήτης το οποίο ανοίγει νέα εποχή για το Νομό Χανίων, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να προσθέσομε επίσης ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Υπέρ των Γυναικών”, που υλοποιεί και στο νησί μας η Γενική Γραμματεία Ισότητας με τη συνεργασία του ΟΑΕΔ. Και από το οποίο περισσότερες από 300 γυναίκες της Κρήτης θα ωφεληθούν επαγγελματικά . Το πρόγραμμα αφορά σε 331 γυναίκες και είναι ύψους 500.000 ευρώ για το νησί μας. Μέσα απ’ αυτό οι γυναίκες θα υποστηριχθούν, θα εκπαιδευθούν και θα διοχετευθούν σε θέσεις εργασίας τόσο του ιδιωτικού τομέα, όσο και της Γ.Γ.Ι.
Εκπονούμε προγράμματα καινοτόμων ενεργειών στα οποία συμμετέχουν φορείς, όπως: Ακαδημαϊκοί και Ερευνητικοί, Επιμελητήρια, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις κ.ά. Στόχος των προγραμμάτων είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος, που θα επιταχύνει την πρόσβαση των ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και του δημόσιου τομέα στα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων, που διευκολύνουν την προώθηση της καινοτομίας, τόσο στους παραδοσιακούς, όσο και στους τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Παράλληλα ενισχύθηκε η εξωστρέφεια της Κρήτης, με την ένταξη του νησιού στη ΕURIMED και την ομόφωνη εκλογή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης στην προεδρία της Επιτροπής των Νησιών της CRPM, καθώς και με τη συμμετοχή του νησιού σε διεθνή forum με στόχο να διαθέτει η Κρήτη μια δυνατή φωνή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι. Ακόμη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας, τέθηκαν στόχοι και προτεραιότητες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των πηρεσιών και της καλύτερης απόδοσης έργου προς όφελος των πολιτών.
Αποδίδοντας τη σημασία που χρήζει η Κρητική Διατροφή στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώντας την Κρητική Διατροφή-CONCRED», η Περιφέρεια Κρήτης απένειμε στις επιχειρήσεις εστιατορίων και ξενοδοχείων απ’ όλη την Κρήτη που πιστοποιήθηκαν, ειδικό σήμα, ενώ προχωρεί στη δημιουργία Κέντρου Κρητικής Διατροφής, με έδρα το νησί. Επίσης ένα πρόβλημα πολλών χρόνων που αφορούσε στην χορήγηση στεγαστικών δανείων για τους τσιγγάνους, λύθηκε από την Κυβέρνηση με την έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης των 135 δανείων, δηλαδή όσων και των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί από τον καταυλισμό του Δήμου Αλικαρνασσού.
Ακόμη εγκρίθηκαν 10 δάνεια για τους τσιγγάνους του Δήμου Ηρακλείου και 5 δάνεια για τους τσιγγάνους του Δήμου Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά. Με την έγκριση των δανείων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τους τσιγγάνους, αφού επιτέλους αποκτούν στέγη , εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό και αποκαθίστανται και οι χώροι της περιοχής των καταυλισμών.
Στον τομέα του Πολιτισμού, εκτός των έργων του ΠΕΠ και των τομεακών του Υπ. Πολιτισμού οι δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης ήταν επίσης σημαντικές, χρηματοδοτώντας πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία αλλά και διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, ενώ κορυφαία χαρακτηρίζεται η διοργάνωση τν Αγώνων των νησιών τον Μάιο του 2005 στην Κρήτη η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Μεταξύ άλλων η Περιφέρεια οργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τη Ζαχαρένια Φρυσάλη τον Δεκέμβριο του 2004 στα Ανώγεια κατά την διάρκεια της οποίας της απενεμήθη τιμητική πλακέτα, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της στην κοινωνία των Ανωγείων. Η Ζαχαρένια Φρυσάλη δώρισε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων ένα σύγχρονο Υπερηχοτομογράφο.
Εξ άλλου στις 10 Ιανουαρίου 2005 η Περιφέρεια μετείχε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Κωστή Φραγκούλη. Για να τιμήσει τον συγγραφέα και το έργο του, προχώρησε σε επανέκδοση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, βιβλίου του, τα «Δίφορα», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «το Ευαγγέλιο της Κρητικής Παράδοσης». Επίσης το καλοκαίρι του 2005 η Περιφέρεια Κρήτης, τίμησε στα Ανώγεια το Γιώρη Ψυχουντάκη, για την προσφορά του στον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. Στο πρόσωπό του, όμως, τίμησε και όλους τους Κρητικούς που συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στην ανύψωση των Κρητικών γραμμάτων.
Τον Οκτώβριο του 2005 σε μια λαμπρή τελετή που οργανώθηκε στο Στρσβούργο, τοποθετήθηκε στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου ένα γλυπτό μνημειακών διαστάσεων με τίτλο « η Αρπαγή της Ευρώπης», δώρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δήμο Αγ. Νικολάου αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, με στόχο την προβολή της Κρήτης, που φιλοτεχνήθηκε από τους αδελφούς Σωτριάδη ξαναζωντανεύοντας ένα από τους γνωστότερους και ωραιότερους αρχαιοελληνικούς μύθους.
Εξ άλλου προχώρησε στην έκδοση του συλλεκτικού βιβλίου Κρήτη- Ιστορία – Πολιτισμός με συγγραφέα το καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη. Απ’ όλα τα παραπάνω που είναι κθαρά ενδεικτικά προκύπτει με σαφήνεια ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν συντελεσθεί σημαντικά βήματα προόδου στην Περιφέρεια Κρήτης, βήματα τα οποία επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η ανάπτυξη της Κρήτης αποκτά πλέον σταθερές βάσεις και ουσιαστική προοπτική, ιδίως ενόψει της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Έχομε πλήρως προετοιμασθεί για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007 -2013 με πέντε άξονες προτεραιότητας:
• Υποδομές & Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας.
• Ψηφιακή Σύγκλιση & Επιχειρηματικότητα.
• Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής.
• Χωρική Συνοχή – Συνεργασία.
• Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής.
 
Οι στόχοι μας αφορούν στην: “Ανάδειξη του ρόλου της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στη βάση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών και καινοτομίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της” και συνοψίζονται ως εξής:
• Δημιουργία και λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών επιβατών και φορτίων.
• Ενίσχυση της έρευνας και της χρήσης νέων τεχνολογιών και σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την παραγωγική διαδικασία και επιχειρηματικότητα.
• Ανάπτυξη Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
• Αναβάθμιση του τουρισμού.
• Προστασία – Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικού αποθέματος.
• Αστική ανάπτυξη
• Ανάπτυξη ορεινών και αγροτικών περιοχών.
• Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
• Αυτοί είναι οι στόχοι μας και είμαστε βέβαιοι πως : Όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα τους πετύχουμε.
 
Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς στον αναλυτικό απολογισμό που ακολουθεί, υλοποιούμε σημαντικά βήματα με συγκεκριμένες πολιτικές της νέας διακυβέρνησης, προχωρούμε στην ταχεία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κρήτης προσπαθώντας να κάμομε πράξη το όραμα μας για το νησί .
Παράλληλα τα τελευταία 3 χρόνια, με συνεχείς προσπάθειες καταφέραμε να προχωρήσομε στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων δίνοντας έτσι στον πολίτη καθοριστικές λύσεις στα προβλήματα που τον ταλάνιζαν εδώ και χρόνια. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση που σκοπό έχει την άμεση και σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη.
Η Περιφέρεια Κρήτης ως διοικητικός φορέας με γενναίες παρεμβάσεις ,έχει πλέον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας τέθηκαν στόχοι και προτεραιότητες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και της καλύτερης απόδοσης έργου προς όφελος των πολιτών. Αποδείξαμε ότι ο ρόλος του Δημοσίου Υπαλλήλου δεν είναι πια τυπικός.
Την τελευταία 3ετία καταφέραμε να αναγνωριστούμε και να αλλάξει η νοοτροπία που εδώ και πολλά χρόνια επικρατούσε για τις Δημόσιες Υπηρεσίες δίνοντας κίνητρα στους συνεργάτες μας και βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον .
Ο απλός πολίτης αναγνωρίζει πλέον ότι οι πρόσκαιρες αποφάσεις ανήκουν στο παρελθόν. Θέτουμε στόχους και τους υλοποιούμε.
 
Προχωράμε με προγραμματισμό και σχεδιασμό βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργ και την Κυβέρνηση, όλους τους υπουργούς και ιδιαίτερα τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο για το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους για το νησί καθώς και τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας κ. Στάθη Τζουανάκη, τους διευθυντές , τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλουν, όπως επίσης να ευχαριστήσω τους βουλευτές για την συνεργασία αλλά και την κριτική τους, καθώς επίσης τους Νομάρχες και Δημάρχους που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας . Καταλήγοντας να επισημάνομε ότι η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσεται δυναμικά και βρίσκεται στην πρωτοπορία των έργων της δράσης, της συλλογικής δουλειάς, της δημιουργίας και του ανταγωνισμού.
 
Και έτσι θα συνεχίσομε και στο μέλλον, με στόχο η Κρήτη να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία.
 
Σεραφείμ Τσόκας
Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos