Του Γιώργου Βάρδα

 Γεώργιος ΒάρδαςΛόγω της πολυετούς συμμετοχής μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο έχω το δικαίωμα να κρίνω και να συγκρίνω τη λειτουργία του σημερινού με το Ν.Σ από το 1991 και εντεύθεν .

Αν εξαιρέσουμε το Ν.Σ. 91-92 με το διορισμένο Νομάρχη Κ. Χατζιδάκη όπου παρουσιάστηκε κάποια υποβάθμιση του θεσμού, το τωρινό Ν.Σ παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα από ποτέ και έχω την αίσθηση ότι ο Λασιθιώτικος λαός έχει πλέον απηυδήσει και προβληματίζεται.

Που οφείλεται όμως αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Κατά την προεκλογική περίοδο είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια. Σε δημοσίευμα μου τότε στον τοπικό τύπο είχα επισημάνει τις ακρότητες και τα καινά δαιμόνια που είχε εισαγάγει ο «αρχηγός» του «Λάσιον Κοινόν» τα οποία ήταν έξω από τη πολιτισμική και πολιτική κουλτούρα του Λασιθιώτικου λαού. Δεν προοιώνιζαν ομαλή λειτουργία του θεσμού αλλά ούτε και σε ουσιαστική διεκδικητικότητα που θα βασιζόταν στην Λασιθιώτικη ομοψυχία.

Ο «αρχηγός» από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να στήσει σκηνικ που να υπηρετεί τους ενδόμυχους στόχους του που ήταν πάντα ο «δήμος Βραχασίου» Ο κύριος αυτός το δήλωνε στις συνεντεύξεις του σε κάθε ευκαιρία. Δεν ήταν άσχετες με τη στρατηγική του οι προσωπικές επιθέσεις που δεχόμουν και δέχομαι.

Όμως υπήρξε μια περίοδος απουσίας του «αρχηγού» και το Νομαρχιακό Συμβούλιο λειτούργησε ικανοποιητικά, μέχρι που φτάσαμε στην επεισοδιακή συνεδρίαση στις 28 Ιανουαρίου 2005 με πρωταγωνιστή πάλι τον «αρχηγό»

Ευτυχώς τα Μ.Μ.Ε. κατέγραψαν αυθεντικά τις σκηνές και το περιεχόμενο των λεγομένων του «αρχηγο» Όσες προσπάθειες και αν έκανε ο «εγκέφαλος» του γραφείου τύπου του «Λάσιον Κοινόν» και ο μόνιμος απολογητής του «αρχηγού» αλλά και ο ίδιος ο «αρχηγός» να επιστρατεύσουν τον Αριστοφάνη για να απαλύνουν τις εντυπώσεις, έπεσαν στο κενό. Γιατί οι νοήμονες πολίτες του Νομού Λασιθίυ έχουν βγάλει τα συμπεράσματα του και άδικα ματαιοπονούν.

Το «Λάσιον Κοινόν» και ο «αρχηγός» του πρέπει να καταλάβουν ότι μέσα από τη λειτουργία των θεσμών μεταφέρονται πολυσήμαντα μηνύματα στην κοινωνία. Μας έχουν εκλέξει για να λύνουμε τα προβλήματα του Λασιθίου όμως και η προσωπική μας στάση μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, διδάσκει και διαπαιδαγωγεί παράλληλα.

Η συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου διακόπηκε για τους γνωστούς λόγους. Επανήλθαμε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 8 Φεβρουαρίου. Επίμαχο θέμα της συζήτησης ήταν η επιβεβαίωση της προηγούμενης απόφασης του Ν.Σ. με την οποία εξέφραζε την άρνηση μας για την αύξηση ισχύος , για τον ΑΗΣ Αθερινόλακου. Το περιεχόμενο του ψηφίσματος περιελάμβανε τις θέσεις που διαχρονικά είχε αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, δηλαδή, δεν δεχόμαστε αύξηση της ισχύος, πάνω από 195 MW . Έχουμε θέσει τους περιβαλλοντικούς όρους, απαιτούμε το ίδιο καύσιμο που θα χρησιμοποιήσουν στον ΑΗΣ Κορακιά, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Τέλος ζητούμε αντισταθμιστικά οφέλη για το νομό και την περιοχή. Είμστε αντίθετοι στην απόφαση του Υπουργείου ανάπτυξης για αύξηση της ισχύος 100 MW με απώτερο σκοπό τα 500 MW . Για μας ισχύει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, το οποίο και έχει την πολιτική ευθύνη όσον αφορά την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης.

Τα διαδραματισθέντα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν και την αθέατη πλευρά τους. Η μειοψηφία προσπαθεί εναγωνίως και παντοιοτρόπως να μετατοπίσει τις δικές της ευθύνες που έχουν σχέση με το ύφος και την εικόνα που δίδει σαν ομάδα. Όλες αυτές οι τελευταίες παραπλανητικές αποχωρήσεις έχουν ως στόχο την κάλυψη και υπεράσπιση του «αρχηγού» τους για τις ακρότητες που καταφεύγει.

Για τους δικούς τους λόγους είναι δέσμιοι του υποβολέα ο οποίος κάθεται στις πίσω θέσεις τους συμβουλεύει και τους ψιθυρίζει οδηγίες στο αυτί. Έχει γίνει και αυτς μέλος του «Αριστοφανικού θεάματος» στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ποιος είναι όμως ο υποβολέας; Ο κ. Μαθιός Φιλιπάκης. Το ερώτημα είναι: έχει κανένα θεσμικό ρόλο; Επιτέλους, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται, στην υπηρεσία του πότε βρίσκεται; Αλήθεια τι λένε οι προϊσάμενοι του, τι λέει ο κ. Τσόκας στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται; Από ότι γνωρίζω ο κ. Φιλιπάκης έχει αναλάβει το επικοινωνιακό μέρος του «Λάσιον Κοινόν» και επίσης είναι γνωστό ότι αποτελεί το άλτερ έγκο του «αρχηγού»

Ενορχηστρωμένα προσπαθεί το «Λάσιον Κοινόν» να ρίξει ευθύνες στον πρόεδρο του Ν.Σ ότι δήθεν προσπαθεί να αποσπάσει απόφαση με αντιδημοκρατικές μεθόδους. Είναι γνωστή η μετριοπάθεια και το ήθος του προέδρου όμως ο κανονισμός λειτουργίας πώς να τηρηθεί όταν δεν τον σέβονται κάποιοι από το «Λάσιον Κοινόν;»

Δεν είαι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον αντικειμενικό τους στόχο. Η πρόταση του Σιούφα, για αύξηση της ισχύος στον Αθερινόλακο, χρειάζεται τη στήριξη τους. Εναγωνίως ο κυβερνητικός βουλευτής και το «Λάσιον Κοινόν» αναζητούν τρόπο να μας σερβίρουν το «φοντάν» της ΔΕΗ και του υπουργεου Ανάπτυξης. Δεν είναι άσχετη η προχθεσινή απόφασης της ΔΕΗ για αύξηση ισχύος κατά 100 MW στον Αθερινόλακο. Είναι ώρα υπεύθυνα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Το Λάσιον Κοινόν ας κάνει λίγη υπομονή. Ένα είναι σίγουρο ότι και στη θεματική συζήτηση που θα γίνει σύντομα η πλειοψηφα του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα πει ΟΧΙ στην αύξηση των MW στον Αθερινόλακο. Όσον αφορά την ιστορία της χωροθέτησης του ΑΗΣ Αθερινόλακου θα υπενθυμίσουμε τα γεγονότα ως έχουν, έτσι για να ξέρει την αλήθεια ο Λασιθιώτικος λαός. Μακάρι η απόφαση να είναι ομόφωνη. ¶λλωστε από τις αποφάσεις μας θα κριθούμε όλοι.

Γεώργιος Βάρδας,

Αντινομάρχης Λασιθίου

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos