πρόσφυγες στη Κρήτη
κάπου στη Κρήτη μετά την αποβίβαση τους

Αυτό βγήκε κατά την έκτακτη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που έγινε στο Ηράκλειο (11/10), παρουσία του του γραμματέα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπ λε Κλερκ,

και της υπεύθυνης της Υπηρεσίας Πρώτης Εισόδου, Ανθής Καραγγέλη, απόντος του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα, που τελικά δεν φάνηκε κανέναν να ενοχλεί.

Αυτή τη φορά, υπήρξε κάποιο ξεκαθάρισμα με ποιον τρόπο θα γίνει η υποδοχή και εγκατάσταση των προσφύγων στη Κρήτη. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα αναλάβει για το 2017 τα έξοδα των προσφύγων, δηλ. μέχρι 400 το μήνα ενοίκιο και 90 ευρώ διατροφή κατ’ άτομο. Βέβαια αφού ο τρόπος εισαγωγής των προσφύγων ισοδυναμεί με ενσωμάτωση, υπάρχει το ερωτηματικό τι γίνεται μετά το 2018, ποιος θα καλύπτει τα έξοδα τους. Οι πρόσφυγες βέβαια θα έχουν νόμιμη παρουσία στο τόπο, με πρόσβαση σε εκπαίδευση και νοσηλεία, αλλά και στην εργασία αφού θα μπορούν να προσλαμβάνονται.

Θα λειτουργήσει γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος στέγασης.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να λειτουργήσουν συνάδελφοι του δήμαρχοι, συζητώντας στο παρασκήνιο θέματα των δικών τους δήμων σε σχέση με την υποδοχή των προσφύγων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos