αστυνομικά τμήματα Λασιθίου, υποστελέχωση
Ελληνική Αστυνομία

Σοβαρή ανεπάρκεια σημειώνεται στην στελέχωση στα Αστυνομικά τμήματα του Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα, και μάλιστα σε ποσοστό που φτάνει το 60%, με αποτέλεσμα να λειτουργούν με προσωπικό πολύ λιγότερο από το οργανόγραμμά τους.

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει σε Ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο βουλευτής Ηρακλείου με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ  Σπύρος Δανέλλης.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Τροχαία Ιεράπετρας και το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τόσο σοβαρές ιδίως εν μέσω τουριστικής περιόδου, που απαιτούνται άμεσες ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Ηρακλείου είχε καταθέσει αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και Αναφορές προς το αρμόδιο Υπουργείο.

αστυνομικά τμήματα Λασιθίου, το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Σοβαρή υποστελέχωση στα Αστυνομικά Τμήματα του Ν. Λασιθίου και της Κρήτης».

Με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αναφορές προς το Υπουργείο σας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω κατά καιρούς αναφερθεί στην ανάγκη άμεσης κάλυψης των ελλείψεων σε στελεχιακό δυναμικό των αστυνομικών τμημάτων της Κρήτης, ιδίως εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Νομός Λασιθίου, όπου από τις 240 οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί μόλις οι 167.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε υπηρεσίες όπως η Τροχαία Ιεράπετρας και το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, που είναι υποστελεχωμένα κατά 60% και κυριολεκτικά αναγκάζονται να λειτουργούν με προσωπικό πολύ λιγότερο από τα οργανογράμματά τους.

ο Σπύρος Δανέλλης στη Βουλή
ο Σπύρος Δανέλλης στη Βουλή

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, σε 17 οργανικές θέσεις της πρώτης υπηρεσίας υπηρετούν 5 αστυνομικοί, ενώ στην δεύτερη υπηρεσία υπηρετούν 12 αστυνομικοί υπάλληλοι, καλύπτοντας 26 οργανικές θέσεις.

Δεδομένου ότι κατά την τουριστική περίοδο στο Ν. Λασιθίου αυξάνονται κατακόρυφα οι αρμοδιότητες των λιγοστών αστυνομικών υπαλλήλων, είτε εξαιτίας της άφιξης μεταναστών και προσφύγων από θαλάσσης, είτε εξαιτίας της αυξημένης εγκληματικότητας, είτε λόγω άφιξης σημαντικών προσωπικοτήτων στην Ελούντα.

Δεδομένου ότι τα αστυνομικά τμήματα του Λασιθίου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης συστηματικά παραμένουν υποστελεχωμένα.

Δεδομένου ότι οι έκτακτες μεταθέσεις αναμένονται να ανακοινωθούν σε ένα μήνα περίπου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και κάποιο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής και άμεσης ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού Λασιθίου;
  2. Αν όχι, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες ανάγκες για ασφάλεια των νομών της Κρήτης, μεσούσης της τουριστικής περιόδου;

Ο ερωτών βουλευτής 

 Σπύρος Δανέλλης –  Ηρακλείου 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos