Ασφαλιστικά μέτρα κατά του έργου στον Γαργαδόρο
ο κόσμος που μαζεύτηκε στον Γαργαδόρο για να διαμαρτυρηθεί

Παρά το σύντομο σχετικά χρόνο προετοιμασίας της συγκέντρωσης, κάμποσος κόσμος, κυρίως νέα άτομα, μαζεύτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (26/2) στον Γαργαδόρο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο έργο που γίνεται στη παραλία.

Ακούστηκαν αρκετές απόψεις πέρα από αυτή καθ’ αυτή την ενημέρωση που έκαναν προς το κόσμο τα μέλη της κίνησης. Όπως είπε ο Βασίλης Χατζηδάκης, το θετικό είναι ότι η πρωτοβουλία για τη κίνηση ξεκίνησε από τα νέα παιδιά που ζουν στη πόλη και αποδείχτηκε ότι την πονούν κιόλας.

Όλοι θεωρούν ότι κακώς γίνεται με τον τρόπο που γίνεται η παρέμβαση αυτή στη παραλία από την Αριάδνη ΑΕ, καταστρέφει τη παραλία και θα χειροτερέψει τα πράγματα. Άλλωστε υπάρχει το κακό προηγούμενο της οροθέτησης της μαρίνας που προκάλεσε δραματικές αλλαγές στην ακτογραμμή έως τον Αλμυρό.

Η Μαρια Ρουκουνάκη εξήγησε το τεχνικό κομμάτι του έργου, η Ελένη Παγκάλου ενημέρωσε για τις επαφές με τις αρμόδιες αρχές.

Τη θέση του δήμου μετέφερε ο αντιδήμαρχος Χάρης Αλεξάκης.

Αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου, μια κίνηση που προσυπέγραψαν οι πολίτες που βρέθηκαν εκεί.

Όση ώρα κρατούσε η διαμαρτυρία, ο γερανός συνέχιζε να δουλεύει, οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά.

 

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, έδωσε στη δημοσιότητα τη παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα:

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υλοποίηση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας στο Γαργαδόρο,  καταγράφηκε στον τοπικό τύπο, αλλά και στα social media, ο προβληματισμός συμπολιτών για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα προκύψουν από την κατασκευή του. Για το λόγο αυτό  επιθυμούμε να κάνουμε γνωστή τη θέση του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η παραλία του Γάργαδορου αντιμετώπιζε προβλήματα διάβρωσης όπως είχε καταγραφεί και επισημανθεί από το 2005. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, ξεκίνησε το 2012, μετά από αίτηση όμορης επιχείρησης όπως προβλέπετε και από την νομοθεσία και αρμόδια υπηρεσία για την αδειοδότηση του έργου είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η υλοποίηση  αντιστοιχών έργων απαιτούν, αυστηρές και χρονοβόρες διαδικασίες. Το συγκεκριμένο έργο έχοντας διατρέξει όλες τις απαραίτητες μελέτες, (ακτομηχανική, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.α), έχοντας λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις, (Δ/νση Τεχν.Υπηρεσιων Περιφερειας Κρήτης, Υπουργείο Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, Υπουργέιο Ναυτηλίας, Εφορεία Εναλειων Αρχαιοτήτων κ.α.) έλαβε την έγκριση  υλοποίησης των απαραίτητων έργων το 2017.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του έργου στον Γαργαδόρο
ο γερανός επί το έργον

Στην πορεία αυτή η μοναδική εμπλοκή του Δήμου στο έργο και στην μελέτη είναι η γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια την έγκρισης των Περιβαλλοντικών Ορών. Το Δημοτικό Συμβούλιο -κατά πλειοψηφία- με ψήφους 17 – 6, αποφάσισε την υλοποίηση του εργου .

Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, μικρό σε έκταση, που προστατεύει την παραλία και τον όμορο δρόμο από την διάβρωση ώστε να μην αντιμετώσπιστούν προβλήματα όπως στην Αμμουδάρα το Σίσσι και την Μίλατο και αναμένεται να δώσει την δυνατότητα να αναβαθμιστεί η παραλία και να δοθεί περισσότερος χώρος στους λουόμενους.

Είναι μέσα στον κόλπο που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του μικρού μώλου που έγινε στο παρελθόν μπροστά από την παρακείμενη ιδιοκτησία, άρα δεν παρεμβαίνει στα ρεύματα που επηρεάζουν την υπολοιπη  περιοχή, όπως εχει αποδείξει η μοναδική ακτομηχανική μελέτη  του έργου, που έγινε για ολόκληρο τον κόλπο του Μεραμπέλου. και είναι απολύτως τοπικής σημασίας. Επιλέγει μία λύση, που οπτικά δεν θ αλλάξει την έικόνα της περιοχής, αφού πρόκειται για έναν ύφαλο, δηλαδή  μια κατασκευή η οποία δεν θα είναι ορατή, κάτω από το νερό, ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στους λουόμενους.

Στην πορεία υλοποίησης της μελέτης και στην λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων το θέμα έγινε γνωστό μέσα από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο της περιοχής, επίσης υπήρξε ανακοίνωση για την κατάθεση ενστάσεων στον τοπικό τύπο, όπως ο νόμος προβλέπει. Σε εκείνη  τη φάση θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες παρατηρήσεις, ενστάσεις ή προτάσεις για το έργο. Επίσης θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις και κατά την συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο πράγμα που δεν έγινε. Τώρα στην φάση υλοποίσης κάθε παρέμβαση διακοπής των εργασιών μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Οι δε ενστάσεις όχι επι της ουσίας, αλλά επι των πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής,  έχουν απαντηθεί εμπεριστατωμένα απο το αρμόδιο τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοικησης κατά την έγκριση της περιβαλοντικής μελέτης και υπάρχει επίσης η υποχρέωση με δαπάνες του υπεύθυνου φορέα κατασκευής του έργου ( Αριαδνη Α.Ε) η συντήρηση και η ασφαλής λειτουργία του.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος έχει καταγγείλει αντίστοιχη περιπτώση  που μπαζώθηκαν 2,5 στρέμματα  θάλασσας αυθαίρετα και χωρίς μελέτη στον κόλπο της Ελούντας. Κοινό μελημα ολων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ακτών του Δήμου καθώς αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του. Όλοι μαζί λοιπόν  θα πρέπει να παρακολουθήσουμε  την σωστή υλοποίηση του εργου.

Επιχωμάτωση παραλίας Γαργαδώρου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos