η περιοχή που καίγεται ....
η περιοχή που καίγεται ….

Η φωτιά που συνεχίζει να καίει στη περιοχή νότια της Ανατολής Ιεράπετρας, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές, που συγκρίνονται μόνο με τη φωτιά που 1994 που ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ τότε και έσβησε στη θάλασσα. Και αυτή τη φορά, λόγω των βορείων ανέμων, η φωτιά έφτασε σχεδόν στα νότια παράλια, αφού έκαψε, δασική έκταση, καλλιέργειες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, πολλά θερμοκήπια, σπίτια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ακόμα και ζώα, χιλιάδες στρέμματα, ενώ γλύτωσαν τη τελευταία στιγμή άνθρωποι που τους κύκλωσε η φωτιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά προέκυψε από αναζωπύρωση της προηγούμενης πυρκαγιάς μερικές μέρες πριν και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των βορείων ανέμων που πνέουν στη περιοχή, στην οποία ο βορράς έχει συνήθως μεγαλύτερη ένταση. Πριν να προλάβει η πυροσβεστική να παρέμβει, η φωτιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με μέτωπο χιλιομέτρων κάποιες φορές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι κατάφεραν να γλυτώσουν τα σπίτια τους οριακά όταν η φωτιά πέρασε απ’ έξω. Στις Αμμουδάρες, η φωτιά έκαψε θερμοκήπια, πέρασε τον δρόμο και συνέχισε προς τη θάλασσα.

Εναέρια μέσα δεν υπάρχουν αυτό το διάστημα, οπότε μόνο τα επίγεια τμήματα πυροσβεστικής, μαζί με όσους βοήθησαν και μέσα του δήμου Ιεράπετρας, αντιμετωπίζουν τα φωτιά. Μάλιστα έφτασε σε μας η πληροφορία ότι κάποια από τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν είχαν καύσιμα να φτάσουν στο μέτωπο, αφού λόγω της λογικής του δημοσίου “δεν πληρώνω για να εμφανίσω πλεόνασμα” εδώ και κάμποσο καιρό τα πρατήρια της περιοχής έχουν πάψει να δίδουν καύσιμα σε οχήματα κρατικών υπηρεσιών.

Το πλέον πιεστικό ερώτημα: πως αποζημιώνονται όσοι είδαν τα θερμοκήπια τους να καίγονται, τη παραγωγή να καταστρέφεται και παράλληλα οφείλουν στις τράπεζες;;;;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos