Αυθαίρετα θέματα περιβάλλοντος χωροταξίας η επίσκεψη Τσιρώνη
ενημέρωση των “οικιστών”

Την αντιμετώπιση με ευαισθησία και κοινωνικά κριτήρια του μεγάλου προβλήματος των αυθαιρέτων που έχουν χιλιάδες οικογένειες ζήτησε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης από τον Υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σε συνάντηση του σήμερα Σάββατο στη Περιφέρεια Κρήτης αλλά και στην «ανοιχτή» εκδήλωση-συγκέντρωση χθες το βράδυ στο «Τεχνόπολις» παρουσία βουλευτών, δημάρχων και εκατοντάδων οικιστών.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ανάγκη να λυθεί καθώς δεν μπορεί να είναι σε «ομηρία» όλος αυτός ο κόσμος. Η Περιφέρεια, πρόσθεσε είναι σε συνεργασία με τους φορείς και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Στην σημερινή συνάντηση στη Περιφέρεια παράλληλα με το θέμα των αυθαιρέτων ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής παρόντων των βουλευτών Ν. Ηγουμενίδη, Σ. Βαρδάκη συνεργατών του Υπουργού, έθεσαν θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ανάπτυξης που αφορούν την επίλυση ζητημάτων οικοδομικών συνεταιρισμών, την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού καθώς και την επίσπευση έκδοσης προδιαγραφών για την ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού Α΄ επιπέδου.

Επίσης αναφέρθηκαν στη θέση της Περιφέρειας για την ένταξη των ΑΠΕ κατόπιν σχεδίου με λελογισμένη χρήση στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης, θέση με την οποία συμφώνησε πλήρως ο Υπουργός. Ο κ. Τσιρώνης παράλληλα έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη και στους συνεργάτες του για την πρωτοπορία της Κρήτης στο θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Για το ίδιο θέμα η ηγεσία της Περιφέρειας ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης για την έναρξη εφαρμογής του.

Μετά την σύσκεψη στην Περιφέρεια σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Αρναουτάκης είπε:  «Έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία με τον Υπουργό, το Υπουργείο και στη Βουλή για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κρήτη και αφορούν τα αυθαίρετα, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε πολλά θέματα έχουμε προχωρήσει και ειδικά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Διαχείρισης των Απορριμμάτων είμαστε στο στάδιο των εγκρίσεων για τη δημοπράτηση των έργων. Επιδιώκουμε τη καλύτερη λύση για τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων. Ο Υπουργός, με την επάρκεια που διαθέτει, γνωρίζει το πρόβλημα, θέλω να πιστεύω ότι θα δώσει λύση σε αυτό το θέμα, και εμείς συμπαραστάτες θα μπορέσουμε με τις προτάσεις μας, με τη διαβούλευση να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Αυθαίρετα θέματα περιβάλλοντος χωροταξίας η επίσκεψη Τσιρώνη
από την ενημέρωση των οικιστών

Από την πλευρά του για το μείζον θέμα των αυθαιρέτων ο κ. Τσιρώνης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τους συνεργάτες του αλλά και τους Δημάρχους για την άριστη συνεργασία που έχουν για την αντιμετώπιση του χρόνιου ζητήματος.

Το πρόβλημα, με τα αυθαίρετα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός «έχει «κακοφορμίσει» πολλά χρόνια πριν σε όλη την Ελλάδα κυρίως στη πόλη του Ηρακλείου. Ο νόμος ο προηγούμενος απέτυχε, δεν κατάφερε να καταγράψει την αυθαίρετη δόμηση. Για πολυκατοικίες ολόκληρες εκτός σχεδίου το πρόστιμο έβγαινε σε τρομακτικές τιμές, και ο πολίτης προτιμούσε να παραμείνει στη παρανομία. Είμαστε στη κατεύθυνση να μελετήσουμε το πρόβλημα, να δώσουμε ένα ισχυρό κίνητρο στο πολίτη, ώστε να έρθει να το δηλώσει. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τους συνεργάτες του αλλά και τους δημάρχους του νησιού γιατί έχουμε άριστη συνεργασία και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα».

Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός, προβλέπεται Παρατηρητήριο Δόμησης, επίσης η επίσπευση των σχεδίων πόλης, ενώ πολιτική του Υπουργείου στη λύση του προβλήματος της δόμησης είναι η καταγραφή και όχι η τιμωρία. «Εάν καταφέρουμε να μας εμπιστευτούν οι πολίτες και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να μπορέσουν να πληρώσουν αυτό που χρειάζεται για να «θεραπευτεί» το πρόβλημα, τότε νομίζω ότι σε 2 χρόνια θα είναι πλέον παρελθόν αυτή η κατάσταση».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos