Linuron

Ένα ζιζανιοκτόνο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ολοένα και περισσότερων οργανώσεων παραγωγών λόγω των αυστηρών κριτηρίων που προωθεί η Κομισιόν σχετικά με την διάθεση και χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος θέλει να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς ως προς το είδος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα κυκλοφορούν προς χρήση, ενώ οι παραγωγοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων, καθώς όπως υποστηρίζουν ο αποκλεισμός ορισμένων ουσιών θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλών καλλιεργειών.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ. κ. Γιάννης Γκλαβάκης με ερώτημα του προς την Κομισιόν ζητά να μάθει εναλλακτικούς τρόπους προστασίας των καλλιεργειών σε περίπτωση απαγόρευσης παραδοσιακών φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Όπως τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ασφαλών χημικών προϊόντων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των οργανισμών που βλάπτουν τις καλλιέργειες. Ωστόσο τα κριτήρια αποκλεισμού των ουσιών, θα πρέπει να βασίζονται σε προσέγγιση που εκτιμά τους πραγματικούς κινδύνους και όχι τους θεωρητικούς. Αν αφαιρέσουμε από τους παραγωγούς τα "εργαλεία φυτοπροστασίας" που έχουν τότε θα κάνουν εντατικότερη χρήση των υπολοίπων που θα έχουν στη διάθεσή τους με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι μεγαλύτερη από τα προσδοκώμενα οφέλη.

Διαφημιστικό του περιβόητου Λανέιτ

Du Pont

Επιπλέον εκτιμάται ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου κανονισμού θα έχει επιπτώσεις και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων δεδομένου ότι η παραγωγή ορισμένων βασικών αγροτικών προϊόντων θα μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους και την μείωση της ανταγωνιστικότητας τους έναντι ομοειδών εισαγόμενων προϊόντων.
Ο κ. Γκλαβάκης δήλωσε ότι η χρήση ορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων συνεπάγεται κινδύνους όταν διατίθενται στην αγορά χωρίς να έχουν δοκιμαστεί και εγκριθεί επίσημα ή ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται με εσφαλμένο τρόπο. Επομένως είναι σκόπιμο να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες για τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων λαμβάνοντας όμως υπόψη της βασικές αρχές της ΚΑΠ για την επάρκεια των τροφίμων και τη διάθεσή τους στους καταναλωτές σε λογικές τιμές.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos