einstein1Σε μία κατάμεστη αίθουσα, στον κινηματογράφο REX στον ¶γιο Νικόλαο, ξεκίνησε χθες(21/10) το αφιέρωμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου στον Αλβέρτ Αϊνστάιν, με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Νεκτάριο Βλαχάκη, Σήφη Μπετούρα και Σήφη Παπαδάκη, οι οποίοι μας ξενάγησαν στον «Θαυμαστό κόσμο του Αλβέρτου Αϊνστάιν», με λόγια απλά και κατανοητά ακόμη και για τους μη μυημένους.
Αφορμή της εκδήλωσης στάθηκε το γεγονός ότι το 2005 έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνές Έτος Φυσικής» με κεντρικό πρόσωπο τον Αλβέρτο Αϊνστάιν.
Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του κ. Σήφη Παπαδάκη, που μίλησε γα τα πρώτα χρόνια του Αϊνστάιν αλλά και την εικόνα της φυσικής και του κόσμου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η ζωή του
Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στην πόλη Ulm της νότιας Γερμανίας. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και ο μικρός Αλβέρτος είχε επιπλέον δυσκολίες και με το σχολείο, δε μπορούσε να προσαρμοστεί. Είναι γνωστό αυτό που του είχε πει ο δάσκαλος των Αρχαίων Ελληνικών: «εσύ παιδί μου δεν θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου». Σε έκθεση στο σχολείο για τα σχέδια του για το μέλλον γράφει, ότι θα σπουδάσει μαθηματικά και φυσική, θα γίνει δάσκαλος. Δώδεκα χρονών εντυπωσιάζεται από την Ευκλείδεια Γεωμετρία.

Δεκαεφτά ετών σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Εκεί θα ενθουσιαστεί με τη Φυσική, την οποία θεωρεί μονοπάτι για να κατανοήσει τον κόσμο. Θα ερωτευτεί με τη μοναδική συμμαθήτρια του Μιλένα Μάριτζ. Αποφοιτά με τον μάλλον χαμηλό βαθμό 4.9 όταν το άριστα θα είναι το 6. Με τη Μιλένα κάνει μια κόρη, που θα δοθεί για υιοθεσία και της οποίας τα ίχνη θα χαθούν για πάντα. Αργότερα θα παντρευτούν και θα κάνουν έναν γιο. Μετά την ολοκλήρωση των σπυδών του βρίσκει δουλειά σε γραφείο ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη. Η δουλειά του αρέσει πολύ γιατί του αφήνει αρκετό χρόνο για να μελετήσει. Αργότερα θα ξαναπαντρευτεί μία ανηψιά του και κάνει ακόμη έναν γιο.

Η επανάσταση
Στις 17 Μαρτίου 1905 στο περιοδικό «Χρονικό της Φύσης» θα δημοσιεύσει την εργασία του «Μια άποψη περί της παραγωγής και διάδοσης του φωτός», με την οποία επεκτείνει την ανακάλυψη του Πλανκ από το έτος 1900. Για την εργασία αυτή μετά από 16 χρόνια θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ. Λίγους μήνες αργότερα θα δημοσιεύσει και την περιβόητη εργασία η «Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας».

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Νεκτάριος Βλαχάκης που μίλησε για την εικόνα του κόσμου πριν και μετά τη θεωρία. Ο κόσμος πριν από τον Αϊνστάιν νόμιζε ότι με τον Νεύτωνα μπορούσε να εξηγήσει τα πάντα. Με τον Αϊνστάιν και τις συνέπειες της θεωρίας, θα σημειώνονταν η συστολή του μήκους, ο χρόνος ποτέ πια δε θα ήταν απόλυτος, μονάχα οι νόμοι θα έμεναν απόλυτο. Δεν υπάρχει απόλυτος χώρος και χρόνος, αλλά όλα εξαρτώνται από τον εκάστοτε παρατηρητή, είναι σχετικά ως προς τη θέση και την κίνησή του. Αυτή η εργασία προκάλεσε αναταραχή στον επιστημονικό κόσμο.

einstein2E = mc2:Αυτή είναι η πιο γνωστή σχέση φυσικής στον κόσμο. Η ενέργεια ενός σώματος είναι ίση με το γινόμενο της μάζας του σώματος με την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο. Απέδειξε μαθηματικά τη σχέση ύλης και ενέργειας με τον περίφημο τύπο του. Πρώτος διατύπωσε τη σκέψη ότι η βαρύτητα παραμορφώνει το χώρο και οι οριακές ταχύτητες το χρόνο. Η θεωρία είχε μεγάλη επίδραση και στην κοινωνία. Ο Αϊνστάιν έγινε ένας επιστήμονας – σταρ της εποχής. Ο δρόμος προς την καταξίωση και την παγκόσμια φήμη ήταν πια ανοικτός.

Ο κ. Σήφης Μπετούρας μίλησε για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και πως προχωράει τελικά η επιστήμη. Ο αμερικανός φυσικός Milican, δεν πίστευε τη θεωρία. Δύο χρόνια προσπαθούσε να αναιρέσει τη θεωρία τυ Πλανκ, την οποία τελικά την επαλήθευσε πανηγυρικά.

Τα ύστερα χρόνια
Το 1933, όταν οι ναζί είχαν ιδιαίτερα ενοχληθεί από το γεγονός ότι ως σημαντικότερος εκπρόσωπος της επιστήμης φαίνονταν ένας εβραίος. Εγκατέλειψε οριστικά τη Γερμανία, με προορισμό την Αμρική. Είχε φτάσει όμως η εποχή της διάσπασης του ατόμου. Πείθεται από συναδέλφους του επιστήμονες, και κυρίως από τον Τέλλερ, να συμβάλει στον αγώνα για την κατασκευή της βόμβας, φοβούμενος ότι μπορεί οι ναζί να προλάβουν. Στέλνει μία επιστολή στον πρόεδρο Ρούσβελτ που του παροσίαζε όχι μόνο τις δυνατότητες της ατομικής βόμβας αλλά και τους κινδύνους. Τελικά οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας για κατάχρηση δυστυχώς επαληθεύτηκαν.

Μέχρι το τέλος της ζωής του δραστηριοποιήθηκε στις κινητοποιήσεις για αφοπλισμό και ενώ είχε αρχίσει ο «ψυχρός πόλεμος», υπέγραφε συχνά διακηρύξεις για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 στο Πρίνστον από προβλήματα καρδίας.

Βαρυτικοί φακοί και μαύρες τρύπες
Η Γενική και η Ειδική θεωρία της Σχετικότητας επαληθεύτηκαν μέχρ τις μέρες μας, και πειραματικά και μέσω παρατηρήσεων, στην Ατομική Φυσική, στην Αστρονομία αλλά και στην Κοσμολογία.

Οι βαρυτικές εξισώσεις του που διαμορφώνουν την καμπυλότητα του χωροχρόνου μπόρεσαν και κάλυψαν τα κενά στη Νευτώνεια Θεωρεία. Για παράδειγμα η κίνηση του πλανήτη Ερμή δεν συμμορφωνόταν τέλεια στη Νευτώνεια θεωρία. Το περιήλιό του είχε παρατηρηθεί ότι προχωρούσε 5600΄΄ κάθε αιώνα και παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος μπορούσε να εξηγηθεί με τη Νευτώνεια θεωρία, έμενε κάποιο υπόλοιπο 45΄΄ χωρίς κάλυψη. Η θεωρία της γενικής σχετικότητα μπόρεσε να καλύψει το έλλειμμα αυτό, υπολογίζοντας 43΄΄ πρόσθετη προώθηση του περιηλίου του Ερμή ανά αιώνα.

Η θεωρία της σχετικότητας βρήκε τεράστια εφαρμογή στον υποατομικό κόσμο των ιλιγγιωδών ταχυτήτων. Οι μαύρες τρύπες αντιπροσωπεύουν τις ιδανικές εκφράσεις της σχετικιστικής θεωρίας. Η ισχυρή κυρτότητα του χωροχρόνου στην περιοχή τους δεν περιορίζει μόνο την εκπομπή του φωτός, αλλά παράλληλα εξαφανίζει την έννοια του χρόνου. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο χρόνος κυλάει. όμως αυτό δεν είναι σωστό, στην πραγματικότητα μένει εκεί που είναι.

Κάποτε, όταν τον ρώτησαν για το τι θεωρεί πολύ σημαντικό στον κόσμο, εκείνος απάντησε μεταξύ άλλων βέβαια και την κινητήρια δύναμη όλων, την Ιερή Περιέργεια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Οδυσσέας Σγουρός ενώ το παρόν έδωσε και δήμαρχος Αγίου Νικολάου Γιάννης Λουκαράκης που, απευθυνόμενος στους επιστήμονες, είπε χαρακτηριστικά : «κύριοι να έρχεστε συχνότερα, λείπουν τέτοια παιδιά από τον τόπο μας».

 Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

 Έτος Αϊνσάιν

Print Friendly, PDF & Email

Από manos