filladio viaΗ βία μέσα στην οικογένεια ήταν και παραμένει μία κρυφή πληγή, καλά καλυμμένη και προστατευμένη μέσα στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών η Γενική Γραμματεία Ισότητας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που θέτουν σε προβληματισμό και κλονίζουν το οικοδόμημα που με περηφάνια αποκαλούμε σύγχρονο πολιτισμό.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Ευγενία Τσουμάνη, με αφορμή την σημερινή μέρα, δήλωσε «Η βία κατά των γυναικών, όπως αυτή εκδηλώνεται σε όλες της μορφές της, αποτελεί μία σύγχρονη κοινωνική παθογένεια με παγκόσμια διάσταση. Αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και οφείλεται κυρίως στη διάκριση που υφίστανται οι γυναίκες λόγω των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο τους στην κοινωνία.
 
Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι στη χώρα μας περίπου 1 στις 3 γυναίκες καθίστανται σε κάποια στιγμή της ζωής τους αποδέκτες βίαιης συμπεριφοράς μέσα στην οικογένεια. Η εμπειρία των γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα κέντρα υποστήριξης καταδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν γνωρίζει κοινωνικά και οικονομικά στεγανά, καταρρίπτοντας μύθους και στερεότυπα τα οποία έχουν εμπεδωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας μας».
 
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας προωθεί συστηματικά δράσεις για την εξάλειψη της βίας μέσα στην οικογένεια και για την παράνομη διακίνηση γυναικών (trafficking), στο πλαίσιο των Εθνικών Προτεραιοτήτων για την Ισότητα των Φύλων που εγκρίθηκαν το Νοέμβριο του 2004 από την Κυβερνητική Επιτροπή. Η πόληψη και η καταπολέμηση της βίας αποτελεί άξονα προτεραιότητας και συναρτάται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ένα σχέδιο νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, συνιστώντας την αλλαγή στην νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
violenceΣε μία ποσοτική ανάλυση στοιχείων που αφορούν στις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας – Πειραιά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, σε δείγμα 1477 περιστατικών κακοποίησης, κατά το χρονικό διάστημα 01/01/2002 – 31/10/2005, τα κύρια συμπεράσματα ήταν τα ακόλουθα.
  •  Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν είναι αλλοδαπές και 4 από τις 10 προέρχονται από τα Βαλκάνια. 
  • Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Ενώ το 1 στις 5 γυναίκες, είναι διαζευγμένες ή σε διάσταση, δηλαδή έχουν ήδη απομακρυνθεί από το δράστη . 
  • Ο μύθος ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες είναι Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 3 στις 10 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και επίσης 3 στις 10 είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Συνεπώς, η γυναίκα ενδέχεται να καταστεί θύμα βίας ανεξαρτήτως του μορφωτικού επιπέδου της. 
  • Μια γυναίκα μπορεί να υπάρξει θύμα κακοποίησης ανεξαρτήτως της οικονομικής της κατάστασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία, 6 στις 10 γυναίκες ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. 
  • 1 στις 3 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας -34%- παντρεύτηκε το δράστη ενώ είχε δείγματα βίαιης συμπεριφοράς του και πριν το γάμο μαζί του. Ωστόσο αυτά τα δείγματα βίαιης συμπεριφοράς δεν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την απόφασή της αυτή. Ο μη κοιωνικός στιγματισμός της βίας οδηγεί στην αποδοχή της ως χαρακτηριστικό του ανδρικού ρόλου. 
  • Δράστης ενδοοικογενειακής βίας, σε ποσοστό 83%, είναι ο σύζυγος του θύματος, σε ποσοστό 10% ο σύντροφος, ενώ, σε μικρότερα ποσοστά, παρατηρούνται και περιπτώσεις κακοποίησης της γυναίκας από άτομο του οικογενειακού ή κοινωνικού της περίγυρου (πατέρας, αδελφός, τέκνο, άλλο). 
  • Εξετάζοντας τη διάρκεια της σχέσης της γυναίκας με το δράστη, παρατηρείται ότι κατά προσέγγιση 2 στις 3 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται σε αυτήν τη σχέση περισσότερο από 10 έτη. Οι κακοποιητικές σχέσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες
  • 3 στις 5 γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση και προσήλθαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γ.Γ.Ι. ανέφεραν ότι βιώνουν ψυχολογική και σωματική βία. 
  • 3 στις 4 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αναζητήσει βοήθεια στο παρελθόν (Αστυνομία, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, Πρόνοια κ.λπ.), πριν απευθυνθούν στα Συμβυλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
  • Οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι οποιουδήποτε μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Το φαινόμενο της βίας είναι διαταξικ. 6 στους 10 δράστες είναι Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. 1 στους 4 δράστες είναι Ανωτέρας ή Ανωτάτης Εκπαίδευσης και τέλος 1 στους 10 δράστες είναι άνεργος. 
  • Η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση τοξικών ουσιών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την κύρια αιτία εκδήλωσης βίας. 2 στους 3 δράστες ενδοοικογενειακής βίας δεν κάνουν χρήση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά, ψυχοφάρμακα).

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Γενική Γραμματεία Ισότητας

Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos