Βιοηθική, η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας
η αφίσα της εκδήλωσης

Βιοηθική είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που προέκυψαν από τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας και τις εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής και συνίσταται στην προσπάθεια αποφυγής μη αντιστρεπτών καταστάσεων που σχετίζονται με τον χειρισμό του γενετικού υλικού.

«Το ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, του Τμήματος Ιατρικής, του Τμήματος Βιολογίας και  του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Βιοηθική λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. Αποτελεί συντονισμένη εκπαιδευτική ενέργεια του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και  συνιστά ακαδημαϊκή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας ένα πλέγμα πανεπιστημιακών Τμημάτων με αντικείμενο την εκπαιδευτική έρευνα σ’ έναν κλάδο αιχμής, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς.
Έμφαση δίνεται στα φιλοσοφικά θεμέλια της Βιοηθικής, στο επιστημονικό – βιολογικό υπόβαθρό της, τις κοινωνιολογικές και δικαιικές διαστάσεις της, ενώ σημαντικό μέρος της κατάρτισης των φοιτητών αφορά την εξοικείωσή τους με βασικές μεθόδους της ηθικής επιχειρηματολογίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο πεδίο της κλινικής πρακτικής και της περίθαλψης. Επιμέρους ερευνητικές ενότητες αφορούν κανονιστικά ζητήματα στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος, θέματα Βιοηθικής και Δικαίου, βιοηθικά προβλήματα στη δημόσια πολιτική.»

Βιοηθική, η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας

Το Π.Μ.Σ. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και την ΠΛΕΑΜ διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Βιοηθική, η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας» την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00 ως 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Νεάπολης στο Παλαιό Γυμνάσιο, στην οποία θα αναπτυχθούν πολύ ενδιαφέροντα θέματα από την καθηγήτρια και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και θα ακολουθήσει συζήτηση. Επιστημονική υπεύθυνη: Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπεύθυνη διοργάνωσης: Μαρίζα Λαμπράκη, νοσηλεύτρια ΓΝΑΝ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια.

Είσοδος ελεύθερη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos