Βιοηθική, η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας
όσοι παρακολούθησαν

Όσο η Ιατρική και οι επιστήμες γύρω της, είχαν να κάνουν μόνο και με σύριγγα, ένα χάπι για το πυρετό και καμιά εξέταση αίματος, τα πράγματα ήταν μάλλον απλά και σαφή. Όταν όμως αρχίσαμε να κατανοούμε τι είναι το DNA και αρχίσαμε να το πειράζουμε, ή να κλωνοποιούμε,

η να βλέπουμε από νωρίς το φύλο του παιδιού, ή ακόμα και να επεμβαίνουμε εγχειρητικά πριν γεννηθεί, αναγκαστικά επινοήθηκε και μπήκε στη ζωή μας η έννοια της Βιοηθικής.

Βιοηθική είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που προέκυψαν από τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας και τις εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής και συνίσταται στην προσπάθεια αποφυγής μη αντιστρεπτών καταστάσεων που σχετίζονται με τον χειρισμό του γενετικού υλικού.

Το Διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “Βιοηθική” του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, του Τμήματος Ιατρικής, του Τμήματος Βιολογίας και  του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (16/9), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Νεάπολης στο Παλαιό Γυμνάσιο, εσπερίδα που έβαλε όλους αυτούς τους προβληματισμούς σε συζήτηση.

Βιοηθική, η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας
Σταυρούλα Τσινόρεμα

Βιοηθική, ερωτήματα, απαντήσεις και άλλα ερωτήματα

Η καθηγήτρια του τμήματος Σταυρούλα Τσινόρεμα έθεσε το κύριο ερώτημα: τι είναι και σε τι χρησιμεύει η Βιοηθική, για να ακολουθήσουν μετά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι ασχολήθηκαν από τον όρκο του Ιπποκράτη σε σχέση με τη Βιοηθική και το σήμερα, μέχρι και θέματα μεταχείρισης εμβρύων ή προβληματισμούς για τα μη ανθρώπινα ζώα.

Σίγουρα, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με το θέμα, σίγουρα δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα σε όσους παρακολούθησαν, η βιοηθική, θα πρέπει να απαντήσει σε όλο και πιο δύσκολα διλλήματα όσο η τεχνολογία και η επιστήμη εξελίσσονται.

Την ημερίδα διοργάνωσε η νοσηλεύτρια, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρίζα Λαμπράκη, με την Πολιτιστική Λαογραφική Εταιρία απάνω Μεραμπέλλου και τη περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos