ΜεσόγειοςΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου για την «Βιώσιμη ανάπτυξη σε περιοχές μαζικού τουρισμού της Μεσογείου», πο διεξήχθη στις 23 και 24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFEΠΡΑΣΙΝΗ ΔΡΑΧΜΗ III από τους εταίρους του έργου Αναπτυξιακή Ηρακλείο και Αναπτυξιακή Χαλκιδικής,(OPLAN και DRAXIS).
 
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου αναδείχθηκε η δυνατότητα του τουρισμού να συντελέσει αποφασιστικά στην διασφάλιση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος για τους κατοίκους της ενδοχώρας, Η προοπτική αυτή, κρίθηκε ιδιαίτερα πολύτιμη εν’ όψει της αβεβαιότητας που εύλογα επικρατεί για το μέλλον του αγροτικού τομέα.
 
Παράλληλα όμως, κατέστη σαφές ότι η νέα πραγματικότητα επιβάλλει σύνθετες επιλογές και νέους στόχους που απέχουν από τις συνηθισμένες πρακτικές στήριξης: επιβάλλει την προώθηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που θα επικεντρώνονται στην παράλληλη ανάπτυξη μιας ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και ενός σύγχρονου τουρισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 
 Η πρώτη μέρα του συνεδρίου περιλάμβανε εισηγήσεις για τις οικολογικές σημάνσεις τα οικολογικά εργαλεία και τις εφαρμογές αυτών στο χώρο του τουρισμού. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές τόσο προμηθειών όσο και εργαλείων bechmarking (συγκριτικής αξιολόγησης) που βρίσκουν εφαρμογή στον τουριστικό κλάδο. Οι εργασίες έκλεισαν με την παρουσίαση καινοτόμων συνεργασιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην παρουσίαση πρωτοβουλιών εναλλακτικού τουρισμού και εφαρμογών περιβαλλοντικού marketing. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος και Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ΙSO14001 / ΕΜΑS στα ξενοδοχεία.
 
Ως κοινή συνισταμένη των εισηγήσεων και παρεμβάσεων διατυπώθηκε η ανάγκη προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον και παράλληλα ανταγωνιστικών μορφών τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης, επισηάνθηκε ο αναπτυξιακός ρόλος του μαζικού τουρισμού αλλά και η αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του τουριστικού προϊόντος προς μια αειφόρο κατεύθυνση.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos