Βούλισμα, ποιος φαντασιώνεται προβλήτες και γιατί;
η πρόταση για την οποία δεν έχει αντιρρήσεις η αρχαιολογία

Η παραλία “Βούλισμα” στο Καλό Χωριό, θεωρείται ίσως η πλέον όμορφη και δημοφιλής παραλία του δήμου Αγίου Νικολάου, δεχόμενη μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Κάποιοι φίλοι, ίσως ολίγο υπερβολικοί, μας λένε, τι Καραϊβική και Μπαχάμες;;;; Βούλισμα: εδώ η θάλασσα, τα χρώματα, η ομορφιά !!

Εσχάτως μάθαμε, αφού ήρθε η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, ότι κάποιος είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας προβλήτας στον κόλπο αυτόν για την εξυπηρέτηση πλοίων που μεταφέρουν επισκέπτες. Ο δήμος ανέθεσε τη μελέτη σε λιμενολόγο ο οποίος κατέληξε σε μερικές προτάσεις, εκ των οποίων απερρίφθησαν όλες από την αρχαιολογία εκτός αυτή που δημιουργεί λιμενοβραχίονα στη μέση – μέση (φωτογραφία).

Βούλισμα, ποιος φαντασιώνεται προβλήτες και γιατί;
λιμενοβραχίονας στη μέση – μέση ……

Μετά βέβαια τις αντιδράσεις, η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε, αλλά παραμένουν ανοικτά πολλά ερωτηματικά:

  • Τι εξυπηρετεί η έλευση ημερόπλοιων σε μια παραλία εύκολα προσβάσιμη από το δρόμο; παραλία που θα μπορούσαμε ήδη να χαρακτηρίσουμε κορεσμένη τους καλοκαιρινούς μήνες; ή με άλλα λόγια, ο αριθμός των ανθρώπων που δέχεται είναι ήδη υπερβολικός.
  • Μπορεί κανείς να φανταστεί λιμενοβραχίονα στη μέση – μέση με δεμένα μερικά από τα ημερόπλοια της περιοχής; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη θέα;
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κατασκευής στο τρόπο που κινούνται τα ρεύματα στο κόλπο; Μήπως θέλουμε να φτιάξουμε άλλη μια Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, ή το “καταφύγιο” του Μακρύ Γιαλού, με τα γνωστά αποτελέσματα;

Εάν θέλουμε να δένουν μερικά πλοία στο Βούλισμα και να αποβιβάζουν επισκέπτες, αυτό μπορεί να γίνει με μια μικρή, ελάχιστη παρέμβαση, σε σημείο που υπάρχει ήδη μια δέστρα, χωρίς περίσσα τσιμέντα και βραχίονες.

Βούλισμα, ποιος φαντασιώνεται προβλήτες και γιατί;
γιατί να μην δένουν εδώ για αποβίβαση και επιβίβαση μόνο των επισκεπτών τα καραβάκια?

Ακόμα καλόν θα ήτο να μάθουμε που βρίσκεται η μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο στο Καραβοστάσι, όπου θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και τέτοιες ανάγκες. Άλλωστε Καραβοστάσι σημαίνει ακριβώς αυτό, τη στάση πλοίων, ήταν ένα μικρό λιμάνι σε παλαιότερους χρόνους, όπως επίσης και η γωνιά στον Άγιο Παντελεήμονα. Το Βούλισμα δεν υπήρξε ποτέ λιμάνι. Επίσης, η διπλανή παραλία “Πηλός” δεν αποτελεί ιδιοκτησία του ξενοδοχείου την οποία έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Βούλισμα, ποιος φαντασιώνεται προβλήτες και γιατί;
σημερινή κατάσταση, ένα απέραντο parking αυτοκινήτων, εις βάρος του πράσινου. Όλα υπέρ της κονόμας των τριγύρω

Αντί λοιπόν το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Καλού Χωριού να κατεβάζει τέτοιες φαεινές ιδέες, ας επισκεφτεί το χώρο, να δει το χάλι που επικρατεί, όπου κάθε χρόνο ξεριζώνουμε ακόμα περισσότερους κέδρους και σκίνους για να παρκάρουν αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να έχει γίνει η νότια πλευρά ένας απέραντος σκουπιδότοπος και μετά να δούμε πως θα διαχειριστούμε τους επισκέπτες μας ….. αλλά όχι τα πάντα χύμα στο όνομα της κονόμας …….

Βούλισμα, ποιος φαντασιώνεται προβλήτες και γιατί;
Βούλισμα 2002. συγκρίνετε τις δυο φωτογραφίες
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos