Οι βραβευθέντες μαθητές

Από τη βράβευση

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσε η Πνευματική Εστία Οροπεδίου Λασιθίου, βράβευσε τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγγραφής πραγματείας που είχε προκηρύξει και παράλληλα παρουσίασε την τρίτη κατά σειρά έκδοση της με θέμα τους ευεργέτες του Οροπεδίου Λασιθίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή (15/6) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου «Αντώνιος Βορεάδης» στο Τζερμιάδω. Κατά τη διάρκεια της επιδόθηκαν τα τιμητικά διπλώματα στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Οροπεδίου Λασιθίου που βραβευθήκαν στο διαγωνισμό συγγραφής πραγματείας με θέμα: «Η σημερινή πραγματικότητα και η προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης στο Οροπέδιο Λασιθίου».

«Όλοι οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας και να φροντίζουμε για το μέλλον του», τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πνευματικής Εστίας κ. Γιάννης Καραβαλάκης εξηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου να προχωρήσει στο διαγωνισμό για τους μαθητές. «Με τα χρώματα της καρδιάς, σχεδιάζουμε το μέλλον του τόπου μας», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή των μαθητών.
«Είναι βέβαιο ότι απαιτεί αρκετό χρόνο, υπομονή, επιμονή και κυρίως όρεξη για να διαμορφωθούν συνθήκες που θα δώσουν στην περιοχή προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης. Αλλά κυρίως χρειάζεται όρεξη για δουλειά και δημιουργία και από τους νέους ανθρώπους που θα τολμήσουν να πάρουν στις πλάτες τους το όραμα και θα το μετατρέψουν σε έργο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.
Με το σκεπτικό αυτό στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να αναδείξει την παρουσία και το ρόλο των νέων μας για τον τόπο. Θεωρώ δε ότι η πρωτοβουλία αυτή της Πνευματικής Εστίας είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη και σας συγχαίρω για αυτήν, διότι δίνει το λόγο στην ελεύθερη έκφραση των νέων μας. Δίνει τη δυνατότητα να διατυπώσουν το όραμα και το όνειρο τους. Τις σκέψεις και τις ιδέες τους, που θα κληθούν οι ίδιοι να υποστηρίξουν με τη ζωή και τη δουλειά τους στο μέλλον.

Δήμαρχος και καλεσμένοι

Από τη βράβευση

Για μας καθετί που γίνεται στο Λασίθι γίνεται με την προοπτική να υπηρετήσει τη συνέχεια του τόπου, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την ανάδειξη του. Γίνεται για να έχουν περισσότερες δυνατότητες οι νέοι μας και για να έχουν πιο πολλές ευκαιρίες να παραμείνουν στον τόπο από κείνες που είχαν οι προηγούμενες γενιές», τόνισε στο χαιρειτισμό του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΕΟΛ κ. Αντώνης Δερμιτζάκης είπε: «Αγαπητά μου παιδιά όλοι μας σας καμαρώνουμε σήμερα μπροστά μας, μπροστά στους γονείς σας, μπροστά στους φίλους και τους συγγενείς σας. Σας καμαρώνουμε για τις όμορφες ιδέες σας, για την αγωνία σας και το ενδιαφέρον σας για τον τόπο όπου μεγαλώνετε. Σας βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής μας, άξιους και χρήσιμους πολίτες να διακρίνεστε σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Σας βλέπουμε σαν δασκάλους, επιστήμονες, αυριανούς κυβερνήτες. Σας βλέπουμε σαν συνεχιστές του έργου μας, ικανότερους από εμάς», ανέφερε.

ΒΡΑΒΕΙΑ
Οι βραβευθέντες μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό είναι:
Από το Λύκειο Τζερμιάδων:
Ά βραβείο Κωνσταντίνος Δ. Φανουργιάκης,
β’ βραβείο Κωνσταντίνα Αντ. Δερμιτζάκη και
γ’ βραβείο Μαρία Εμμ. Κοντογιάννη.

Για τους μαθητές του Γυμνασίου:
α΄βραβείο Μαρία Χαρ. Τζανακάκη,
β΄βραβείο Κωνσταντίνα Μπουμπουλάκη,
γ΄βραβείο Μαρία Γ. Χατζάκη.

Έπαινο πήραν οι μαθητές:
Ματθαίος Εμμ. Χουρδάκης,
Εμμ. Ν. Πλατάκης,
Ζαχαρούλα Δ. Κανδυλάκη,
Άρτεμις Ι. Στιβακτάκη,
Μαριάννα Εμμ. Μπουτσάκη,
Μαρία Γ. Περβολαράκη
και η μοναδική μαθήτρια που συμμετείχε από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ελένη Γ. Αθανασάκη από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.

Παρουσίαση του βιβλίου των ευεργετών του Οροπεδίου Λασιθίου

Γιάννης Καραβαλάκης

Από τη παρουσίαση του βιβλίου

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση της τρίτης κατά σειρά έκδοσης της Πνευματικής Εστίας με τίτλο: «Ευεργέτες από το Οροπέδιο Λασιθίου», που συνέγραψε ο κ. Γιάννης Καραβαλάκης, από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Καμπανείου Ιδρύματος, ιατρό κ. Αντώνιο Τζομπανάκη.
«Ο Γιάννης Καραβαλάκης είναι ακούραστος μελετητής και βαθύς γνώστης της ιστορίας του τόπου μας – πιστεύω χωρίς καμιά υπερβολή ότι ξέρει τα πάντα για το Λασίθι καλύτερα από τον καθένα μας – με μια θητεία πολλών δεκαετιών στο διακόνημα αυτό της ιστορικής έρευνας για το Λασίθι. Το φυσικό ταλέντο της κοινωνίας της γνώσης που είχε από παιδί – έβγαλε την πρώτη εφημερίδα στο Ψυχρό το 1942 σε ηλικία 13 ετών όντας μαθητής – το καλλιέργησε σαν τον καλό δούλο του Ευαγγελίου και το πολλαπλασίασε, σε σημείο που σήμερα να είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσεων για ότι θέμα αφορά το Λασίθι και το αρχείο του να είναι το πλουσιότερο και πληρέστερο – ένα αρχείο που πρέπει να αξιοποιήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή με τους υψηλούς στόχους και τα πρωτοπόρα και φιλόδοξα σχέδια της για τη μελλοντική πορεία του τόπου. Με όλα αυτά τα θετικά προσόντα και τη σοβαρότητα που τον διακρίνει σε κάθε του δημοσίευμα, δεν θα μπορούσε παρά και το σημερινό βιβλίο, που παρουσιάζουμε, να έχει πλήρη τεκμηρίωση και ακριβή καταγραφή των γεγονότων», υπογράμμισε ο κ. Τζομπανάκης.
Ο Συγγραφέας και Πρόεδρος της ΠΕΟΛ ευχαρίστησε τον ομιλητή εκφράζοντας την συγκίνηση του. «γνωρίζοντας την ειλικρίνια και την ευθυκρισία σας, εκτιμώ ιδιαίτερα τις απόψεις σας αν και νομίζω ότι εν προκειμένω με κρίνατε με πολύ επιείκεια. Εν πάσει περιπτώσει σε ότι με αφορά η πορεία παραμένει σταθερά και αμετακίνητος. Ελπίζω να μην διαψεύσω τις προσδοκίες των καλών φίλων», δήλωσε ο κ. Καραβαλάκης.

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Ακολούθησε επίδοση τιμητικών διπλωμάτων στους εκπροσώπους των ιδρυμάτων και τους κληρονόμους των ευεργετών. Συγκεκριμένα: Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κληρονόμο του Αντ. Φ. Παπαδάκη, το Καμπάνειο Ίδρυμα, το ίδρυμα Κωνσταντίνου Φωτεινού, την οικογένεια Ζαχαρία Εμμ. Παπαδάκη, το ίδρυμα Γεωργίου και Ευτυχίας Εργαζάκη, τους κληρονόμους του γιατρού Ιωάννη Δολαψάκη, την οικογένεια Νικολάου Κ. Γερογιαννάκη, τον κ. Λεωνίδα Κατερίνη, την οικογένεια Βασιλείου Γ. Ανυφαντάκη και την κα Μαρία Κανδυλογιαννάκη – Δρακωνάκη.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσου πατήρ Εμμ. Ρογδάκης, η εκπρόσωπος του Νομάρχη Λασιθίου Νομαρχιακή Σύμβουλος κα Μαρία Πρατσίνη και ο Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μάκης Κρασσανάκης.
Επίσης κατά την εκδήλωση ο επικεφαλής του Μορφωτικού Ιδρύματος «Λεωνίδα και Άννας Κατερίνη», κ. Λεωνίδας Κατερίνης απένειμε τα διπλώματα υποτροφιών που προσφέρει το ίδρυμα σε δύο φοιτητές της περιοχής.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos