Οι βραβευθέντες Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την βράβευση της καλύτερης επιχειρηματικής ιδέας. Οργανωτές του διαγωνισμού ήταν το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΚΕΤΑ) και τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού των τεσσάρων νομών της Κρήτης.
 
Η τελετή βράβευσης των μαθητών Ανατολικής Κρήτης πραγματοποιήθηκε τ Δευτέρα (15.5) στο Ξενοδοχείο Αστόρια στο Ηράκλειο (αίθουσα Αριάδνη). Κύριος στόχος του διαγωνισμού ήταν να εξοικειώσει τους μαθητές με τις έννοιες επιχειρηματική ιδέα και σχεδιασμό αλλά και η υλοποίηση οργάνωση και διοίκηση της επιχείρησης. Οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με την πρόκληση να σκεφτούν πως ονειρεύονται την δική τους επιχείρηση και να την αποτυπώσουν γραπτά. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε αρχικά από στελέχη του ΚΕΤΑ και των ΚΕΣΥΠ και κατόπιν από διακεκριμένους επιχειρηματίες της Κρήτης.
 
Τα κρτήρια αξιολόγησης αφορούσαν την πρωτοτυπία της ιδέας, την βιωσιμότητα της επιχείρησης, το πάθος του μελλοντικού επιχειρηματία για την επίτευξη του στόχου, την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα και τέλος την διαθεσιμότητα ανάληψης ρίσου.
 
Στις ιδέες κυριάρχησε η φαντασία και η διαφορετικότητα και τα θέματα που διαπραγματεύονταν ήταν ποικίλα και καινοτόμα όπως: Παραγωγή παραδοσιακών Κρητικών προϊόντων, δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων, ίδρυση μονάδων βιολγικής καλλιέργειας, τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, δημιουργία νηπιαγωγείων, δημιουργία κέντρων ΑΜΕΑ, ίδρυση ηλεκτρονικών καταστημάτων, σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, υποβρύχια περιήγηση τουριστών.
 
Τα βραβεία αποτελούνταν από 
  •  4 χρηματικά που ανέρχονταν σε 300 € για τον πρώτο, σε 200 € για τον δεύτερο και σε 100 € για τον τρίτο και τον τέταρτο βάσει βαθμολογίας σε επίπεδο σε πακρήτιας κλίμακας
  • 6 τιμητικά ανά γεωγραφική περιοχή (αντολική –δυτική Κρήτη).
  • Επίσης τιμητικός έπαινος δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες

ΠάνελΤα 3 πρώτα τιμητικά βραβεία για την Ανατολική Κρήτη δόθηκαν στους κάτωθι μαθητές:

  • 1ο Βραβείο Ανατοικής Κρήτης και 2ο βραβείο σε παγκρήτια Κλίμακα Στεπιέν Ναταλία από το ΤΕΕ Σητείας για την ιδέα ίδρυσης παραδοσιακού εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής του οποίου τα προϊόντα θα παρασκευάζονται από τοπικής παραγωγής πρώτες ύλες. Το βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντων θα είναι ο συνδυασμός των Σητειακών παραδοσιακών συνταγών, με την ποιότητα των υλικών κατασκευής και σύγχρονων τεχνικών παραγωγής. Η συγκεκριμένη μαθήτρια θεωρεί την επιχειρηματικότητα έκφραση δημιουργίας και τον ζαχαροπλάστη έναν επιχειρηματία -καλλιτέχνη.
  • 2ο Βραβείο Ανατολικής Κρήτης και 3ο βραβείο σε παγκρήτια Κλίμακα Σολάκη Ελένη από το 1ο ΤΕΕ Αρκαλοχωρίου για την πρόταση ίδρυσης αγροτουριστικού κέντρου, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη και η αναβίωση των Κρητικών ηθών και εθίμων. Το κέντρο αυτό θα περιλαμβάνει ξενώνες, τουριστικά καταστήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, ναό για την τέλεση χριστιανικών εορτών κ.α που θα φέρνουν σε επαφή τον επισκέπτη με την Κρητική παράδοση. Η ιδέα αυτή αναδεικνύει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονται από την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος και του Κρητικού τρόπου ζωής.
  • 3ο Βραβείο Ανατολικής Κρήτης και 4ο βραβείο σε παγκρήτια Κλίμακα Καλαρχάκη Γιώργου από το ενιαίο λύκειο Νεάπολης για την ιδέα ίδρυσης επιχείρησης τυποποίησης ελαιόλαδου η οποία θα εδρεύει στην Κρήτη και θα διανέμει τα προϊόντα της στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση αυτή θα αποτελείται από άρτια ειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό την εξασφάλιση της άριστης ποιότητας του προϊόντος. Αποτέλεσμα της δημιουργίας αυτής της επιχείρησης θα είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών. Η επιχειρηματική αυτή ιδέα φέρνει στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα του αγροτικού τομέα, την ανάγκη τυποποίησης των προϊόντων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού.

Ο επόμενος διαγωνισμός θα διεξαχθεί  το 2007 και θα αφορά πάλι τους μαθητές λυκείων και ΤΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos