Ο απολογισμός του έργου έλαβε χώρα στην πόλη Τροπαία της Καλαβρίας
Ο απολογισμός του έργου έλαβε χώρα στην πόλη Τροπαία της Καλαβρίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μετά από επτά χρόνια δράσεων το διακρατικό πρόγραμμα “Γαστρονομικές διαδρομές και πολιτισμός των Γεύσεων -Medeat”.

Ο απολογισμός του έργου και των δράσεων που υλοποιήθηκαν μέσα από το “Medeat” πραγματοποιήθηκε στην καταληκτική συνεδρίαση που έλαβε χώρα χθες στην πόλη Τροπαία της Καλαβρίας (Νότια Ιταλία).

Το δίκτυο διακρατικής συνεργασίας «Γαστρονομικές Διαδρομές και Πολιτισμός των Γεύσεων» αποτελείται από 18 Ομάδες Τοπικής Δράσης από τη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ο κυρίαρχος στόχος της συνεργασίας στα πλαίσια του «Medeat» έγκειται στην προώθηση της ιστορικής, πολιτιστικής και ποιοτικής διάστασης της τοπικής γαστρονομίας, συνδέοντάς την παράλληλα με την αγροτική παραγωγή τις τοπικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες, τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και άλλες συμπληρωματικές τουριστικές δραστηριότητες.

ο Δήμαρχος Οροπεδίου  Γιάννης Στεφανάκης και ο υπεύθυνος Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκης
ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης και ο υπεύθυνος Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκης

Άνοιγμα στην τοπική αγορά της νότιας Ιταλίας προωθώντας τα αγροτικά προϊόντα του Οροπεδίου Λασιθίου πέτυχε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης. Ενδιαφέρον εκφράστηκε από συνέδρους και Δημάρχους δήμων της νότιας Ιταλίας για την πατάτα αλλά και τα Λασιθιώτικα μήλα.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του Εντεταλμένου Σύμβουλου της Περιφέρειας Κρήτης και υπεύθυνου Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για σύνδεση του Αγροτοδιατροφικού πολιτισμού μας με τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία κοινού θεσμικού πλαισίου αλλά και συνεργιών για την αποτελεσματικότερη προβολή των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ως Μεσογειακές περιφέρειες.

Τον συντονισμό του έργου για την Ελλάδα έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ενώ την Ευθύνη για τον Ευρωπαικό συντονισμό του «Medeat» έχει Ομάδα τοπικής δράσης του Leader της Καλαβρίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos