Γεωπάρκο Σητείας
επίσκεψη σε σπήλαιο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο της Σητείας από την Παρασκευή 18 έως και την Τρίτη 21 Ιουνίου.

Το σεμινάριο με τίτλο “Γεωπάρκο Σητείας. Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO: Η παράλληλη πορεία ανθρώπου και της γης, ως μοχλός ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνειδητότητας του παγκόσμιου πολίτη”, διοργανώθηκε από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β & Γ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον ΔΟΚΑΣ, τον Δήμο Σητείας και την Επιτροπή διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Συμμετείχαν επίσης τα Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας και Αρχανών και ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σητείας.

Η φιλοξενία των εκπαιδευτικών και οι εισηγήσεις του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του κέντρου ενημέρωσης και Φιλοξενίας του Γεωπάρκου Σητείας στο Καρύδι. Για τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις στους Γεώτοπους, παραχωρήθηκε το λεωφορείο του Δήμου Σητείας, τον οποίο ευχαριστούμε και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Πατεράκη που στήριξε την όλη διοργάνωση.

Η επιλογή του Γεωπάρκου της Σητείας από την εκπαιδευτική κοινότητα,ως χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επιβεβαιώνει ένα από βασικά κριτήρια και τον λόγο, που πριν από ένα χρόνο εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, αυτό των εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων που πρέπει να έχει και να προβάλει ένα Παγκόσμιο Γεωπάρκο όπως αυτό της Σητείας.

Γεωπάρκο Σητείας, εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Γεωπάρκου έχουν σχεδιαστεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και δίνουν την ευκαιρία οι μαθητές να γνωρίσουν την γεωλογία, την βιοποικιλότητα της περιοχής και να έρθουν σε επαφή με την φύση.

Ελπίζουμε ότι η νέα εκπαιδευτική χρονιά, με την συνεργασία όλων των σχολείων της Σητείας και τους συνεργάτες μας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας θα είναι μια χρονιά περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Οι εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου, τα μουσεία, τα μονοπάτια, οι Γεώτοποι περιμένουν να αξιοποιηθούν όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από κάθε πολίτη και συλλογικότητα από όλη της Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς των ΚΠΕ Ιεράπετρας και Αρχανών, τον Στράτο, τον Χάρη, την Έλενα και την Ειρήνη για την συμμετοχή τους και την έμπρακτη στήριξη του Γεωπάρκου, αλλά και την θετική τους παρουσία, τον Γιάννη Δασκαλάκη για τον χρόνο που διάθεσε κατεβάζοντας με ασφάλεια τους εκπαιδευτικούς σε σπήλαιο της περιοχής, την Μαρία Καραγιαννακη που για μέρες πρόσφερε την εθελοντική της εργασία για την οργάνωση του Σεμιναρίου, τον συνεργάτη Γεωλόγο του Γεωπάρκου, Σπύρο Σταρίδα, τον συντονιστή του Γεωπάρκου Βαγγέλη Περάκη και όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του Σεμιναρίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos