Γιατί η ΔΑΕΑΝ δεν θέλει Αλμυρό και Βούλισμα;
το Βούλισμα όπου συνήθως επικρατεί αδιαχώρητο

Ενδιαφέρον μας προκάλεσε το θέμα της λειτουργίας των παραλιών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Νικολάου, με όλα όσα έλαβαν χώρα,  από τη Τετάρτη (27/5) που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου και την Πέμπτη που συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Αγίου Νικολάου, της ΔΑΕΑΝ δηλ. που έχει στην ευθύνη της έναν αριθμό παραλιών στην ευρύτερη περιφέρεια του δήμου και εν τέλει την Παρασκευή που τελικώς αποφάσισε μετά από διακοπή της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Αλμυρός και Βούλισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αρχικά την Τετάρτη, στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου παρενέβη ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΑΕΑΝ, Μιχάλης Φαρσάρης, εξέφρασε τη θέση του για το πως η ΔΑΕΑΝ θα λειτουργήσει φέτος τις παραλίες, προτείνοντας καλύτερα να μην λειτουργήσει τον Αλμυρό και το Βούλισμα για οικονομικούς λόγους και να μείνουν μόνο οι ιδιώτες.

Τη Παρασκευή όμως, το ΔΣ της ΔΑΕΑΝ, απορρίπτει τη πρόταση αυτή του Προέδρου της και αποφασίζει να λειτουργήσουν και φέτος οι παραλίες αυτές, ακόμα και  υπό τις συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα του κορωνοϊού. 

Είναι και θέμα κοινωνικού προσώπου του Δήμου, ισχυρίζονται εκτός των άλλων,  όσοι ψήφισαν υπέρ της λειτουργίας. 

Βέβαια και η αρχική εισήγηση επί του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ήταν να τις εκμεταλλευτεί όλες η ΔΑΕΑΝ. Στην πορεία, χωρίς να το αντιληφθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, η εισήγηση άλλαξε. Ίσως και μην ξέρουν ότι δεν ψήφισαν την εισήγηση. Ίσως και λόγω της τηλεδιάσκεψης ….

Άρα;;;;;

Μέχρι στιγμής, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας όσον αφορά πως θα αντιμετωπιστεί η απρόσμενη και μη προβλέψιμη απόφαση αυτή, μιας και θα πρέπει να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να επικυρωθεί.  Σημειωτέον ότι ούτε οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μέλη του ΔΣ της ΔΑΕΑΝ ψήφισαν την πρόταση του Προέδρου.

Ο φόβος του προέδρου της ΔΑΕΑΝ έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να γράψει ζημιές η εταιρία, κάτι που σε περίπτωση δύο διαδοχικών ετών, προκαλεί εκκαθάριση από το πρωτοδικείο. Όμως τα έσοδα από τις εν λόγω παραλίες μπορεί να προβλέπονται μειωμένα φέτος αλλά έσοδα θα υπάρξουν και ας μην παραβλέπουμε το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου.

Θα αναρωτηθεί πάντως ο καλόπιστος πολίτης του τόπου: Το Βούλισμα και ο Αλμυρός θα «κλείσουν» τη ΔΑΕΑΝ, αφού εκμεταλλεύεται και άλλες παραλίες; Κινδυνολογίες;

Ευνοϊκές ρυθμίσεις προς ιδιώτες

Κάποιες φετινές ρυθμίσεις πάντως έχουν ενδιαφέρον. Η “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία” (ΕΤ.Α.Δ.   Α.Ε.) από τη μια μειώνει το μίσθωμα παραλιών στους ιδιώτες που έχουν απ’ ευθείας σχέση μαζί της έως 60%,  από την άλλη δε, πλέον απαιτεί το 40% του μισθώματος που εισπράττει από τους δήμους.

Αναμένουμε να δούμε τελικά πως θα λειτουργήσουν οι δυο επίμαχες παραλίες φέτος, μιας και εκεί η ΔΑΕΑΝ συνυπάρχει με ιδιώτες εκμεταλλευτές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η παραχώρηση στους ιδιώτες ισχύει έως το 2022.

Η ΔΑΕΑΝ και ο Δήμος Αγίου Νικολάου, θα είναι απλά θεατές;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos