ΑμπέλιαΥπερψηφίστηκε τη Τετάρτη (24/1) στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) Οίνου. Σύμφωνα με την εισηγήτρια, η απόφαση της Επιτροπής Γεωργίας συνιστά μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αγορά οίνου απέναντι στην ανακοίνωση της Επιτροπής η οποία κατακερματίζει τ μέτρα στήριξης του τομέα, οδηγεί στην αποδιοργάνωση των αμπελουργικών περιοχών και στην μείωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οίνων.

Εκριζώσεις – Αποστάξεις
Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου δήλωσε την αντίθεσή της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας δινόταν κίνητρα στους παραγωγούς για την εξαφάνιση 400.000 εκταρίων αμπελώνων, αλλά και την αντίθεσή της στην άμεση κατάργηση των μηχανισμών απόσταξης, όπως προτεινόταν στην ανακοίνωση.
Αντίθετα, η Επιτρπή Γεωργίας υποστηρίζει ότι οι εκριζώσεις δε μπορεί να αποτελούν κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης αλλά ένα συμπληρωματικό διαρθρωτικό μέτρο. Μπορεί η πρωτοβουλία της οριστικής εγκατάλειψης να ανήκει στον παραγωγό, αλλά την τελική έγκριση την έχουν τα κράτη μέλη, οι περιφέρειε και οι ίδιες οι Οργανώσεις Παραγωγών ή ο διεπαγγελματικός τομέας, ενώ προτεραιότητα στις εκριζώσεις έχουν ενδεικτικά οι αμπελώνες με χαμηλή αποδοτικότητα χωρίς δυνατότητα επανάκτησης του δυναμικού τους, περιπτώσεις που συνδυάζονται με την ένταξη των αμπελουργών στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης ή για τους αμπελώνες που είναι ακατάλληλοι για την παραγωγοί ποιοτικών ή εμπορεύσιμων οίνων.
Σχετικά με τις αποστάξεις, η Επιτροπή Γεωργίας υποστηρίζει την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της αγοράς και προστασίας του περιβάλοντος ο οποίος θα αντικαταστήσει το ισχύον πολύπλοκο καθεστώς αποστάξεων και θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Η πόσιμη αλκοόλη θα βασιστεί σε μία τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος της απόσταξης των υποπροϊόντων, γεγονός που θα βοηθήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τον οινοτικό προϋπολογισμό.

Χρηματοδότηση των παραγωγών
Η κ. Μπατζελή χαρακτηρίζει ως σημαντική επιτυχία την ψήφιση της πρότασής της για άμεση χρηματοδότηση, για πρώτη φορά, από τον Προϋπολογισμό της ίδιας της ΚΟΑ, των αμπελοκαλλιεργητών οι οποίοι θα εφαρμόζουν ορθές γεωργικές πρακτικές. Επίσης, το κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να δίνει σε αμπελουργούς, οι οποίοι εκριζώνουν τις αμπελοκαλλιέργειές τους αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν τη γεωργική τους δραστηριότητα σε άλλες καλλιέργειες, εκτός της ενιαίας ενίσχυσης (που σύμφωνα με την Επιτροπή θα είναι αυτή των αροτραίων καλλιεργειών), συμπληρωματική ενίσχυση από το εθνικό απόθεμα ή από την κατανομή των πόρων της διακύμανσης.

Μεταβατική Περίοδος
Η Επιτροπή Γεωργίας τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρχει μεταβατική περίοδος στην αναθεώρηση της ΚΟΑ Οίνου με μία ενδιάμεση αξιολόγησή της το 2011, ώστε να επανεξεταστεί η λειτουργία των εφαρμοζόμενων μέτρων και η πιθανή τροποποίησή τους.

Κατανομή των πόρων
Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης και τα κριτήρια κατανομής του Κοινοτικού Προϋπολογισμού στα κράτη μέλη, για το οποίο η Επιτροπή στην Ανακοίνωσή της δεν έκανε καμία σαφή αναφορά, η Επιτροπή Γεωργίας υποστήριξε ότι η κατανομή αυτή οφείλει να λαμβάνει υπόψη ότι δεν πρέπει να θίγεται η ναπτυξιακή πορεία των οινοπαραγωγικών περιφερειών, και επίσης το γεγονός ότι οι μηχανισμοί παρέμβασης, όπως αυτός της απόσταξης, δεν χρησιμοποιήθηκαν στον ίδιο βαθμό σε όλα τα παραγωγά κράτη – μέλη.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους κριτήρια που πρέπει να ληφθούν ως βάση για την καανομή των κοινοτικών πόρων στα κράτη μέλη, πρότεινε ένα συνδυασμό αντικειμενικών κριτηρίων όπως αυτό της έκτασης, του όγκου παραγωγής και των ιστορικών δεδομένων. Δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να αποφασισθεί από τώρα το ακριβές κριτήριο κατανομής, εφόσον δεν έχουν αποφασισθεί σε επίπεδο Επιτροπής και Συμβουλίου ποιές τελικά θα είναι οι πολιτικές που θα περιλαμβάνονται στην νέα ΚΟΑ αλλά και το ποιές θα συνεχίσουν να είναι κοινοτικές και ποιές θα ενταχθούν στους εθνικούς φακέλους.

Μούστος και χρήση ζάχαρης
Δυστυχώς, δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της εισηγήτριας για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του μούστου, εφόσον δεν εγκρίθηκε η συμβιβαστική της πρόταση στην οποία μεταξύ των άλλων περιλαμβανόταν και η συνέχιση αυτής της δυνατότητας.
Σχετικά με το θέμα του εμπλουτισμού με σακχαρόζη η Επιτροπή Γεωργίας απέρριψε στην ουσία την πρόταση της Επιτροπής βάσει της οποίας προτείνεται η ταυτόχρονη κατάργηση των ενισχύσεων για το μούστο και ο εμπλουτισμός οίνων με ζάχαρη.
Παρά την πρότασή της εισηγήτριας να υιοθετηθούν οι τροπολογίες που δεν επέτρεπαν την χρήση ζάχαρης, αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία με αποτέλεσμα να έχουν ψηφιστεί αντικρουόμενες και ασαφείς διατάξεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Η εισηγήτρια κ. Κατερίνα Μπατζελή πιστεύει ότι με την απαγόρευση των ενισχύσεων στον μούστο λόγω των δεσμεύσεων της ΕΕ και της απελευθέρωσης εισαγωγής μούστου από τρίτες χώρες, κινδυνεύει άμεσα η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κρασιών, η ποιότητά τους, αλλά και η ανταγωνιστικότητα των κρασιών που δε χρησιμοποιούν σακχαρόζη για τον εμπλουτισμό τους, όπως εκείνα των μεσογειακών χωρών, των οποίων το κότος θα αυξηθεί σημαντικά.
Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και πάλι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και την Επιτροπή, διότι είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τον οινολογικό κλάδο και τις αμπελουργικές περιοχές της Μεσογείου.

Η Ελλάδα
Σε σχετική δήλωσή της, όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια της χώρας μας η κ. Μπατζελή τονίζει ότι «για έναν τομέα ιδιαίτερα σημαντικό για την αγροτική οικονομία και για την ύπαιθρο όπως η αμπελοκαλλιέργεια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει άμεσα και με σαφήνεια να καθορίσει τις θέσεις, την τακτική και τις συμμαχίες του έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπως εκείνο της αναθεώρησης της ΚΟΑ ζάχαρης όπου η απομόνωση του Υπουργού είχε τελικά σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τον τομέα και τη βιωσιμότητα πολών αγροτικών περιφερειών».

Ο Δικτυακός τόπος της κυρίας Μπατζελή:

www.kbatzeli.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos