Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Το επετειακό γραφικό της Google για την ημέρα

8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Κάθε χρόνο, όπως έχει καθιερωθεί, ήδη από το 1909, τιμάται η γυναίκα σε όλο το κόσμος, όπου τίθενται θέματα ισότητας, ελευθερίας και άλλα. Διαβάστε παρακάτω τα σχετικά μηνύματα που λάβαμε για την ημέρα.

8 Μάρτη – Μήνυμα αγώνα για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Η Ομάδα Γυναικών Σητείας (μέλος της ΟΓΕ) στέλνει μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες.

Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβών των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.    

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Δε θα τους αφήσουμε!

Να μη συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της γυναικείας ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας και του κράτους που κομματιάζουν        τη ζωή μας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικαίωμά μας στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας. Στέλνουν τη μητρότητα στο απόσπασμα, γιατί τη θεωρούν κόστος για το κράτος και την εργοδοσία.

Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες δομές προσχολικής αγωγής.

Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται

στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.                                                                                                       

Σητεία 7/3/2019

Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, Ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα και στους αγώνες της για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η 8 του Μάρτη σηματοδοτεί πάντα την ανάγκη αγωνιστικής συμμετοχής και δράσης των γυναικών. Ανάγκη ιδιαίτερα επιτακτική σήμερα, που τα προβλήματα ολοένα αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται: Ανεργία, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αύξηση της εκμετάλλευσης, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ανασφάλεια για το παρόν και αγωνία για το μέλλον.

Και όλα αυτά πλήττουν περισσότερο τη γυναίκα.

Τη γυναίκα άνεργη, που την αντιμετωπίζουν ως μια εύκολη  περίπτωση για μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Τη γυναίκα εργαζόμενη που καθημερινά αγωνίζεται σε ένα άνισο, επισφαλές  και χωρίς αξιοκρατία περιβάλλον.             

Τη γυναίκα που εργάζεται στις άτυπες μορφές εργασίας, τη μερική και περιοδική απασχόληση, χωρίς ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα.

Τη γυναίκα των πολλαπλών ρόλων, λόγω της έλλειψης κοινωνικής φροντίδας για την οικογένεια και  τα παιδιά αλλά και εξαιτίας διακρίσεων σε βάρος της και διατήρησης στερεότυπων, που παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί.

Για να αντιμετωπιστούν  τα προβλήματα αυτά και να διεκδικηθούν λύσεις, είναι απαραίτητη  η ενεργή συμμετοχή κάθε εργαζόμενης στα Σωματεία, γιατί μόνο έτσι  θα πάρουν τη σωστή τους διάσταση και θα γίνουν αντικείμενο πιο δυναμικής δράσης από όλους.

  Ας αποτελέσει  η 8 Μάρτη τη συνέχεια του αγώνα  για :

–     μια κοινωνία Ισότητας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Δημοκρατίας, Ειρήνης, ποιότητας ζωής

–     Ισότητα στη δουλειά , στην αμοιβή και στην επαγγελματική εξέλιξη

–  Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων

 –     Μέτρα για την οικογένεια ώστε να δημιουργηθεί ελεύθερος χρόνος για κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή

–     Σεβασμό της προσωπικότητας της γυναίκας στο χώρο εργασίας

                                                           Για τη Διοίκηση

                             Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας

                            Εμμ. Πεπόνης                                     Εμμ. Κοκολάκης

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
η μάνα, η σύζυγος, η εργαζόμενη, συνεισφέρει στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο (πίνακας της Ένης Προκοπάκη)

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που έχει κατοχυρωθεί διεθνώς από τον ΟΗΕ, ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έχει αξία για τη χώρα μας να θυμηθούμε μια σπουδαία γυναίκα του Ελληνισμού, την Αλίκη Μαραγκοπούλου, που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή, με σημαντικούς αγώνες για την ισότητα των φύλων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων – όπου γης –  των γυναικών.  

Η πρώτη γυναίκα πρύτανης στην Ελλάδα  – δύο φορές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο-, ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας, πρόεδρος του μαχητικού Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), ιστορική πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών και του ιστορικού περιοδικού «Ο Αγώνας της Γυναίκας», μια παγκόσμιου κύρους προσωπικότητα που υπερασπίστηκε σε όλα τα διεθνή φόρα, με όπλα τη νομική κατάρτιση και το ασίγαστο πάθος, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.    

Ειδικά στη χώρα μας άφησε το αποτύπωμα της ανεξίτηλο στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο για την προάσπιση της ισότητας των φύλων: Αρχίζοντας από το 1975 και την εισαγωγή της αρχής της ισότητας των φύλων και το νέο Οικογενειακό Δίκαιο του 1983 και την ισότητα των γονέων, μέχρι την αναθεώρηση του 2001 και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών μέσα από την εισαγωγή ποσοστώσεων ως προσωρινό και αναγκαίο αποτελεσματικό μέτρο.

Ανυπότακτη, δυναμική, ευαίσθητη και αποτελεσματική, η Αλίκη Μαραγκοπούλου αντιστάθηκε με σθένος στους «Ισχυρούς της Γης» – όπως χαρακτηριστικά ονομάτιζε η ίδια τα ισχυρά ξένα και ντόπια εξωθεσμικά κέντρα, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα του Ανθρώπου –  και βεβαίως τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.   

Σήμερα δεν μπορούμε να μην φέρνουμε στη μνήμη μας τέτοιους αγώνες που δίνουν λαβή για περαιτέρω νομοθετική και ουσιαστική θωράκιση των γυναικών στη χώρα μας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο άλλωστε μπορούμε να δούμε όλες τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις εξάλειψης των διακρίσεων, μεταξύ αυτών και εκείνες που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες προς συζήτηση στη Βουλή.

Σήμερα, όμως, πρωτίστως, δεν μπορούμε παρά να  στραφούμε στην ενδυνάμωση όλου του προοδευτικού μετώπου για την ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση της ισότητας των φύλων και μιας κοινωνίας  – επιτέλους – χωρίς διακρίσεις.

Η φωνή και οι αγώνες της Ελληνίδας Αλίκης Μαραγκοπούλου παραμένουν  – για ένα αισιόδοξο παρόν και μέλλον –  ασφαλές και διαρκώς υγιές καταφύγιο για την πλήρη και ουσιαστική ισότητα των φύλων».

Δήλωση του Νίκου Κοκκίνη, υποψήφιου Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας :       

    Η Γυναίκα ήταν είναι και θα είναι πάντα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την ζωή .   

   Η Γυναίκα σύντροφος , σύζυγος , μητέρα,αδελφή,φίλη,εργαζόμενη ,άνεργη και μετανάστρια κάθε μία είναι ένα σύμβολο,είναι η αγαπημένη μας που ανάμεσα σ’ ένα δάκρυ και ένα χαμόγελο συνεχίζει να παλεύει για τα καθημερινά τα μικρά και τα μεγάλα !        

    Σ’ όλες αυτές τις Γυναίκες αξίζει ο λόγος του Πάμπλο Νερούδα.     “Ω Γυναίκα… ήταν η δίψα και η πείνα και συ ήσουν ο καρπός  ήταν ο πόνος και τα ερείπια και συ στάθηκες στο θαύμα…”.                                             

Σήμερα ημέρα τιμής και σεβασμού για όλες τις Γυναίκες στεκόμαστε δίπλα τους για ένα καλύτερο και δίκαιο κόσμο .        

Χρόνια Πολλά !

Σ. Βαρδάκης: «Η προσπάθειά μας για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα δύο φύλα πρέπει να είναι καθημερινή»

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, δεν είναι μία συνηθισμένη ημέρα εκδήλωσης αγάπης και σεβασμού προς το γυναικείο φύλο, με αφορμή την διαμαρτυρία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη πριν 162 χρόνια.

Η προσπάθειά μας για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα δύο φύλα πρέπει να είναι καθημερινή και παραμένει πάντα επίκαιρη σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας.

Φαινόμενα ενδοοικογειακής βίας, υποβάθμισης συνθηκών εργασίας, κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης, θα πρέπει να εκλείψουν, καθώς η ισότητα των δύο φύλων είναι βασική αρχή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ελληνίδα γυναίκα, πρέπει να τυγχάνει ίσης μεταχείρισης και να μην υπάρχουν εμπόδια.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πλέον πεδίο μαζικής συμμετοχής των γυναικών, καθώς ο αυξημένος αριθμός που απαιτούνται πλέον από τον νόμο, δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να αναλάβουν πρωτοβουλίες και θέσεις ευθύνης, αφού τα προβλήματα είναι κοινά, δεν διαχωρίζουν φύλλο.

H αντιμετώπιση των φραγμών και των στερεοτύπων τα οποία κρατούν ακόμα μακριά τις γυναίκες από την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αποτελούν προσωπική διαρκή επιδίωξη χωρίς εφησυχασμό.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.»

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» αποτελεί αφορμή και μόνον για να τιμηθεί η διαχρονική προσφορά της σε όλους τομείς της ζωής. Ο ρόλος της, καθοριστικός σε κάθε κοινωνικό πεδίο, επαναπροσδιόρισε ουσιαστικά και γόνιμα τις ανθρώπινες σχέσεις, συνδέθηκε με τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε κάθε πεδίο και συνέβαλε στην πρόοδο, στον πολιτισμό, στην πολιτική και οικονομική πορεία της κοινωνίας. Γι’ αυτό και η εκτίμηση προς αυτήν, πρέπει να είναι έμπρακτη και διαρκής.

Ο Δήμος Ηρακλείου, στηρίζει το αυτονόητο αίτημα των γυναικών για ισότητα σε κάθε τομέα της ζωής. Η πλούσια δράση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου, την οποία συστήσαμε το 2016, ασφαλώς δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες και στην Κρήτη – το ζητούμενο, άλλωστε, είναι να εκλείψει  ο λόγος ύπαρξης τέτοιων επιτροπών. Εντούτοις αποτελεί ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Η δίκαιη ανταμοιβή των όσων η μάνα, η σύζυγος, η εργαζόμενη, συνεισφέρει στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο εξακολουθεί να αποτελεί στοίχημα για όλους μας. Μέχρι να φθάσει ημέρα που θα πάψει να καταλαμβάνει χαμηλότερες θέσεις, να είναι χαμηλότερα αμειβόμενη, χαμηλότερα συνταξιοδοτούμενη, και κυρίως μέχρι να πάψει να αποτελεί θύμα βαρβαροτήτων, έχουμε όλοι χρέος απέναντί της.  

Ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες της από γενέσεως κόσμου, η αφειδώλευτη ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός όλων μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos