η κακή κατάσταση του φάρου, εμφανέστατη
η κακή κατάσταση του φάρου, εμφανέστατη

Προσπάθεια για την συντήρηση και ανακατασκευή του Φάρου Αφορεσμένου, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου Μιραμπέλλου, στο ακρωτήριο «Άγιος Ιωάννης» (υδρογραφική υπηρεσία), καταβάλλει το δήμος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου ότι το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης του συγκεκριμένου μνημείου, προτίθεται να καλυφθεί μέσω των εταιρειών, του προέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Γιάννη Λεμπιδάκη.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, έκανε γνωστό ότι σε παρελθόντα χρόνο υπήρξε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, επιστολογραφία με την «Εφορεία Νεότερων Μνημείων», ενώ σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον κ. Λεμπιδάκη- ο οποίος έμπρακτα και κατά το παρελθόν έχει δείξει την ευαισθησία του για τον τόπο- ζήτησε και του απεστάλη αντίγραφο της  αποτύπωσης που  έχει γίνει για τον ιδιαίτερης αισθητικής αξίας φάρο από την αρχιτέκτονα κ. Μαρία Τζανέτου, προκειμένου να εξεταστούν οι παράμετροι εκείνοι που θα αποτελέσουν τη βάση,για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.

«Θεωρώ –ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου- ότι ο Φάρος του Αφορεσμένου είναι ένα από τα εξαιρετικά νεότερα μνημεία της περιοχής. Μάλιστα εκτός από την εξωτερική μνημειακή του όψη και τον τρόπο φωτισμού που υπήρχε παλιά -πρόσθεσε -θα πρέπει να αναζητηθεί, η δυνατότητα αποκατάστασης του μεταλλικού καλύμματος του φανού του, με την παλιά τεχνική.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετική την κατασκευή της εσωτερικής πέτρινης κυκλικής  σκάλας,  με τους αυτοφερόμενους σπονδύλους, όπου στο κέντρο της δημιουργείται ο στύλος στήριξης και εξέχουν τα σκαλοπάτια, που είναι κατασκευασμένα με μονοκόμματη πελεκημένη  πέτρα!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο φάρος του Αφορεσμένου, κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα. Εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Ο κ. Ζερβός, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την συντήρηση και αποκατάσταση του εν λόγω Φάρου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης του και  τόνισε ότι εάν αυτό καταστεί δυνατό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα επισκέψιμο σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην ενδοχώρα του Δήμου, και ειδικότερα στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου, το τοπίο του οποίου χαρακτήρισε μοναδικό, αιτιολογώντας ότι :η αγριάδα που το χαρακτηρίζει σε συνδυασμό με την διάθεση των κατοίκων να διαχειριστούν με μοναδικό τρόπο, αυτά που η φύση τους προσέφερε, έδωσε την δυνατότητα δημιουργίας μοναδικών κατασκευών στην περιοχή.

…Τα πανεμίδια για τους βοσκούς, οι πέτρινες και υπέργειες δεξαμενές, οι λογής – λογής  κατασκευές εκπληκτικής ομορφιάς από πέτρα,  μαρτυρούν αν μη τι άλλο –είπε-την αγάπη των ανθρώπων της περιοχής σε αυτό το υλικό που είχαν και που το επεξεργαζόταν τόσο σωστά!

Όλα τα παραπάνω,  ανέφερε:  «είχα την δυνατότητα να  γνωρίσω ως μέλος της πενταμελούς ομάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που ανέλαβε την σύνταξη του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο μνημείων της Ουνέσκο- στοιχεία που εκτός από την μεγάλη πολιτιστική τους αξία, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες κάθε χρόνο».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos