για τους πυρόπληκτους εργάτες γης στην Νέα Μανωλάδα
μετά τη φωτιά της 7ης Ιουνίου

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου απέστειλε η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την άμεση χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για τους πυρόπληκτους εργάτες γης στην Νέα Μανωλάδα.

Τα πρόχειρα καταλύματα δεν καλύπτουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους ιδίως και μετά τις πρόσφατες δυνατές βροχοπτώσεις.

Η Συνομοσπονδία, στην επιστολή επαναλαμβάνει και το αίτημά της για την άμεση σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας ώστε να συζητηθούν οι όροι εργασίας και ο τρόπος ελέγχου της εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Ακολουθεί  η σχετική επιστολή

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Προς

την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κα Ε. Αχτσιόγλου

Θέμα: Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους πυρόπληκτους εργάτες γης της Ν. Μανωλάδας

Κυρία Υπουργέ,

Η πρόσφατη πυρκαγιά στους καταυλισμούς διαμονής των εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα Ηλείας, ανέδειξε για μία ακόμα φορά τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στη μισθωτή εργασία στον  αγροτικό τομέα.

Η αδυναμία ελέγχων από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, επιτείνουν την εργοδοτική παραβατικότητα και αυθαιρεσία στην εκμετάλλευση της εργασίας στον αγροτικό τομέα, κυρίως αλλοδαπών εργατών, με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους αμοιβής και εργασίας, έλλειψη συνθηκών υγείας και ασφάλειας, απάνθρωπες συνθήκες ενδιαίτησης. Οι συνθήκες αυτές καταμαρτυρούν στην Ελλάδα του 2018 την ύπαρξη αναγκαστικής εργασίας, για την οποία καταδικάστηκε η χώρα πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παράλληλα με το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις συντρέχει με εμπορία ανθρώπων και συνθήκες οργανωμένου εγκλήματος, τα οποία αποδεδειγμένα πλέον δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.

Γνωρίζουμε ότι μετά την πυρκαγιά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε  εμπρησμό με ρατσιστικό κίνητρο, αρχικά διατέθηκαν σκηνές για την παραμονή των αλλοδαπών εργατών γης που διέμεναν στον καταυλισμό λόγω της απασχόλησής τους. Ωστόσο, οι τελευταίες καιρικές συνθήκες και οι δυνατές βροχοπτώσεις, διακινδύνευσαν εκ νέου τη στέγαση στα πρόχειρα αυτά καταλύματα, με τους εργάτες γης να βρίσκονται χωρίς τις στοιχειωδώς απαιτούμενες συνθήκες διαμονής και ενδιαίτησης εκτεθειμένοι στα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών.

Κάτω από τις περιστάσεις αυτές και τις εξαιρετικά επείγουσες συνθήκες λόγω του εμπρησμού των καταλυμάτων και των αφύσικων για την εποχή καιρικών συνθηκών, επιβάλλεται η Πολιτεία να χορηγήσει έκτακτη κοινωνική παροχή σε όσους εργάτες γης υπέστησαν τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Οι συνθήκες αυτές είναι ανάλογες με αυτές που έχουν αντιμετωπισθεί ήδη από το θεσμικό πλαίσιο, όπως με την από 29-8-2007 ΠΝΠ (κύρωση με ν. 3624/2007).

Η επιχορήγηση αυτή επιβάλλεται να γίνει άμεσα με την καταγραφή των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς διαμονής τους στη χώρα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αυτόνομα στις βασικές ανάγκες ενδιαίτησής τους, χωρίς να εκτίθενται εκ νέου σε εξαρτήσεις από τρίτους, εργοδότες ή μη.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ΓΣΕΕ έχει υποβάλει στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εργασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας επείγον αίτημα σύγκλησης με θέμα τα ζητήματα των όρων εργασίας των εργαζομένων και του ελέγχου της εργασίας τους στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και ελεγκτικών μηχανισμών.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Παναγόπουλος                                                              Νικόλαος Κιουτσούκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos