Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν.Μετά την δημοσίευση των απόψεων του κ. Λαγκαδινού σχετικά με το αποχετευτικό έργο του Κρούστα σας στέλνουμε το παρακάτω κείμενο – απάντηση και παρακαλούμε να δημοσιευθεί

Η σχέση του οικισμού Κρούστα με τον Δήμο Αγ. Νικολάου και την ΔΕΥΑΑΝ αρχίζει από το έτος 1999.

Ο Κρούστας είναι μία από τις τέως Κοινότητες που συνενώθηκαν με τον Δήμο Αγ. Νικολάου το 1999 βάσει του ν. 2539/1997 «Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας τοπικής Αυτοδιοίκησης» (Καποδίστριας) και η ΔΕΥΑΑΝ ανέλαβε την διαχείριση και λειτουργία των υπαρχόντων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης αυτού.

Η πρώτη ενέργεια μας εκείνη την εποχή, ήταν ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού και των εγκαταστάσεων ύδρευσης (έργα υδρομάστευσης, αγωγοί εξωτερικού υδραγωγείου, κεντρική δεξαμενή ύδρευσης). Τα αποτελέσματα του αρχικού μικροβιολογικού ελέγχου ήταν απογοητευτικά αφού στα δείγματα παρουσιάστηκε σοβαρή μόλυνση με ολικά και κοπρανώδη κολοβακτηρίδια και στρεπτόκοκκους κοπράνων, επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, αντίθετη με την ισχύουσα νομοθεσία. Η κατάσταση αυτή είχε δημιουργηθεί εξ’ αιτίας των κακοτεχνιών, την φθορά των υδρομαστευτικών έργων λόγω ηλικίας και της ελλιπούς συντήρησης. Αναγκαστήκαμε τότε να απαγορεύσουμε την χρήση του νερού στον Κρούστα για πόση με το υπ’ αρίθμ. 1950/8-8-2000 εγγραφό μας, με το οποίο γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα του ελέγχου στον πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου.

Συγχρόνως η υπηρεσία προέβη σε δραστικές ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των υδρομαστευτικών έργων με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του νερού και την άρση της απαγόρευσης χρήσης νερού.

Το επόμενο στάδιο ελέγχου αφορούσε την ποσότητα του νερού που υδροδοτούσε το χωριό, αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλη απώλεια νερού στον προσαγωγό δηλ. στην διαδρομή από τις πηγές «Ψυχρού» και «Ρωμανού» μέχρι την κεντρική δεξαμενή. Τα συνεργεία της υπηρεσίας ερεύνησαν τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού και σε σύντομο χρονικό διάστημα περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι διαρροές. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε το περίσσευμα που χρησιμοποιείται στην άρδευση καθώς η άρδευση της περιφέρειας Κρούστα γίνεται από το νερό των πηγών της ύδρευσης. Την ίδια περίοδο βοηθήσαμε τον Δήμο ώστε να βελτιωθεί η παροχετευτικότητα του δικτύου άρδευσης προκειμένου να αντιμετωπισθεί το χρόνιο πρόβλημα της ανεπάρκειας σε αρδευτικό νερό.

Η επόμενη ενέργεια της επιχείρησης ήταν η στεγάνωση της υπάρχουσας πετρόχτιστης δεξαμενής (χωρητικότητας 100 κ.μ.) που παρουσίαζε πολλές διαρροές. Παρά την προσπάθειά μας η στεγάνωση εν μέρει πέτυχε όμως λόγω της φύσεως της κατασκευής δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Τελικά η υπηρεσία το 2007 κατασκεύασε νέα δεξαμενή ύδρευσης μεγαλύτερης χωρητικότητας 200 κ.μ. και τοποθέτησε σύγχρονο σύστημα απολύμανσης νερού.

Βέβαια ο τροφοδοτικός αγωγός της δεξαμενής είναι από αμιαντοτσιμεντοσωλήνα που τοποθετήθηκε πριν το 1970 και δεν είναι η μοναδική σε ολόκληρο το Δήμο. Η ΔΕΥΑΑΝ έχει στόχο την σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης καταγραφής των δικτύων αμιαντοτσιμεντοσωλήνων σε όλα τα δίκτυα του νέου δήμου και στην συνέχεια θα αναζητηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης δεδομένου ότι το κόστος αντικατάστασης θα προκύψει υψηλό για να αντιμετωπισθεί από ίδιους πόρους.

Στο σημείο αυτό για να μην δημιουργηθεί ανησυχία στους καταναλωτές διευκρινίζουμε ότι οι ίνες αμιάντου είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό εισπνεόμενες. Για τον λόγο αυτό η υπηρεσία έχει εφοδιάσει με κατάλληλες μάσκες τα συνεργεία για ατομική προστασία κατά την κοπή των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στην φάση επισκευής αυτών. Η ροή του νερού μέσα από τις σωλήνες αυτές δεν είναι επικίνδυνη καθότι με την πάροδο του χρόνου στην εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων έχει δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα πάχους περίπου 2,0 χιλιοστών από επικαθίσεις αλάτων κλπ. Στόχος της ΔΕΥΑΑΝ είναι η καθολική κατάργηση των σωλήνων από αμίαντο σε όλα τα δίκτυα που είναι σε λειτουργία.

Ιδιαιτέρως για την περίπτωση του Κρούστα έχει ήδη συνταχθεί προκαταρτική μελέτη για αντικατάσταση του εξωτερικού υδραγωγείου, επειδή δεν είναι επισκέψιμο σε όλο το μήκος του σε μηχανήματα και αυτοκίνητα, παρουσιάζει συχνά βλάβες με απώλεια νερού και κοστίζει ακριβά κάθε επισκευή αυτού αφού γίνεται συνήθως με τα χέρια.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το συνολικό μήκος του εξωτερικού υδραγωγείου υπολογίζεται στα 11.000 μ. που βρίσκονται σε δύσβατους ορεινούς όγκους. Η Τ.Υ. της ΔΕΥΑΑΝ θα συντάξει την οριστική μελέτη και μετά την έγκριση αυτής αφού εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση θα δημοπρατηθεί το έργο της αντικατάστασης.

Με όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζεται το θέμα του εξωτερικού υδραγωγείου του οικισμού, όμως εξ ίσου σοβαρά προβλήματα υπήρχαν στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης το οποίο σε μεγάλο μήκος ήταν μεγάλης ηλικίας από σιδηροσωλήνα που είχε έντονα σημάδια διάβρωσης και διερχόταν μέσα απο αποχετευτικούς τσιμενταύλακες με σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης.

Επίσης το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο από τσιμενταύλακες παροχέτευε τα αστικά λύματα από το κεντρικό τμήμα του χωριού και επίπλέον δεχόταν τα όμβρια ύδατα κάποιων δρόμων και κατέληγε στην είσοδο του χωριού σε υποτυπώδη σηπτική δεξαμενή. Στην συνέχεια η εκροή διετίθετο στο παρακείμενο ρέμα χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Όλα αυτά σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης επέβαλαν ως επιτακτική ανάγκη την ριζική αντιμετώπισή τους.

Αφού λοιπόν διαπιστώσαμε την προβληματική λειτουργία των υπαρχόντων υποδομών σχεδιάσαμε το νέο σύνθετο έργο που εκτελείται σήμερα και οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Η προκαταρτική μελέτη ανατέθηκε σε ιδιώτη μελετητή και εποπτεύθηκε από την Τ.Υ. και με βάση το υπόβαθρο αυτής η Τ.Υ. της ΔΕΥΑΑΝ συνέταξε την οριστική μελέτη. Σε όλη την φάση σύνταξης της μελέτης υπήρχε ενημέρωση του τοπικού Συμβουλίου.

Η ολοκλήρωση του έργου θα δώσει σε χρήση 4.620 μ. αγωγών ακαθάρτων, 1060 μ. καταθλιπτικών αγωγών Φ90 και Φ63 λυμάτων με δύο αντλιοστάσια , 500 παροχές (ιδιωτικές συνδέσεις) αποχέτευσης, 6.000 μ. αγωγών ύδρευσης από πολυαιθυλενιο (HDPE) CE 100 τρίτης γενιάς ονομ. πίεσης 10 ατμ. με τις νέες παροχές των κατοικιών και 1230 μ. αγωγών ομβρίων για να διαχωρισθούν από τα λύματα.

Επίσης ανακατασκευάζονται οι γειώσεις σε 200 κατοικίες οι οποίες είχαν συνδεθεί πάνω στο παλαιό δίκτυο των σιδηροσωλήνων ύδρευσης οποίο καταστρέφεται.

Η χρηματοδότηση στην παρούσα φάση δεν επαρκούσε για την κατασκευή του έργου σε όλη την έκταση του οικισμού. Προφανώς και θα υπάρξει συνέχεια αφού τέτοιας έκτασης έργα απαιτούν χρόνο για την ολοκλήρωσή τους. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι το αποχετευτικό του Αγίου Νικολάου άρχισε να εκτελείται από το 1970 και ακόμη κάθε χρόνο γίνονται συμπληρωματικά έργα. Ομοίως το συναφές έργο της Κριτσάς χρειάστηκε τρείς εργολαβίες για να φτάσει στην σημερινή του μορφή και θα απαιτηθούν επίσης τοπικά μικρά συμπληρωματικά έργα στο μέλλον που θα αντιμετωπισθούν από ίδιους πόρους. Άλλο παράδειγμα αποτελεί το έργο αποχέτευσης του Καλού Χωριού, όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί τέσσερεις εργολαβίες και θα απαιτηθούν και άλλες μελλοντικά.

Μία από τις δυσκολίες του έργου είναι η στενότητα των δρόμων του Κρούστα το οποίο σε συνδυασμό με την σκληρότητα του εδάφους δημιουργεί καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών καθώς χρησιμοποιούνται κυρίως μικρά μηχανήματα ενώ πολλές εργασίες γίνονται χειρονακτικά. Η όχληση των κατοίκων είναι αναπόφευκτη όμως ευελπιστούμε τον προσεχή Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και η ταλαιπωρία των κατοίκων. Μακάρι να μπορούσε να κατασκευασθεί το οποιοδήποτε έργο χωρίς όχληση όμως αυτό είναι αδύνατον. Οι εντολές της υπηρεσίας προς τον εργολάβο είναι σαφείς και ζητούμε την γρήγορη αποκατάσταση των δρόμων μετά την κατασκευή των σωληνώσεων.

Όσον αφορά τις πλακοστρώσεις ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης ενέκρινε χαριστικά το συγκεκριμένο αντικείμενο επειδή δεν δικαιολογείται από την φύση ενός υδραυλικού έργου η δημιουργία αστικών αναπλάσεων. Η επιλογή των δρόμων και το είδος της πλακόστρωσης, έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Τ.Υ. του Δ.Α.Ν. και το τοπικό Συμβούλιο του Κρούστα με σκοπό την ανάδειξη του κεντρικού ιστού του οικισμού η ανάπλαση του οποίου θα συνεχισθεί στο μέλλον από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Στους δρόμους που πλακοστρώθηκαν έχει γίνει η πρόβλεψη για την κατασκευή δικτύου δημοτικού φωτισμού οπότε δεν θα γίνει ξανά εκσκαφή. Η υπογειοποίηση του δικτύου ΔΕΗ δεν είναι στην αρμοδιότητά μας.

Τα λύματα οδηγούνται με το νέο δίκτυο περίπου 1000 μ. πριν τον οικισμό (με κατεύθυνση προς Κριτσά) στην θέση που προβλέπεται να κατασκευασθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων (Μ.Ε.Λ), σε έκταση που η επιχείρηση έχει αποκτήσει με εξαγορά. Το έργο κατασκευής της Μ.Ε.Λ. πρόκειται να δημοπρατηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται στο τέλος του 2015.

Τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται κατά την θερινή περίοδο για άρδευση 70 περίπου στρεμμάτων βορείως της Μ.Ε.Λ. σε καλλιέργειες ελαιοδένδρων. Οι απαιτήσεις σε νερό των καλλιεργειών αυτών είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τους θερμούς μήνες (Απρίλιο έως Σεπτέμβριο), οπότε η υψηλής ποιότητας εκροή της εγκατάστασης επεξεργασίας θα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιείται την περίοδο αυτή ως συμπληρωματική άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Κατά την χειμερινή περίοδο η εκροή θα οδηγείται στον κύριο αποδέκτη που είναι το παρακείμενο υδρόρεμα με ελεγχόμενη κατάκλιση και διασπορά σε μήκος 400 μ. μέσω διάτρητης σωλήνας.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η υπηρεσία με συνέπεια και υπευθυνότητα ανέλαβε να λειτουργήσει τα δίκτυα τόσο του Κρούστα, όσο και άλλων περιοχών και οικισμών του Δ.Α.Ν. Σε όλες τις περιπτώσεις αφού καταγραφούν τα προβλήματα σχεδιάζονται οι κατάλληλες επεμβάσεις από την Τεχνική Yπηρεσία και συντάσσονται οι αναγκαίες μελέτες που αποτελούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση και κατασκευή των έργων.

Οι ανάγκες εκσυγχρονισμού των υποδομών και η κατασκευή νέων είναι μεγάλες και απαιτούν σωστό προγραμματισμό, όραμα, πολύ δουλειά από την υπηρεσία και υπομονή από τους πολίτες ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που περνά η Πατρίδα μας.

           Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΔΕΥΑΑΝ

 

                                       ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΔΙΑΔΙΤΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos