Για το σχολικό κυλικείο, τι ισχύει
Το σχολικό κυλικείο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια συνήθης επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στα πλαίσια της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς το τμήμα περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της ΠΕΛ θέλει να ευχηθεί υγεία καλή δύναμη κι επιτυχία σε όλους

τους μικρούς μαθητές στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς.

Είναι για τους περισσότερους γνωστό ότι οι κύριες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες κοινωνίες συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος και κατ’ επέκταση με την ποιότητα της διατροφής.

Το σχολείο, σαν μικρογραφία της κοινωνίας δεν έχει μόνο λόγο στην μόρφωση του παιδιού αλλά γενικότερα στην ανάπτυξη του με απόκτηση εντός αυτού δεξιοτήτων και συνηθειών που θα το ακολουθούν μια ζωή.

Το σχολικό κυλικείο, επίσης, έχει βαρυσήμαντο ρόλο στην ανάπτυξη και στην προστασία της υγείας αυτής της ευαίσθητης ομάδας πληθυσμού των μαθητών γι αυτό άλλωστε οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί σχετικά με τα επιτρεπτά προσφερόμενα τρόφιμα είναι μελετημένοι από το Υπουργείο Υγείας και η εφαρμογή τους απόλυτη κι αυστηρή. Το σχολικό κυλικείο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια συνήθης επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί ουσιαστικά συμβάλει στην διαμόρφωση χαρακτήρων και διατροφικών συνηθειών στην ευαίσθητη μαθητική ομάδα που δεν είναι ακόμα έτοιμη & συνειδητοποιημένη για το τι είναι υγιεινό, να καταναλώσει.

Υπεύθυνοι για τον έλεγχο των προσφερόμενων προϊόντων από τα κυλικεία στην χώρα μας είναι οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές που εργάζονται στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών που για το νομό Λασιθίου αντιστοιχούν σε δυο άτομα.

Οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές έχουν υπό την εποπτεία τους όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος του νομού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εργαστήρια, εμφιαλωτήρια κλπ), τον έλεγχο του πόσιμου νερού, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα σχολεία. Επίσης συμμετέχουν σε προγράμματα όπως αυτό της καταπολέμησης των κουνουπιών και σε επιτροπές όπως π.χ. σταυλισμού και περιβάλλοντος. Το μεγάλο εύρος των αντικειμένων σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού δυστυχώς δεν ευνοούν τον τακτικό έλεγχο έτσι όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία κι έτσι όπως θα ήταν επιθυμητό από την Υπηρεσία μας.

Με γνώμονα την προστασία της υγείας των παιδιών μας και κατά συνέπεια της Δημόσιας Υγείας του κοινωνικού συνόλου καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, καθώς και τους μεμονωμένους γονείς όταν διαπιστώνουν παραβάσεις που η υπηρεσία μας δεν έχει διαπιστώσει κατά το δειγματολόγικό της έλεγχο και που μπορεί να προβούν ενάντια της υγείας των μαθητών, όπως μας ενημερώνουν άμεσα για να προβαίνουμε στις αρμόδιες κατά το νόμο ενέργειες.

Καλούμε, επίσης, τους ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων να αναλογιστούν τον ρόλο τους ως μέλη της σχολικής κοινότητας και να συμμορφώνονται με την Κείμενη Νομοθεσία (την οποία αν δεν γνωρίζουν είμαστε στη διάθεση τους, να τους την παρέχουμε).

Τέλος, καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς είτε κάνουν χρήση του σχολικού κυλικείου ή όχι να αποτελέσουν τα παραδείγματα στην επιλογή υγιεινών τροφίμων και υγιεινής διατροφής για τα παιδιά τους και τους ίδιους.

Εκ μέρους του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου (κα. Φανουράκη: 2841340384, κα. Φραγκιαδάκη: 2841340385) και της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΛ (κα. Μωυσάκη: 2841340380).

Άγιος Νικόλαος 27-09-2017

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos