Γιορτή καλαθοπλέκτη στις Γωνιές 2016
ένας καλαθοπλέκτης δημιουργεί

Η εμπνευσμένη κρητική λαϊκή τέχνη είναι πολύ πλούσια και βασίζεται όπως κάθε τέχνη του νησιού, στην αξιοποίηση των φυσικών κυρίως υλικών του τόπου, στην αξιοποίηση στοιχείων της ιστορίας και της παράδοσης, στην δημιουργική κουλτούρα των Κρητικών.

Μια από τις αρχαιότερες χειροτεχνικές δραστηριότητες είναι η καλαθοπλεκτική που τα τελευταία χρόνια όπως πολλές παρόμοιες τέχνες παραμένουν σε παρακμή αλλά ζωντανεύουν τις αναμνήσεις στις συζητήσεις που γίνονται.

Τα διαφόρων μεγεθών «κοφίνια» για τη μεταφορά οπωροκηπευτικών, φρούτων κ.α., τα καλάθια για τους άρτους και τα καλούδια των γάμων, τα καλάθια τα σκεπαστά για τους χοχλιούς, οι καλαθούνες, τα καλάθια που τυλίγουν προστατευτικά τα κάνιστρα για το κρασί, για τη ρακί κ.α. έρχονται ακόμα στο μυαλό όσων τα έχουν δει χρωματιστά – ξομπλιαστά και καμία σχέση δεν έχουν στη χάρη – στην ομορφιά – στο υλικό και στη μυρωδιά με αυτά που κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία χρόνια.

Γιορτή καλαθοπλέκτη:

Οι Γωνιές Δήμου Χερσονήσου είναι ένας τόπος πολύμορφος και οι άνθρωποι προκομμένοι. Η καλαθοπλεκτική άλλοτε αποτέλεσε μία βασική ασχολία των κατοίκων ενώ σήμερα μονάχα λίγοι τη γνωρίζουν ακόμα. Αυτή τη γνώση των λίγων και ειδικών αναδεικνύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών φέτος το καλοκαίρι σε μια εκδήλωση στην οποία θα συνδυαστούν οι τοπικές γεύσεις και το κρασί, η παραδοσιακή μουσική με τον γνωστό καλλιτέχνη Μιχάλη Τζουγανάκη.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών (Δήμου Χερσονήσου) προτείνει για τη βραδινή σας έξοδο το γλέντι στις Γωνιές με τον Μιχάλη Τζουγανάκη για να γνωρίσετε παράλληλα τους τοπικούς καλαθοπλέκτες και να θαυμάσετε την όμορφη τέχνη τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos