Γιώργος Σεφέρης, "Ζήτημα φωτός", έκθεση φωτογραφίας
Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο ως το Μάρτιο του 2020

Την Κυριακή 18/8/2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και η συνοδευτική εκδήλωση – αφιέρωμα, Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός». Μέσα σε κλίμα μυσταγωγίας και απόλυτης σιωπής τιμήθηκε ο μέγιστος ποιητής με μια σύντομη περιδιάβαση στο ποιητικό του έργο από τη φιλόλογο Μαρία Κωστάκη διανθισμένη με τον ποιητικό λόγο του σε απαγγελία του ηθοποιού Δημήτρη Παπαδάκη και με τη μύηση στο φωτογραφικό του κόσμο από τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό με μια μεστή και διεισδυτική εισήγηση με τίτλο «50+1: Ο φωτογράφος Γ. Σεφέρης», ενώ στα χείλη όλων έφτασε ο λόγος του μέσα από τη μουσική σπουδαίων συνθετών με την εκφραστική φωνή του Κώστα Πρατσινάκη.

Το πολυπληθές κοινό περιηγήθηκε στην αίθουσα της έκθεσης και με τον μικρό οδηγό στο χέρι ξεναγήθηκε ουσιαστικά στον ιστορικό χρόνο.

Ευχαριστούμε θερμά το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, τον Δ/ντή κ. Δ. Καψάλη, την υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου κ. Βούλα Λιβάνη, που απλόχερα μας παραχώρησε τις φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Σεφέρη, καθώς και τα κείμενα που τις συνοδεύουν στον οδηγό. Όπως σημειώνει στην εισαγωγή ο Δ/ντής του ΜΙΕΤ κ. Δ. Καψάλης «Η σειρά των φωτογραφιών είναι αυστηρά χρονολογική, με μόνη εξαίρεση μια μικρή επιλογή από τα πορτρέτα που έκανε ο Σεφέρης. Θεωρήσαμε σκόπιμο να τα αποσπάσουμε από την οικεία θέση τους και να τα παρουσιάσουμε ως ακροτελεύτιο τμήμα της έκθεσης, με τη σκέψη ότι συγκροτούν διακριτή ενότητα με τη δική της ξεχωριστή γοητεία.»

Ευχαριστούμε επίσης την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Κ. Φασουλάκη, για την οικονομική στήριξη που μας παρείχε, όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους επιμελητές της έκθεσης αρχιτέκτονες Κωστή & Εμμανουέλα Φούσκη και φυσικά το κοινό που μετείχε στο αφιέρωμα και τα εγκαίνια της έκθεσης.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο ως το Μάρτιο του 2020.

Ώρες λειτουργίας τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καθημερινά 10:30 -16:30 και Οκτώβριο ως Μάρτιο κατόπιν τηλ. επικοινωνίας  για σχολικές ομάδες και γκρουπ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos