Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΩς ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ο Γιώργος Χατζημαρκάκης στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων που έχει θεσμοθετήσει το Περιοδικό του Ευρωκοινοβουλίου (Parliament Magazine).
Η εκλογή του, που έλαβε χώρα κατόπιν ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών μέσω Internet, αποτελεί πάντως μια μικρή έκπληξη.
Πράγματι, είναι συνήθως οι υποψήφιοι των μεγάλων παρατάξεων που αλληλοϋποστηρίζονται.

Το γεγονός, λοιπόν, πως ως ευρωβουλευτής ενός μικρού κόμματος μπόρεσε να διακριθεί, τον χαροποιεί ακόμα περισσότερο: "Αντιλαμβάνομαι την εκλογή μου ως μήνυμα να συνεχίσω το έργο μου για μια Ευρώπη πιο φιλική στην έρευνα και την επιστήμη. Περισσότερη καινοτομία θα ωφελήσει αργά ή γρήγορα κάθε Ευρωπαίο", δήλωσε ο κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελεύθερων.
Σημαντικό μέρος του έργου του Γιώργου Χατζημαρκάκη στο πεδίο έρευνας και τεχνολογίας επικεντρώθηκε στην υποστήριξή του για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Είναι εκείνος που από την παράταξή του παρακολούθησε και συνεργάστηκε στενά στην έκθεση για το ΕΙΤ, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων. Ο Χατζημαρκάκης κατά την τελετή απονομής του βραβείου, υποστήριξε πως έρευνα σημαίνει μετατροπή του χρήματος σε γνώση, ενώ καινοτομία σημαίνει μετατροπή της γνώσης σε χρήμα. Και θεωρεί πως αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του ΕΙΤ.
Να σημειωθεί πως υπήρξε ο συντάκτης της έκθεσης για το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας ύψους 4,2 δις ευρώ για την περίοδο 2007- 2013 ενώ είναι μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Βιομηχανία, Έρευνα και Τεχνολογία. Είναι αναπληρωτής στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Σχέσεων και στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι επίσης μέλος της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Βουλγαρίας. Στο παρελθόν ο Χατζημαρκάκης εργάστηκε ως σύμβουλος ερευνητικής πολιτικής στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos