Δήλωση Μανόλη Θραψανιώτη για την συνάντηση  με τον Υφυπουργό Παιδείας
ΣΥΡΙΖΑ

Η συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Διγαλάκη και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Λασιθίου στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 31/1, αφορούσε την λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων που έχουν ιδρυθεί με το νόμο 4610/2019 στον νομό Λασιθίου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και την  “αναστολή” τους με απόφαση και νόμο της σημερινής κυβέρνησης.

Στην τοποθέτηση μου επανέλαβα στον  Υφυπουργό αυτά που είπα κατά την τοποθέτησή μου στην συζήτηση στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Υπενθύμισα ότι οι σχολές σχεδιάστηκαν και χωροθετήθηκαν μετά από συζήτηση και διαβούλευση με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Τόνισα ότι η λειτουργία Πανεπιστημίου και στο Λασίθι αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων του νομού.

Τόνισα επίσης όσα κατά κόρον έχουν επισημανθεί, ότι δηλαδή :

          Σχεδιάστηκαν, νομοθετήθηκαν και χωροθετήθηκαν στην λογική:

  1. της μοναδικότητας, (να μην υπάρχουν, δηλαδή, αλληλοκαλύψεις με αλλά τμήματα ή Σχολές στην Κρήτη)
  2. της συνέργειας  (να έχουν ένα κοινό παρονομαστή στον στόχο τους, που να εξυπηρετεί συνεργασίες στην διδασκαλία, την έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές). Στη συγκεκριμένη περίπτωση  είναι η προαγωγή υγείας, σε συνδυασμό και με το Κέντρο Φυσικής και Αποκατάστασης της Νεάπολης.
  3. της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των παραγωγικών δραστηριοτήτων του Λασιθίου ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τη γνώση και την έρευνα.
  4. Της ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης σε επίπεδο Κρήτης αλλά και της ισόρροπης ανάπτυξης του πολυκεντρικού νομού μας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τον Υφυπουργό να επιμένει σε νέα αξιολόγηση των νέων Τμημάτων. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι με την συγκρότηση της Επιτροπής, στα πρώτα τμήματα που θα αξιολογηθούν, θα περιλαμβάνονται τα τμήματα του νόμου Λασιθίου, εφόσον υπάρξουν ώριμες μελέτες .

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι διαδικασίες σύστασης της Επιτροπής θα έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να γίνει η αξιολόγηση κατά τον υφυπουργό, και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται από το νόμο της ίδρυσής τους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες και να είμαστε σε εγρήγορση, για να υλοποιηθεί το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της κοινωνίας του Λασιθίου, για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό.

Μανόλης Θραψανιώτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos