Δήλωση Πλακιωτάκη για Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης
ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης

Το να απαντήσω στις αιχμές που άφησε ο κ. Πολάκης προς το πρόσωπό μου, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης» στη Νεάπολη Λασιθίου, θεωρώ πως είναι ανώφελο.

Δεδομένου όμως, ότι πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ πάσχουν από απώλεια μνήμης  και θεωρούν, ότι το ελληνικό κράτος ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2015, θεωρώ χρέος μου να τους υπενθυμίσω τα εξής.

Το εν λόγω έργο διασφαλίστηκε με την νομοθετική ρύθμιση για την αυτοτέλεια ως ΝΠΔΔ του Διαλυνάκειου και την εξαίρεσή του από τις συνενώσεις των νοσοκομείων της Κρήτης.

Χωρίς την αυτοτέλεια του ΝΠΔΔ, δηλαδή της εξασφάλισης της κυριότητας του Νοσοκομείου στα ακίνητα και των εισοδημάτων που αυτά επιφέρουν τώρα ή μπορούν να επιφέρουν στο μέλλον, δεν συζητιόταν καν η ολοκλήρωση της έγκρισης σκοπιμότητας για τη δημιουργία της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, αφού κύριο λόγο στην λειτουργία του καθορίζει η οικονομική στήριξη των αποθεματικών του Νοσοκομείου από τα κληροδοτήματα.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Νοέμβριο 2013 κατόπιν παρέμβασής μας στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας πετύχαμε την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία ανακτήθηκε η αυτοτέλεια του νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ, έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται επίσης, ότι η περίπτωση της εξαίρεσης του Διαλυνάκειου από το νόμο περί συγχωνεύσεως των νοσοκομείων, αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί, ότι τον Ιούλιο 2014 σε συνεδρίαση του αρμόδιου Κεντρικού  Συμβουλίου  Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ) στο Υπουργείο Υγείας, εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου για την προσθήκη επιπλέον 30 κλινών σε αυτόν. Η προσθήκη αυτή έδωσε την δυνατότητα να συμπεριληφθούν στον οργανισμό οι 40 κλίνες του κέντρου αποκατάστασης.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις αρχές του  Ιανουαρίου 2015 κατόπιν συνεργασίας μας με τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη, υπεγράφη η απαραίτητη απόφαση της έγκρισης σκοπιμότητας της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γ. Νοσοκομείου – Κ. Υγείας Νεάπολης “Διαλυνάκειο”.

Η χορήγηση της έγκρισης αυτής, ουσιαστικά αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την δρομολόγηση και την υλοποίηση του έργου.

Ταυτόχρονα στην ίδια απόφαση, προβλεπόταν η χρηματοδότηση του έργου με 8 εκατ. ευρώ από πόρους του νέου ΕΣΠΑ και με ταυτόχρονη δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Καλό θα είναι λοιπόν, ο κ. Πολάκης όταν κομπάζει για τις επιτυχίες του, να είναι πιο προσγειωμένος, διότι το έργο για το οποίο καυχιέται ότι επιτάχυνε την υλοποίησή του, είχε δρομολογηθεί με χρηματοδότηση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τέλος, σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, ο κ. Πολάκης αντί να σφυρίζει αδιάφορα, θα μας απαντήσει τελικά που βρίσκονται τα αποθεματικά των κληροδοτημάτων του Νοσοκομείου;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos