Βιολογικός καθαρισμόςΕπιστολή προς τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα ΠΕΧΩΔΕ, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον βουλευτή Λασιθίου Μιχάλη Καρχιμάκη, απέστειλε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, ζητώντας να προχωρήσει το έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Αγίου Νικολάου, ούτως ώστε να χρησιμοποιείται το νερό για άρδευση, πλέον, αντί να καταλήγει στη θάλασσα. Σημειωτέον ότι ούτε οι προσπάθειες των προηγούμενων δημάρχων, να προωθηθεί η μελέτη και το έργο είχαν αποτέλεσμα.

Η επιστολή του Δημάρχου:

Όπως είναι γνωστό η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Νικολάου και του Νομού μας γενικότερα, είναι ιδιαίτερα ελλειμματική σε υδατικούς πόρους. Το ξηροθερμικό κλίμα και η αυξανόμενη ζήτηση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών υδατικών πηγών για κάλυψη των απαιτήσεων και την στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Ο Δήμος του Αγ. Νικολάου διαμέσου της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης & αποχέτευσης της πόλης (ΔΕΥΑΑΝ) έχει αναγνωρίσει από νωρίς το πρόβλημα και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μελέτες ώστε να βρεθούν λύσεις και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας της περιοχής. 9Ένα από τα σημαντικότερα έργα προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η επαναχρησιμοποίηση για άρδευση των λυμάτων που προέρχονται από την πόλη του Αγίου Νικολάου, των περιαστικών περιοχών αυτής, καθώς και των γειτονικών δημοτικών διαμερισμάτων Κριτσάς και Καλού Χωριού που εξυπηρετούνται από τη Μ.Ε.Λ. Αγίου Νικολάου μετά τη σύσταση του νέου Καπποδιστριακού Δήμου.
Η Μ.Ε.Λ. Αγίου Νικολάου άρχισε να λειτουργεί το 1990 και έχει δυνατότητα για δευτεροβάθμια επεξεργασία 5.870 μ3 λυμάτων ανά ημέρα. Σύμφωνα με τη μελέτη του προτεινόμενου έργου προβλέπεται η αναβάθμιση και επέκταση της μονάδας ώστε να επιτυγχάνεται τριτοβάθμια επεξεργασία με ποιοτικά χαρακτηριστικά εκροής κατάλληλα για την άρδευση των ελαιοκομικών καλλιεργειών και του περιαστικού πρασίνου της περιοχής και με οικονομικό κόστος ανταγωνιστικό των εναλλακτικών λύσεων.
Με το προτεινόμενο έργο προβλέπεται να καλυφθούν οι ανάγκες σε αρδευτικό νερό 4.000 στρεμμάτων άνυδρης μέχρι σήμερα γεωργικής έκτασης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν τόσο υδατικοί πόροι για άλλες χρήσεις όσο και λιπάσματα καθόσον θα αξιοποιούνται τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στις εφαρμοζόμενες εκροές.
Μέχρι σήμερα η εκροή της Μ.Ε.Λ. διοχετεύεται με υποθαλάσσιο αγωγό στην θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού Αγίου Νικολάου, που αποτελεί την σπουδαιότερη οργανωμένη παραλία της πόλης μας με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η διοχέτευση της εκροής της Μ.Ε.Λ. προς άρδευση και όχι στη θάλασσα θα συμβάλλει στην γενικότερη αναβάθμιση των παράκτιων περιοχών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το περιβάλλον και τον τουρισμό που αποτελεί τον κυριότερο οικονομικό πόρο της περιοχής.
Όλα αυτά προβλέπεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του Δήμου Αγίου Νικολάου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα.
Επισημαίνεται ότι το εν λόγω έργο (προϋπολογισμού 3.000.000€ ) παρουσιάζει πολύ υψηλό δείκτη ωριμότητας, με ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη οριστική μελέτη, εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και συνοδευμένη από αναλυτική μελέτη σκοπιμότητας.
Σημειωτέον ότι το προτεινόμενο έργο, που είναι κρίσιμο για το περιβάλλον του Τουριστικού μας Δήμου, είναι από τα τελευταία του είδους που δεν έχουν κατασκευαστεί.

Παρακαλούμε λοιπόν ως εκ τούτου να εντάξετε το έργο στο ΕΣΠΑ.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Δημήτρης Κουνενάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos