Από τη συνεδρίασηΤην αποστολή βοήθειας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου Λασιθίου σε έκτακτη συνεδρίαση πυ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη λήψη απόφασης για την ενίσχυση των πυρόπληκτων.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Πατεράκης κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τω θυμάτων της πυρκαγιάς. Ακολούθως αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα τονίζοντας ότι οι εικόνες που βλέπουμε στις τηλεοράσεις είναι τραγικές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
«Χιλιάδες συνάνθρωποι μας βιώνουν τραγικές ώρες σε μια πρωτοφανή δοκιμασία την οποία εύχομαι ποτέ κανένας από μας να μην ζήσει. Αυτές τις ώρες οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε αλληλέγγυοι. Πρέπει να ξέρετε ότι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, φτωχοί άνθρωποι που ζουν, όπως εμείς, σε ορεινά χωριά. Κτηνοτρόφοι και μικροκαλλιερητές είναι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χάσει σε πολλές περιπτώσεις τα πάντα. Γιαυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια να οργανώσουμε μια αποστολή βοήθειας μαζί με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Οροπεδίου προκειμένου να βοηθήσουμε ένα μικρό ορειν χωριό από εκείνα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γεώργιος Βλάσσης αφού η αποστολή θα οργανωθεί από κοινού με την Ένωση, εκφράζοντας τη βούληση της ΕΑΣ να συμμετέχει στην αποστολή με ενεργό και ουσιαστικό τρόπο.
Στο σύνολο τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι υιοθέτησαν την πρόταση του Δημάρχου αναφερόμενοι στην αναγκαιότητα να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που υπέστησαν μια μεγάλη καταστροφή. Το Συμβούλιο τελικά αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια υλικών αγαθών (πχ. Τυποποιημένα τρόφιμα, νερά, ζωοτροφές) τα οποία θα μεταφερθούν στους πληγέντες πολίτες, αξίας 10.000 ευρώ. Επίσης θα καλέσει τους Δημότες να δηλώσουν ποιο είναι το μέγεθος της οικονομικς προσφοράς που μπορούν να κάνουν ή της προσφοράς σε προϊόν, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία οργάνωσης για τη συγκέντρωση της βοήθειας τις επόμενες ημέρες.
Η διάθεση των αγαθών θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τον οικείο Γενικό Γραμματέα της Περιφέριας.
Για το σκοπό αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου για το τρέχον οικονομικό έτος μεταφέροντας την πίστωση και εγγράφοντας την σε νέο κωδικό με τίτλο «Προμήθεια υλικών αγαθών για τους πυρόπληκτους».
Επίσης συνέστησε επιτροπή η οποία θα συντονίζει τις ενέργειες σχετικά με οτιδήποτε χρειαστεί σε τοπικό επίπεδο και θα ασχολείται με τα οργανωτικά θέματα. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Μηλιαρά, τους Αντιδημάρχους κ. Στιβακτάκη Νίκο, κ. Περισυνάκη Εμμανουήλ και κ. Πάτερου Μαρία και τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Πάτερο Νίκο. Η παραπάνω επιτροπή θα συνεργάζεται με τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων για την σωστή οργάνωση που απαιτείται για την συγκέντρωση των προϊόντων.
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την μεταφορά των υλικών αγαθών σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου και με ιδιώτες οι οποίοι θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τα μεταφορικά μέσα που διαθέτουν καθώς επίσης και υλικά αγαθά όπως αναφέρονται παραπάνω, σον τόπο που θα υποδειχθεί από τους αρμόδιους φορείς και τον οικείο Γ.Γ. της Περιφέρειας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos