οι μετανάστες αποβιβάζονται
οι μετανάστες αποβιβάζονται

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η αναχώρηση των 217 μεταναστών που φιλοξενήθηκαν για τρεις ημέρες από το Δήμο Σητείας στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ.

Στις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις που ζήσαμε όλοι μας, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Στην αρχή αγωνία για την παρουσία τους, στη συνέχεια επιμονή και υπομονή για την ομαλή τους φιλοξενία και στο τέλος ανακούφιση και συγκίνηση για αυτούς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω πολέμου να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Από την πρώτη στιγμή που σήμανε συναγερμός, ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια συντονισμού μεταξύ τοπικών αρχών, φορέων και εθελοντικών ομάδων για να προετοιμαστούμε και να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη κατάσταση. Τα αντανακλαστικά που έδειξαν όλοι ήταν άμεσα, ενώ η κινητοποίηση πρωτοφανής.

Ως Δήμος Σητείας και υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τους:

-Α.Τ. Σητείας και το Λιμεναρχείο Σητείας για την άψογη επιχειρησιακή τους προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας των μεταναστών.

-Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης & Σητείας για τη σίτιση και την ανθρωπιστική στήριξη.

-Γ.Ν.-Κ.Υ.Σητείας και τους ιατρούς για την αρχική εξέταση και τη μετέπειτα φροντίδα και περίθαλψη αποδεικνύοντας γιατί η άσκηση της ιατρικής αποτελεί λειτούργημα.

-3ο ΚΕΠ Ζήρου και Ν.Β. Κυριαμαδίου για τη σίτιση που παρείχαν αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά εκτός από την ασφάλεια που μας παρέχουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.

-Ε.Δ.Ε.Α.Κ. που με την πολυπληθή 20μελή ομάδα τους αποτέλεσαν τους καταλύτες και φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς προσφοράς.

-Παραρτήματα Ερυθρού Σταυρού Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου για την απρόσκοπτη φροντίδα, αλλά και την ανθρωπιά που επέδειξαν.

-Σύλλογο Καταστημάτων, Εστίασης & Ψυχαγωγίας και Περιηγητική Λέσχη Σητείας για την αμέριστη και συνεχή στήριξή τους για τη σίτιση των μεταναστών στη δύσκολη αυτή περίοδο κρίσης που περνούν.

-Φαρμακευτικό Σύλλογο Σητείας για την παροχή υπηρεσιών και υλικών.

-Τα ξενοδοχεία ΙΤΑΝΟΣ,ΦΛΟΙΣΒΟΣ, ΚΡΥΣΤΑΛ, ΕΛΥΖΕ για τη φιλοξενία που παρείχαν σε όλους τους εθελοντές που κατέφθασαν στην πόλη μας και μάλιστα εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

-Εμπορικό Σύλλογο για την υποστήριξή του με αρκετά τρόφιμα, είδη καθαριότητας και ρούχα παρά την οικονομική κρίση που τους έχει «γονατίσει».

– Σύλλογο Ηλεκτρολόγων, Βιοκαλλιεργητές Σητείας, σούπερ μάρκετ «Χαλιαδάκης» και «Αριάδνη», την επιχείρηση Φουντουραδάκη Νικ., το φούρνο Παπαδάκη Ιωάν., το κρεοπωλείο Περάκη Στ., παραγωγούς Γούδουρα, Ενιαίο Λύκειο Σητείας, ΕΠΑΛ Σητείας, Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟ για τα αρκετά και διαφορετικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρείχαν χωρίς φειδώ.

-Το σύνολο των κομματικών οργανώσεων Σητείας, τη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση της Δημοτικής Αρχής για τρόφιμα και το ρουχισμό που διέθεσαν, αποδεικνύοντας ότι χρώματα και διαφορές δεν υπάρχουν μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

-Το Δήμο Ιεράπετρας και το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης-Σπουδαστική Εστία Σητείας του ΤΕΙ Κρήτης για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό που παρείχαν.

-Την Πολιτική Προστασία και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, τη ΔΕΥΑΣ, το Λιμενικό Ταμείο και όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο πλήθος των Σητειακών πολιτών, ακόμα και επώνυμων που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι οποίοι επέδειξαν επίσης άμεσα αντανακλαστικά συνδράμοντας με είδη και προϊόντα την όλη προσπάθεια, προκαλώντας πραγματικά σε ορισμένες περιπτώσεις συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Βεβαίως το κεντρικό κράτος θα πρέπει επιτέλους να επανεξετάσει το πρόβλημα της αθρόας και παράνομης εισόδου μεταναστών στον ελλαδικό χώρο και κυρίως να σταθεί εμπράκτως αρωγός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιώντας προγράμματα με χρηματοδότηση, όπως οφείλει να πράξει.

Ως κοινωνία καταφέραμε να αναδείξουμε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη και την έμπρακτη προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας αλλά και την κουλτούρα και τον πολιτισμό που διαθέτουμε ως Σητειακός Λαός. Έτσι ενωμένοι οφείλουμε να συνεχίσουμε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον μην ξεχνώντας βεβαίως και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί συμπολίτες μας τη δεδομένη αυτή χρονική περίοδο της κρίσης πράττοντας ανάλογα.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους…

Ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας

                                               Λεβεντέρης Χαράλαμπος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos