Το λιμάνι

Χερσόνησος

Ο Δήμος Χερσονήσου πέτυχε αναστολή της ανάκλησης της παραχώρησης των παραλιών από την κεντρική διοίκηση με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αναλυτικότερα, ο Δήμος Χερσονήσου υπέβαλε αίτηση ακυρώσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία ανακαλούσε την παραχώρηση διαχείρισης των παραλιών από τους δήμους.
Παράλληλα, υποβλήθηκε και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της ΚΥΑ, όπου και δόθηκε προσωρινή διαταγή από την πρόεδρο του β΄ τμήματος διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναστολή της ανάκλησης για το Δήμο Χερσονήσου μέχρι την εκδίκαση της αίτησης, λόγω της επικινδυνότητας από την έλλειψη τοποθέτησης ναυαγοσωστών στις παραλίες του δήμου.

Σημειώνεται ότι η ανάκληση αφορά μόνο τους δήμους Χερσονήσου, Μαλίων και Γουβών που έκαναν αιτήσεις εμπρόθεσμα.
Η ισχύς της ΚΥΑ που είχε παραχωρήσει τις παραλίες στους δήμους λήγει στις 2/3/2009, ενώ η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως θα γίνει από το ΣτΕ στις 17/12/2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά ανακαλείται παραχώρηση από υπουργεία σε δήμους και, παράλληλα, για πρώτη φορά αναστέλλεται τέτοια πράξη από το ΣτΕ.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Χερσονήσου, Σπύρο Δανέλλη: «η διαδικασία παραχώρησης των παραλιών πρέπει να επανεξεταστεί από μια άλλη οπτική γωνία. Το κεντρικό κράτος θεωρεί ότι οι παραλίες αποτελούν πηγή εσόδων, εισπρακτικό δηλαδή μέσο, ενώ η αυτοδιοίκηση εκτιμά ότι είναι πεδίο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών

Από τον Δήμο Χερσονήσου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos