Δανέλλης χάος στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων
ΑΕΠΙ

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης σχετικά με το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ και την συνεπακόλουθη κρίση στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα όσα καταγράφονται στο πρόσφατο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών της εταιρείας Ernst & Young, μετά τον έλεγχο στην ΑΕΠΙ για το διάστημα 2011-2014, επιβεβαιώνουν δημιουργούς και χρήστες που επί σειρά ετών διαμαρτύρονται για τον καταχρηστικό και έκνομο τρόπο λειτουργίας της εν λόγω εταιρείας.

Η ΑΕΠΙ, λειτουργώντας για χρόνια σαν κράτος εν κράτει, είχε εξαπολύσει ένα ανελέητο εισπρακτικό κυνηγητό σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια ακόμη και σε περίπτερα(!), χρησιμοποιώντας μέχρι και την αστυνομία για εκφοβισμό των επιχειρηματιών. Ωστόσο, τα κέρδη, όπως μαρτυρά το πόρισμα, δεν έφταναν ποτέ στους φυσικούς αποδέκτες.

Είναι σαφές πως μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για την ΑΕΠΙ η αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε κρίση. Η κυβέρνηση επιβάλλεται άμεσα να εξασφαλίσει την  εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, μακριά από τις ασυδοσίες και τις αυθαιρεσίες που την χαρακτήρισαν στο παρελθόν, καθώς το κενό που μοιάζει να δημιουργείται θα έχει σαν αποτέλεσμα, αφενός πολλές επιχειρήσεις  να μην μπορούν να παίξουν νόμιμα μουσική, αφετέρου οι δημιουργοί να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Χάος στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, μετά τη δημοσίευση του πορίσματός του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε  από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst & Young, για το διάστημα 2011-2014. έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα  την εμπιστοσύνη των δημιουργών και των χρηστών, δημιουργώντας παράλληλα κρίση στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν και το πόρισμα της εταιρείας που ανέλαβε το διαχειριστικό έλεγχο είναι ελλιπές, καθώς όπως καταγγέλλει τα στοιχεία που της δόθηκαν ήταν ανεπαρκή  για την ολοκλήρωση του ελέγχου, διαπιστώνεται πως  τα λειτουργικά έξοδα της ΑΕΠΙ ήταν  υψηλότερα σε σχέση με τα έσοδα της με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών συνολικού ύψους 11,3 εκατ. Ευρώ.

Τα όσα περιγράφονται στο πόρισμα επιβεβαιώνουν αυτά που χρόνια καταγγέλλουν χρήστες και δημιουργοί για την ΑΕΠΙ,  που επί σειρά ετών λειτουργούσε στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων σαν κράτος εν κράτει.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία είχε εξαπολύσει ένα άγριο εισπρακτικό κυνήγι, σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια ακόμη και σε περίπτερα(!), χρησιμοποιώντας μέχρι και την αστυνομία για εκφοβισμό των επιχειρηματιών. Ωστόσο, τα κέρδη, όπως μαρτυρά το πόρισμα, δεν έφταναν ποτέ στους φυσικούς αποδέκτες.

Ο έκνομος και καταχρηστικός τρόπος λειτουργίας της ΑΕΠΙ που περιγράφεται στο πόρισμα και η απαξίωση της στη συνείδηση τόσο των δημιουργών, όσο και των χρηστών, αφήνει ένα σημαντικό κενό στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων.

Είναι σαφές πως μέσα σε αυτή την πραγματικότητα οι δημιουργοί κινδυνεύουν να  αποστερηθούν έσοδα που δικαιούνται και που για πολλούς από αυτούς είναι και τα μοναδικά.

Δεδομένου ότι η αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και εμπιστοσύνη, χωρίς να επιβαρύνεται με δόλια έξοδα λειτουργίας από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, αποδίδοντας άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στους δικαιούχους τα όποια κέρδη.

Δεδομένου ότι η άρση της εμπιστοσύνης στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων, θα έχει σαν αποτέλεσμα αφενός πολλές επιχειρήσεις  να μην μπορούν να παίξουν νόμιμα μουσική, αφετέρου οι δημιουργοί να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα.

Ερωτάται η Υπουργός:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να πάρετε προκειμένου να μην υπάρξει κενό στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα;
  1. Θα ολοκληρωθεί ο ελλιπής έλεγχος στην ΑΕΠΙ και πότε;
  1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να αποφευχθεί η δόλια πτώχευση της εταιρείας που στις παρούσες συνθήκες είναι πιθανή;
  1. Με ποιο τρόπο σκέφτεστε να διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των πνευματικών δικαιωμάτων μακριά από τις ασυδοσίες και τις αυθαιρεσίες που την χαρακτήρισαν στο παρελθόν;

                                                                                                                      Ο ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης- Ηρακλείου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos