Πυλώνες ΔΕΗ Κανένα κίνδυνο δεν εγκυμονούν οι πυλώνες της ΔΕΗ για τους κατοίκους της περιοχής της Αμμουδάρας σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έκανε το Εργαστήριο Μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης.
Όπως ανέλυσε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Στρατάκης, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ποσότητες ηλεκτρικού κι μαγνητικού πεδίου είναι σαφώς κάτω από τα όρια και δεν υπερβαίνουν τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία (ΦΕΚ 512Β/25-4-2002).
 
Ακόμη θεωρείται ότι ούτε στο μέλλον πρόκειται να υπάρξει μεταβολή των τάσεων των γραμμών. Διευκρινίτηκε ότι οι τιμές δεν ξεπερνούν τα όρια ούτε το καλοκαίρι, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω της έλευσης των τουριστών.
 
Από την πλευρά του ο κ. Τραϊνός Γιούλτσης, Λέκτορας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τόνισε «υπάρχει βάσιμη ανησυχία των πολιτών κυρίως για τις γραμμές μεταφορές και τους υποσταθμούς υψηλής τάσης. Υπάρχουν αρκετές επιδημιολογικές μελέτες σε διεθνές επίπεδο, όμως τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και δεν είναι στατιστικά σημαντικά για να διαφανεί αύξηση της αποτελεσματικότητας.
 
Την ανησυχία τους άφησαν να διαφανεί έντονα τόσο ο αντινομάρχης κ. Βάρδας τόσο και ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Σήφης Τζανόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα ελογα αναρωτήθηκε γιατί, αφού κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί η πολιτεία προσπαθεί να αλλάξει τα όρια στα καλώδια της ΔΕΗ από τα 20 μέτρα έως τα 80;
 
Ενώ επεσήμανε ότι ο χώρος καταστρέφεται τουριστικά εξαιτίας της ύπαρξης των πυλώνων, τους οποίους η ΔΕΗ θα μπορούσε να μετακινήσει με μικρό κόστος.
 
«Κατά συνέπεια και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ενδέχεται να μετρηθούν μαγνητικά πεδία έως και 200% μεγαλύτερα, αν αυξηθεί ο αριθμός των καταναλώσεων (π.χ. Καλοκαιρινή περίοδος σε συνθήκες καύσωνα).
 
Όποια και εάν είναι η κατάσταση φόρτισης των γραμμών Υψηλής Τάσης που διέρχονται από τον Οικισμό της Αμμουδάρας κατά την άποψη μας δεν τίθεται θέμα υπέρβασης των ορίων που θεσπίστηκαν από την Ελληνική Πολιτεία με την ΚΥΑ 3060(ΦΟΡ) 238, ΦΕΚ 512B’/25-04-2002, “Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία διατάξεων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων”.
 
Οι τιμές που ενδεχομένως θα μπορούσαν να μετρηθούν κάτω από «δυσμενείς συνθήκες φόρτισης» το πολύ να είναι της τάξης των μερικών εκατοστών των ορίων. Η ένταση του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου των κυκλωμάτων αυτών μετρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα πράγμα που για μεν το ηλεκτρικό πεδίο ίναι αναμενόμενο, για δε το μαγνητικό πεδίο σημαίνει ότι οι γραμμές ήταν πολύ λίγο φορτισμένες.
 
Στην δεύτερη περίπτωση τα μαγνητικά πεδία εξαρτώνται από την πυκνότητα του τοπικού πληθυσμού και προφανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
 
Σύμφωνα όμως με τις τιμές που μετρήθηκαν ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου φόρτισης εκτιμάται ότι οι τιμές της πυκνότητας μαγνητικής ροής θα παραμείνουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από τα θεσπισμένα όρια» ανέφεραν μεταξύ άλλων στην παρουσίαση τους οι δύο επιστήμονες.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos