δεν θεωρείται αναγκαία η σύγκλιση εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου για Γαργαδόρο
ο γερανός επί το έργον

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό τις τελευταίες μέρες, ομάδα συμπολιτών κατέθεσε αίτηση για έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συνεδρίασης, τα εκτελούμενα  στην περιοχή έργα .

Επιβεβλημένη στην παρούσα φάση μια μικρή αναδρομή στα στοιχεία εκείνα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο : “Το θέμα των έργων προστασίας του Γαργαδόρου,  συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την 25η Μαΐου 2015 και με την υπ. αριθμ.: 201/2015 απόφασή που έλαβε  κατά πλειοψηφία το σώμα, αποφασίστηκε η  υλοποίηση του”.

Αποτελεί δε γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι κατά την παραπάνω συνεδρίαση, εκφράστηκαν όλες οι απόψεις, ενώ υπήρξε πλήρης δημοσιότητα τόσο στα τοπικά ΜΜΕ όσο και στα social media, αναφορικά με το μέγεθος – την μέθοδο και τους λόγους υλοποίησης του έργου , όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αντίστοιχη δημοσιότητα πήρε το συγκεκριμένο θέμα  κατά την σχετική συζήτηση που υπήρξε στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης .

Σύννομα, εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, ενώ σήμερα βρισκόμαστε απολογούμενοι στους πολίτες που διαφωνούν και αντιδρούν, προς μεγάλη μας απορία…

Αφού για μεν τους μη ειδικούς – η συγκεκριμένη  παρέμβαση – είναι μερικώς αντιληπτή, αφού δεν έχουν ακριβή εικόνα του έργου αλλά και του τρόπου υλοποίησης του . Δυστυχώς όμως στην ομάδα αυτή υπάρχουν και μηχανικοί αλλά και άλλοι επιστήμονες, που όφειλαν να γνωρίζουν, ότι είχαν την δυνατότητα να παρέμβουν αλλά δεν το έκαναν. Προχωράνε μάλιστα σε κρίσεις για μελέτες συναδέλφων τους, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ως ειδικοί (;) επί του θέματος και αναζητούν “νομικίστικες διαδικασίες” για την εμπλοκή στην υλοποίηση του έργου .

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου της : 28-02-2018 , οι πολίτες που παρευρέθηκαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα, όπως φάνηκε δεν κόμισαν νέα τεχνικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους σημερινούς τους ισχυρισμούς -παρά μόνο τις προσωπικές τους απόψεις- που βεβαίως είναι σεβαστές αλλά δεν δύναται ν΄ αποτελέσουν στοιχείο αλλαγής της αρχικής θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου .

Η δημοτική αρχή -όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει – δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει – έστω και αν δεν είναι στην αρμοδιότητά της – την υλοποίηση της μελέτης όπως έχει εγκριθεί .

Κατά συνέπεια στην αίτηση που κατατέθηκε στις (2/3/2018),  υπάρχει γενικευμένη η διαπίστωση ότι δεν προκύπτουν νέα δεδομένα που να οδηγούν σε αλλαγή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε και στην αδήριτη ανάγκη έκτακτης σύγκλισης του.

Σε ότι αφορά το επισυναπτόμενο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θέτει ζήτημα ελέγχου υλοποίησης της μελέτης και όχι διακοπή των έργων ή ζητήματα νομιμότητας διαδικασιών – πράγμα που βρίσκει απολύτως σύμφωνη την Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε  για την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής της εγκεκριμένης μελέτης .

Σε ότι αφορά τα ζητήματα μη παραχώρησης της παραλίας, αφαίρεσης παλαιών μπαζωμάτων και αποτύπωσης παραλιακής ζώνης που υπάρχουν ως αιτήματα, δεν έχουν την διάσταση του επείγοντος που επικαλούνται οι συμπολίτες και θα συζητηθούν σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού υπάρξουν εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες .

Σχετικά με τα θέματα αλλαγής “επιφανειακού υλικού” καθώς και  περιορισμού του πλάτους της επιφάνειας της παραλίας από 21 σε 16 μέτρα, γίνεται αντιληπτό, ότι είναι θέματα τεχνικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να απαντηθούν από τον μελετητή. Για το πρώτο θέμα ειδικά , στην υλοποιούμενη μελέτη προβλέπεται διάστρωση άμμου 20 εκ. !!! από υλικό που προέκυψε κατά την διαμόρφωση της θεμελίωσης του υφάλου.

Για τους παραπάνω λόγους δεν θεωρείται αναγκαία η σύγκλιση εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου, πριν τις απαντήσεις των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών στα ερωτήματα που μέχρι σήμερα έχουν τεθεί.

από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos