Η Λασιθιώτικη αποστολή

Από το φεστιβάλ

Έληξε με επιτυχία το δεύτερο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς το οποίο διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 9-11 Μαΐου.
Σκοπός της έκθεσης ήταν η ενεργοποίηση και η συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται με την επεξεργασία και τη διάθεση των προϊόντων του ελαιολάδου, καθώς και η παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου και τυποποίησης του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη διατροφική αξία των συγκεκριμένων προϊόντων, τα οποία αποτελούν, διαχρονικά, τη βάση της Κρητικής διατροφής.

Στην έκθεση συμμετείχε και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου με δικό της περίπτερο, πλαισιωμένο από επαγγελματίες και παραγωγούς του νομού μας, οι δραστηριότητες των οποίων αφορούν τα προϊόντα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:
η Μονή Τοπλού, η Μαρία Αποστολάκη με τα εξαίρετα ελαιοσάπουνα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, Κριτσάς (τον οποίο εκπροσώπησε ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκος Ζαχαριάδης), Ζάκρου, ΕΑΣ Σητείας, Κουτσουρά, η επιχείρηση Λυράκης με προϊόντα ελαιολάδου και ελιάς και η Κουκουράκη Μαρκέλα με κρητικά εδέσματα, όπως ξεροτήγανα, πατούδα και βουτήματα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του Φάνη Εικοσιπεντάκη Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού, καθώς και η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Τουρτούλοι» με τον Εμμανουήλ Περάκη, ο οποίος παρουσίασε ξυλόγλυπτα με θέματα επηρεασμένα από τη λαϊκή μας παράδοση.
Η συμμετοχή μας, άρτια αισθητικά και λειτουργικά, ήταν απόλυτα επιτυχημένη, τόσο με όρους επισκεψιμότητας, όσο και με όρους τιμητικών διακρίσεων, καθώς συγκέντρωσε τα περισσότερα βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων των παραγωγών μας, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου που απενεμήθη στο περίπτερο της Νομαρχίας Λασιθίου για την επιτυχημένη παρουσία και συμμετοχή της στο φεστιβάλ.
Οι εν λόγω διακρίσεις κρίνονται σημαντικές γιατί τη συγκεκριμένη έκθεση επισκέφθηκαν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης, αλλά και πλήθος καταναλωτών οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιοκομικά προϊόντα του τόπου μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το χρυσό βραβείο που απέσπασε ο ελαιοκομικός συνεταιρισμός της Κριτσάς, για την κατηγορία ισχυρή έντασης, το αργυρό βραβείο του Βιο-Σητεία για την ισχυρή, ομοίως, ένταση, και τα χάλκινα βραβεία του ΕΑΣ Σητείας, Ζάκρου και του παραγωγού Τρικοίλη για τη μεσαία ένταση του ελαιολάδου. Τα βραβεία επέδωσαν στους βραβευθέντες ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης και ο Αντινομάρχης Θεόδωρος Πατεράκης.
Για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών η Νομαρχία παρουσίασε πρωτότυπες γεύσεις, έχοντας ως βάση το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά, όπως τάκους, χοχλιούς, σουπιές με άγρια φαγώσιμα χόρτα, φρέσκα βότανα και άρωμα ελαιολάδου, σκιουφιχτά μακαρούνια με γραβιέρα Κρήτης, ντομάτα και ελιές.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ήταν ο Νομάρχης Αντώνης Στρατάκης, ενώ το Λασιθιώτικο περίπτερο μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν, Νομάρχες και Αντινομάρχες τμηματάρχες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και φορείς και εκπρόσωποι παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων από όλη την Ελλάδα. Την ευθύνη της παρουσίασης του Περιπτέρου είχαν στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου (Γραφείο Τουρισμού & Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης)

Ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης εμφανώς ευχαριστημένος από την επιτυχία της συμμετοχής μας ανέφερε « Στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου είναι το Λασιθιώτικο λάδι να πωλείται τυποποιημένο προκειμένου και ο παραγωγός να απολαμβάνει καλύτερη τιμή αλλά και ο καταναλωτής να μπορεί να έχει στο τραπέζι του ένα προϊόν που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για την ποιότητα και τη γεύση του. Η επιτυχία της παρουσίας μας στο δεύτερο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς οφείλεται στην συστηματική δουλειά που εδώ και πολύ καιρό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου πραγματοποιεί ενισχύοντας όλες τις προσπάθειες των ενώσεων και των συνεταιρισμών μας προκειμένου το Λασιθιώτικο Λάδι να περάσει στην συνείδηση των καταναλωτών ως κορυφαίο διατροφικά και ποιοτικά τοπικό αγροτικό προϊόν. Και βέβαια πιστεύω ότι οι διακρίσεις και τα βραβεία που πετύχαμε ανήκουν στους αγρότες που μοχθούν και παρότι δοκιμάζονται αυτό το διάστημα καταφέρνουν να κρατούν τον πήχη πολύ ψιλά δημιουργώντας το καλύτερο ελαιόλαδο στο κόσμο».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos